Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 20 март 2011 г.

За разрушителната мощ на нашите управници

Ето продължението на дискусията, която публикувах тия дни под заглавие Затова сме и хора: да си помагаме, да надмогваме заблудите си и заедно да търсим истината; по-долу следват новите изказвания на участниците, които, за да излазят в книжното издание на блога, а именно във в-к ГРАЖДАНИНЪ, ги публикувам отделно:

Нора Недялкова каза: Прекалено много объркани хора има в нашата държава, затова и резултатите на изборите са такива. Комунистите използват нещастието на хората и им внушават колко добре е било при комунизма, особено при по младите и при много възрастните. Много добре помня този строй и не си спомням нищо добро от него. Помня комсомолските секретари които се изживяваха като богоизбрани, ченгетата, които те следваха на всяка крачка, дефицита на стоки в магазините, корекомите, които бяха недостъпни за простосмъртните, тайното слушане на метъл, политическите затворници, лагерите, системното унищожаване на околната среда, мизерните заплати на повечето хора. Това помня!

Томи Томев каза: Ангеле, при този човек, като че ли е възможно лечение. Много ще се радвам ако сме му помогнали по някакъв начин, да се освободи от манипулациите и изкривявянето на житейските представи, които комунизма и ДС успяха да внедрят в душите на повечето хора. Ако това се случи, излиза, че аз греша по повод нелечимостта от комунистическата болест. И все повече ще се радвам ако все повече греша по този въпрос. А на хората като този човек, бих препоръчал да се информират за това как комунизма идва на власт, как физически е премахвал своите политически опоненти, как тотално е ограбил хората и ги е лишил от всякакъв род свободи.

Отворете и почетете материалите от следния сайт, а това може да Ви предизвика да търсите повече и повече информация за комунизма и последиците от неговото управление, за да си обясните сегашната ни посткомунистическа действителност.

Ангел Грънчаров каза: Наистина този е пътят: да се разговаря пределно откровено и честно, без замазване на истината, с разбиране на това, че всички грешим, но че истината стои над всичко друго. Смятам, че и ние помогнахме на човека, но и той ни помогна на нас... за да разберем неговата ситуация и основанията на неговото мислене...

Томи Томев каза: Аз затова не употребявам обидни квалификации, те само увеличават дистанцията между свободните личности, тези които се опитват да отворят съзнанието на обърканите и заблудени хора, за истината, от една страна, и от друга, самите объркани и заблудени. Макар че почти не вярвам, че е възможно пълно излекуване от болеста на комунизма, все пак е по-добре да спечелим заболелия за каузата на лечението, отколкото да го отблъснем. Във война побеждава този, който притежава способността да печели привърженици, а не този, който си създава врагове.

Анонимен каза: Никой не е болен, господа. Объркан съм поради житейската си ситуация, от която трябва да намеря изход. Но за заболяване и дума не може да става. Не харесвам комунизма. Опитах се да кажа, че тогава имаше работа за всеки - въпреки ниското заплащане. Сега много малко хора са на работа, държавата, която я няма, не им дава никаква реализация за насъщния.

Свободата на избор, която ни се предоставя, е един вид фикс идея - свобода има, а избор няма. Европейския съюз ни дава някакви фондове, но тия нещастници горе не знаят или не искат да ги оползотворят. Струва ми се, че само лапат. Никакво селско стопанство, никакво производство, накъдето и да се обърнеш само смърт, отчаяни хора и нещастие.

Не вярвам само предишния строй да е причината за това бедствие, като не оневинявам комунистите, разбира се. Гърците не бяха докоснати от тази болест, но виждате че и техните олигофрени в политиката какви кражби са правили. И при тях в момента е същото, не са за завиждане. Струва ми се, че вятърът който ни брули, идва от другаде.

През последните няколко години на демокрация тук не ни дават възможност за никакво производство. Само квоти, ограничения, изисквания, непосилни за джоба на българина. Но както е казано „Умният ще те разбере, а простият ще те одере". Надявам се с общи усилия да разберем причината за бедствията, които се сипят върху България. Благодаря Ви още веднъж за отзивите!

Томи Томев каза: Прекалено негативно гледате на живота - и поставяте всичко под общ знаменател. Премахнете общия знаменател и негативността в мисленето си и ще видите, че освен тази действителност има и друга, по-добра. Променете мисловните си нагласи. Те, другарите, точно това целят с пропагандата си: хората да са потиснати, обезсърчени, озверени, обеднели и затъпяващо агресивни. Такива хора много лесно се манипулират и насочват в определена посока. Опитайте да приемете по позитивен подход към живота си и ще видите как живота ви ще тръгне в друга посока.

Накрая бих казал, че избор има само когато има и свобода, а причината за бедствието сме самите ние. Защото като народ се оставихме да ни управляват все същите другари. И не съумяхме да се отървем от пагубната прегръдка на Русия.

Ангел Грънчаров каза: Господин Анонимен, струва ми се, че твърде точно обозначавате същината на главния проблем у нас: защо у нас нямаме свободна и работеща пазарна икономика, която ражда просперитет, а вместо това имаме изроден, мафиотско-мутренски и олигархичен "капитализъм", при който стана така, че огромната част от богатството се владее една политическа олигархична клика, която краде така, както никой в историята на България, ни разбойници, ни кърджалии, ни хуни, ни варвари не е крал? И защо ние, огромното мнозинство от хората, сме така бедни - тук нещата са ясни, защото сме грабени безжалостно от олигархичната клика. Но това, което се случи у нас, вярвам, ще се съгласите, съвсем не е истински, автентичен капитализъм, нито пък е истинска и автентична демокрация; напротив, у нас всичко е така изкривено и извратено, че изобщо не може да се познае какво точно е, ала факт е, че нещата така не вървят, а пък мнозинството от хората страдат и бедстват. И все повече се съзнава, че така нещата повече не могат да продължават.

И какво излиза? Това, което става у нас, не е демокрация, нито пък капитализъм в истинския смисъл, а е подобно на туморно образование върху народното тяло. То може да се оцени като зло, но не бива на това основание да твърдим, че капитализма и демокрацията са нещо лошо - нямаме право да смятаме и да говорим така, понеже се разбра, че реалностите у нас нито са капитализъм, нито са демокрация. На същото основание, а именно, че сега у нас е зле, не означава, че при комунизма е било добре, че при комунизъм се живее по-добре от при демокрация и при капитализъм. Щото е доказано, че при демокрация и при капитализъм, сиреч, при совобода, хората живеят много по-добре отколкото при комунизма: сравни Северна и Южна Корея примерно. И значи оказва се, като се отървем от коварни недоразумения и предразсъдъци, да открием защо у нас нещата са така извратени и непълноценни, защо допуснахме у нас всички така да се израти и изкористи, че в резултат мнозинството от хората живеят така, сякаш в страната е минало невиждано природно бедствие; впрочем, дори и да беше минало, разрухата щеше да не е чак такава, каквато е сега.

Не зная дали сте срещали в интернет твърдението на Иво Ников, а именно:

Земетресение от 9 степен по Рихтер и цунами не успяха да докарат режим на тока в Япония. Правете си сметка каква е била разрушителната мощ на нашите управници!

Ето проблемът ни: управниците ни са проблема. И защо управниците ни са такива, защо допускаме точно такива да ни управляват, защо ги търпим и пр. Този ни е главният проблем, а моето разбиране по него е следното: изглежда проблемът е в нас, българите, щом допускаме управниците така да се гаврят с нас! Т.е. и аз мисля същото, което и г-н Томев каза. Нещо основно в нас, изглежда, е сбъркано, щото ако ние си бяхме на мястото - като хора, като българи и като граждани - то управниците ни тогава просто нямаше как да бъдат такива, каквито са сега. А как да се променим и да станем каквито трябва да бъдем - като народ и като граждани - че да дисциплинираме управниците си и да ги накараме да работят за народното благо, е друга голяма тема, по която можем да говорим отделно.

Благодаря за репликите на всички, и се радвам, че заедно осъществяваме напредък в търсенията си и сближаване на позициите си, което е и смисъла на всяка дискусия, на всеки разговор! Приятен неделен ден ви желая!

Няма коментари: