Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 26 декември 2011 г.

Вечно недоволни мърморковци са не само българите...

Написаното - Не някой друг, а ти самият си изцяло отговорен за всичко, което ти се случва!- е на моменти поетичен и фееричен текст, но аз ще бъде по–прозаичен.

Тук се рисува някаква крайна, апокалиптична картина на българите и българското общество, която, както повечето генерализации, не отговаря на истината. Светът и обществото са далеч по-многопластови и сложни. А доколкото констатациите са верни, те важат за цялото човечество. Нима американците, португалците, гърците и филипинците и др. не се измъчват от безумни тъпи страсти и не са недоволни мърморковци? Впрочем мърморенето и оплакването не е български, а най-вече германски патент, и то при германския стандарт. Не ми се мисли как биха мърморили германците, ако имаха български стандарт.

Та наистина ли всичко това е присъщо само на българите? Излиза, че измежду всички 7 милиарда души на планетата има 8 милиона, които са абсолютно изключение. Българите са, така да се каже, богоизбран народ, макар и в отрицателен смисъл. Това е абсурдно.

Разходете се малко по света, запознайте се с други народи и култури и ще видите, че не е така. Навсякъде хората са, общо взето, едни и същи, навсякъде готвят само с вода. Тези дни гледах филмчета за Северна Корея и се оказа, че въпреки свирепата диктатура и там хората не са загубили напълно човешкия си облик. И те имат глава, тяло, две ръце и крака и се държат повече или по-малко нормално, разговарят за литература и изкуство и т.н., даже имат чувство за хумор. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

3 коментара:

Анонимен каза...

Мърморковци има по целия свят, това е истина. Но в Европа мърморенето и оплакването, обвиняване на други лица за собствените си неудачи е по-разпространено - отколкото в Северна Америка. Като пример е поговорката "Като се провалиш и на другия ден се събудиш започваш да мислиш: къде сгреших та се провалих?", което е типично за североамериканеца.

Александър Йоцов

Ангел Грънчаров каза...

Съгласен съм, така е; мърморковци има по целия свят, накъде, в дадени региони, може да са повече, в други - по-малко, но ги има навсякъде. У нас пък сякаш са прекалено много. Никъде обаче не съм написал, че мърморенето е нещо като "национална особеност на характера"; ако някой така ме е разбрал, значи се е подвел нещо. А иначе от тезата си, че мърморенето, вайкането и оплакването е свързано с неразвито, нерафинирано съзнание за свобода, не отстъпвам, понеже съм убеден, че такава е истината. За някои от нас тя е водещото. Но тия, дето мислим така, сме, уви, твърде малко. Нека обаче повече хора да помислят върху мъдростта, която се съдържа в максимата, завещана ни от Учителят Христос: "Познайте истината, защото истината ще ви направи свободни!"

Ангел Грънчаров каза...

В страни, в които лъжата, а не истината, е водещото, подобно на нашата, съзнанието за свобода, съвсем естествено е, е крайно неразвито...