Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 9 април 2011 г.

Трябва да излезем на масови демонстрации против АЕЦ-Белене, иначе сме загубени!

Статията на г-н И.Инджев е много точна и заедно с тази на Огнян Минчев, излязла в „Дневник“, се допълват - за да покажат истинската същност на нещата.

А истинската същност е лъсването на тероризма в стратегията на руската великошовинистична външна политика в очите на всички по света! В допълнение на всичко може да се подчертае дебело и едно „заметено под килима“ намекване на Борисов, което той изпусна снощи в „Панорама“ по БНТ. Това е, че разсърдените от щикалкавенето ни „братушки“ миоже и да преразгледат отношението си и да не продължат лиценза за годност на 5-ти и 6-ти реактори на „Козлодуй“ след съответно 2017 и 2020 г.!

Ето къде било заровено кучето! Затова видите ли трябва да строим АЕЦ „Белене“! За да не ги разсърдим! И за да се подсили „апокалиптичната“ картина, духът на която витае над (с извинение) българската икономика след 2020 г., се сипят купища инсинуации и лъжи! То не беше цената на ел. енергията от ВЕИ (възобновяемите източници - перки, фотоволтаици и биогаз), Турски АЕЦ в землището на Резово (турците трябва да са луди да искат да съсипят туризма си), руски технологии на ТЕЦ-овете ни, като че ли не можем да ги сменим с други за една десета от харчлъкът, който сме готови да направим за АЕЦ „Белене“ (харчлък на наш гръб естествено, не на широката Бойко Борисова гърбина)!

Смело се борави с цена на ВЕИ ел. енергията 600 лева без да се споменава, че това е конюнктурна временна цена до 2020 г., за да се поощрят инвестициите за изграждането им. И се говори за цена от 45 лева за същата енергия от „Козлодуй“ без да се отчитат разходите за складиране и обработка на отработеното ядрено гориво и без разходите за консервирането след извеждане от експлоатацията на реакторите!

Но главното е от всички да се разбере, че съдбата ни си е в наши ръце, топката е в нашите крака. И не можем да разчитаме на никакъв ритнитопковец, пък бил той и от великия отбор „Витоша“, да оправи положението!

Трябва веднъж и ясно да се разбере! Ядрената енергия в този си първобитен вид на АЕЦ е опасна, защото трудно може да бъде контролирана за толков дълъг период (достигащ до стотици хиляди години) на консервация на излезлите от употреба АЕЦ. Разберете, че е изобщо безумие да се говори за „евтина“ ядрена енергия при такива рискове, защото дори физически количеството от цялата произведена енергия на АЕЦ е по-малко от количеството на енергията, необходима да се изразходи в течение на периода на консервация - за да бъде това сигурно, доколкото изобщо може да се предвиди сигурност при такъв дълъг период!

Затова, крайно време е да се протестира организирано и по същество. Трябва да се убедим, че АЕЦ по принцип са неизгодни и опасни, защото няма аргументи срещу това, които да бъдат използвани от руската политика. Всякакви твърдения от сорта "ние сме за ядрена енергетика, но да не е руска" наливат вода в мелницата на руската терористично-шовинистична политика.

Трябва най-после да се появят масови демонстрации у нас, както става на Запад! Иначе сме загубени!

Написа: GB

10 коментара:

Анонимен каза...

СМЪРТ НА ПОБЕСНЕЛИТЕ КУЧЕТА ОТ ДЯСНОТО ПРОСТРАНСТВО.За двайсет години западни ценности пропаднахме напълно.Да спрем кръстоносния поход на Ватиканската гмеж иЕврейската клика по света.Да дадем мощен отпор на силите погубващи обикновенния човек.Никакви сантименталностти,да ги гоним до дупка.НАПРЕД.

Анонимен каза...

СМЪРТ НА ПОБЕСНЕЛИТЕ КУЧЕТА ОТ ЛЯВОТО ПРОСТРАНСТВО.За двайсет години руски ценности пропаднахме напълно.Да спрем кръстоносния поход на Кремълската гмеж и Съветската клика по Европа.Да дадем мощен отпор на силите погубващи обикновенния човек.Никакви сантименталностти,да ги гоним до дупка.НАПРЕД.

Анонимен каза...

Момент - бих казал иронично - какво става тука? Нали през 1989 българите, както впрочем всички източноевропейци, въстанаха, свалиха комунистическия режим мирно с демонстрации, бдения и свещи, България обърна гръб на Русия, реформира се и се декомунизира, стана член на ЕС и НАТО и се управлява от прозападни правителства, съставени от автентични антикомунисти, репресирани от комунизма, бивши концлагеристи и пр., а старите промосковски управници са натикани в миша дупка, респ. в затвора. Пък нали и самата Русия се демократизира и отдавна се е отказала от своите имперски амбиции! Излиза, че живеем в един идиличен, “фукуямов” свят на “края на историята”, в който вече има само свобода, мир, разбирателство и благоденствие.

Всички знаем, разбира се, че истината е съвсем различна. Комунистическите режими не бяха свалени от народите, това бяха нагласени революции “отгоре”, а Русия се е демократизирала само повърхностно и нито за секунда не се е отказвала от своите планове за световно господство. Западната цивилизация продължава да е нейният основен враг. При това тя продължава да контролира своите бивши колонии чрез енергийните доставки, чрез своята огромна пета колона, изградена през 45-те години комунизъм, чрез невидими мрежи от агенти на влиянието, чрез изнудване, заплахи, и подкупи и т.н. Така че Русия разполага с почти неизчерпаем арсенал от лостове за влияние.

Как в светлината на това да тълкуваме чудовищния руски натиск за изграждане на АЕЦ Белене? На какво се дължи неистовото желание на Русия да има своя атомна централа в България, па била тя в краен случай дори на загуба? И защо точно в България, а не в Нова Зеландия или в Папуа-Нова Гвинея например?

За отговора можем да се обърнем например към мемоарите на бившия министър-председател Александър Цанков, политик с големи заслуги за България:

“В Европа има две държави, които по своето географско положение са с еднакво политическо и военно значение за руската eкспанзия:Финландия и България. България е базата, от която започва рускоболшевишкото настъпление към Цариград и проливите. Затова никъде другаде в Югоизточна Европа процесът на русифицирането и болшевизирането на е така интензивен, както в България... Германия, Финландия и България, това са трите държави, трите опорни точки, които болшевишка Русия никога няма да изпусне из обсега на своите политически и военни интереси. Един поглед само върху картата на Европа е достатъчен, за да се разбере какво е значението на тези държави за болшевизирането и завладяването на целия европейски континент. На изток България е за Русия това, което на Запад за нея е Германия. От Германия започва комунистическата офанзива на Запад, а от България – на Изток. Борбата за освобождаването на Европа от болшевишкия комунизъм започва и свършва от Германия и от Балканите... Ние в България познаваме най-добре болшевишката опасност. Те обаче не е локална. Тя е световна.”

А Никола Станев пише в своята книга “История на България 1878-1941”:

“България е разположена в Балканския полуостров на опасно място до вратата на желания от всички Цариград. Тук интересите на великите европейски държави към Изтока се кръстосват. Затова нейната външна политика трябва да отговаря на твърде сложни изисквания.”

Наложило се е схващането, че политиката проста работа, че едва ли не всеки може да стане политик. Истината обаче е, че да си автентичен, сериозен български политик, още повече министър-председател, е всичко друго, но не и лесно. (Друго е, разбира се, ако си марионетка. Марионетъчен политик може да бъде всеки.) В някаква степен действително е по-просто да си премиер на Нова Зеландия например, отколкото на България не само, но главно, разбира се, поради далеч по-сложното геополитическо положение на България и нейната много по-бурна и неспокойна история.

В настоящия момент българското правителство е поставено в наистина невъзможна ситуация. То трябва да държи едновременно сметка за интересите на България, Европа, САЩ и Русия. Интересите на Европа, САЩ и на самата България изискват АЕЦ Белене да НЕ се строи, тези на Русия ДА се строи.

Анонимен каза...

Дори да допуснем доброжелателно, че кабинетът се състои само от безкористни и неподкупни политици, загрижени единствено за благото на България, положението му е много тежко. България е арена на гигантски геополитически сблъсък. АЕЦ Белене в този смисъл съвсем не е само български проект, той излиза далеч извън рамките на двустранните българо-руски отношения и засяга цяла Европа и САЩ. Сама България очевидно няма шанс срещу Русия, релацията е прекалено асиметрична, защото двете страни са несъпоставими величини. Известна е съдбата на всички български политици, опълчили се срещу Русия, започвайки със Стамболов през Филов и т.н. Знае се и какво стана с източноевропейските политици след 1989, които дръзнаха сериозно да се противопоставят на Москва: Юшченко, Качински, Джинджич, Трайковски, Саакашвили, Костов и т.н.


България би могла да устои на русия натиск само с помощта на Европа и Америка. За съжаление тук обаче също няма особени причини за оптимизъм. Проблемът е, че както Европа, така и Америка вече се намират под силно руско влияние. Европа е твърде зависима от руските енергийни доставки. Освен това Москва няма проблеми да си напазарува необходимите й европейски политици, примерите на Шрьодер и Берлускони са красноречиви. В Обединена Германия, страна, както правилно отбелязва Ал. Цанков, с изключително геополитическо значение за Русия, в момента по много хитър и подмолен начин Източна Германия поглъща Западна, не обратното! Между другото неслучайно за руски президент навремето беше избран
“немецът” Путин. Западът до такава степен е парализиран в резултат на инфилтрацията, че не е в състояние да се противопостави на руските операции за влияние.

Изненадващо, но положението на Америка не е много по-добро. Засега ще се огранича само с това да кажа, че днешната американска администрация е, меко казано, лява. Проинтересувайте се от биографията на сегашния президент, ще се натъкнете на учудващи неща. Освен това в биографиите и поведението на ред съветници на американския президент по националната сигурност поне от 1975 насам има доста странни моменти. Един американски анализатор правилно отбелязва:

“Историята показва, че руснаците винаги са успявали да проникнат във всяка набелязана цел чрез шпионаж.”

От сведения на бегълци от Изтока, както и от анализа на процесите в Източна Европа и СССР и анализа на публични документи знаем, че в 1958-60 година комунистите са приели тайна дългосрочна стратегия за поне 40 години напред, която ще завърши с фалшива либерализация за заблуда на Запада, за да се постигне по заобиколен път мечтаното от комунистите световно господство, което е непостижимо чрез фронтален сблъсък. По всичко личи, че стратегията се намира в своя заключителен етап. Ако направим един преглед на земното кълбо, ще установим, че Москва (и Пекин) са на крачка от установяване на световно господство. Техните агенти, симпатизанти и сподвижници вече са заели повечето ключови позиции по света.

Въпросът е само дали това ще стане с мирни средства и “конвергенция” между Изтока и Запада, или все пак ще се наложи да се прибегне до въоръжена сила, защото най-вече в САЩ все пак са останали островчета на свободата, които може би не могат да бъдат превзети с мирни средства. Както и да е, в рамите на 5-10 години светът вероятно ще е неузнаваем. От сведения на бегълци като Станислав Лунев от ГРУ например знаем, че ЕС, т.е. и България, освен това Аляска и части от Канада след Третата световна война ще бъдат руски, докато Китай ще получи САЩ.

Анонимен каза...

Българското правителство е избрано да защитава българския интерес и поради това не бива да се крие зад гърба на разни чиновници. Политиката е работа за истински мъже (и жени). Щом си сложил главата си в торбата, трябва да вървиш докрай, дори в безнадеждна ситуация. Политикът е политик, за да взима решения. Безкрайното претегляне и колебание не е политическо. Разбира се, необходима е и гъвкавост. Понякога и тактиката на Fabius Maximus Cunctator с дълго протакане и избягване на открита конфронтация може да е печеливша. Въпрос на преценка. България в крайна сметка обаче, за разлика от Фабий, едва ли има шанс да изтощи и умори Русия с продължително увъртане, маневриране и уклончиви отговори.

Впрочем в задаващата се Трета световна война всички ще имат възможност да се изявят по подобаващ начин. В този гигантски мъжете ще могат да докажат дали са мъже, (а жените – жени) и ще стане безпощадно ясно кой кой е и колко струва.

Анонимен каза...

А иначе трябва да се прави разлика между принципния спор „за” и „против” ядрената енергетика и конкретния случай с АЕЦ Белене. Дори да сме за ядрената енергия по принцип, пак трябва да сме против АЕЦ Белене. Фукушима вероятно до голяма степен ще наложи преосмисляне на отношението към ядрената енергия като цяло. Рисковете са големи, а последиците от аварии често дълготрайни и необратими. Въпреки това би било прибързано да се отказваме с лека ръка от нея. Наивно е да се мисли, че алтернативните енергии като вятър и слънце могат да са пълноценна компенсация. В България като посткомунистическа страна нещата пак до голяма степен са обърнати надолу с главата – в старите демокрации десните са по-скоро за атомната енергия, левите против. В България обаче СК е против Белене, БСП за.

Белоградчик каза...

напълно съм съгласен, не знам само до кога ще си мълчим кат овце.

Анонимен каза...

Русия и световното господство - момче, иди се прегледай!
Как можете да пишете подобни простащини?
Хей, модераторе, къде гледаш? :-)

Лиляна Андреева каза...

АЕЦ "Белене" не трябва да се строи.Моите мотивации не са политически, а икономически и екологични. Няма да печелим от централата, а ще загубим много пари и ще замърсим природата необратимо.Казвам го като инженер, участвал в проектирането на фабрика за преработка на уран.

Анонимен каза...

Дали не е по-добре, да искаме от Японците, да ни построят АЕЦ?Опа-грешка, тяхните ги строи САЩ.както и да е, да я построят те, за да може, КАТО гръмне, да ликвидира всички идиоти, писали глупости нагоре.Или най-добре, да купуваме тока, както и всички друго, със стотинките, останалите от откраднатото.