Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 2 април 2011 г.

Коварни съблазнители, посягащи на най-ценното, което имаме

Анонимникът, който призовава българите да си хвърлят гласа на вятъра в предстоящите избори, се е вдъхновил дотам, че е почнал да пише и стихове против демократите - и против демокрацията, разбира се. Ето какво откривам че е написал тази сутрин:

Демократ е – пари дава
само да го изберете.
Прави, струва, обещава,
вий за него глас пуснете.

Демократ е – но познайте,
кой кого ще управлява.
Вий за него гласа дайте,
бързо да забогатява.

Демократ е – разберете,
защитава ви правата,
най-свещенното ви право
него баш да изберете.

И е сложил също някакъв плакат, допълнително илюстриращ колко тъпо нещо е демокрацията. Няма начин, наложи се да реагирам; написах там следните думи:

Логично е: призоваващият да похабим гласа си на избори - а изборите са основното в начина на осъществяване на демокрацията - няма начин да не е против самата демокрация. По тази причина виждаме как пищещият е излял душата си дори и в стихотворение против "демократите".

Само че тия, които той описва в патетичния си стих, нямат нищо общо с демократите като такива, нито пък с демокрацията. Те са тяхна пародия. Или карикатура.

Тия пък, които искат да ни убедят, че тъкмо това е демокрацията, са антидемократи. Извратената демокрация, естествено, не е демокрация. Тя няма нищо общо със същината и смисъла на демокрацията. Да се ругае демокрацията и да се призовава за отказ от демократичните механизми само на основанието, че у нас демокрацията е извратена, е не само недостатъчен аргумент, ами е съзнателно подвеждане. На което ще се поддат тъкмо наивниците, заради които демокрацията ни е така непълноценна.

Ако мнозинството от народа ни - както е в развитите демократични страни - не се оставяше да бъде баламосвано (както това се случи особено в последните 10-тина години), то демокрацията ни сега съвсем нямаше да е в плачевното състояние, в което е.

Демокрацията у нас, пък и навсякъде по света, ще бъде такава, каквато си я направим ние самите. Тя от небето няма да падне. Когато разочарованите от нашата непълноценна и прекършена демокрация биват призовавани да бойкотират действието й, т.е. да работят за обезсмислянето й, това, разбира се, работи в интерес на най-злите противници на демокрацията и като идея, и като начин за реализиране на свободата. Противниците на демокрацията всъщност са най-яростни противници на свободата, те не толкова демокрацията, колкото свободата мразят и ненавиждат.

Щото свободата е това, което обърква сметките им. Народ, в който мнозинството от гражданите са със свободно съзнание, сиреч, съзнават и разбират собствените си интереси, такъв народ няма как да бъде подхлъзнат към манипулативната фасадна "демокрация", каквато имаме у нас. Която е форма на осъществяване на господството и произвола на руско-българската чекистко-кагебистка олигархия, на която е твърде изгодно мнозинството от българите да възненавидят както демокрацията, така и свободата.

Свободата обаче не е начин да пребиваваме и да затъваме в безсмислие, напротив, тя е начинът сами да определяме смисъла на съществуването ни. Демокрацията работи за разпростирането на свободата и в сферата на общностния живот. Ако свободата в една страна като нашата е непълноценна тъкмо заради нефункционирането на демокрацията, то това означава само, че трябва да направим нужното демокрацията ни да проработи, т.е. свободата ни да стане пълноценна.

Ония, които ви призовават и съблазняват да повярвате че и свободата, и демокрацията не си струват усилията, те всъщност ви призовават и съблазняват да повярвате в предимствата на несвободата. Това са най-коварните съблазнители, щото посягат на най-ценното, което имаме. Защото ни подтикват да повярваме в абсолютните предимства на несвободата - какъв превъзходен, направо драгоценен подарък за родната ни комуно-чекистка олигархия!

2 коментара:

Анонимен каза...

Simeon Novakov: Търсят наивници, мърморковци и вечно недоволните на които все някои им е виновен, за да им се вържат и да не отидат да гласуват. Трябва да се гласува, за да се отървем от тази фасадна демокрация дето ни я натресоха другарите-чергарите Петър Младенов и Андрей Луканов. Тия чергари-другари ще си гласуват и още как. Не им се връзвайте - гласувайте! Това е наше право и отговорност. Гласувайте! Не пасувайте! За да не се тюфкате следващите 4 години, че другарите-чергарите ще Ви яхат пак.

Анонимен каза...

Пенка Кованджиева: ‎"Ако мнозинството от народа ни - както е в развитите демократични страни - не се оставяше да бъде баламосвано (както това се случи особено в последните 10-тина години), то демокрацията ни сега съвсем нямаше да е в плачевното състояние, в което е."