Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 1 февруари 2012 г.

Опит за диалог между притежател на лява железо-бетонна глава и европейски мислещи българи

Това, че препоръчах в блога си да гледаме филма "Горяни" предизвика във Фейсбук една неочаквана, но твърде мерзска реакция на поклонник и защитник на комунистическата бесовщина, на комунистическото мракобесие - и противник на Европейския съюз; все пак живеем в 2012 година, вече е 21 век, но ето, оказва се, и това било още възможно; имало още такива бетонни глави. Разбира се, на изцепката на комуноида отговориха доста хора; появи се интересна и показателна дискусия, която считам, че има голям познавателен и ценностен смисъл; ето защо я публикувам отделно:

Стоян Стоянов: Г-н Грънчаров, демоде сте с тия филмчета и разни изказвания! Коя власт не се налага с терор и насилие! Римската империя, Османската империя и Руската са един дол дренки! А сега за капак ни натресоха и Евросъюза, наследник на Римската империя по неин образ и подобие!Методите на управление са едни и същи навсякъде! Който ни е заробвал винаги си е слагал удобна компрадорска буржоазия или елит чрез който да управлява! И обратно - винаги има потърпевши ако не са били съгласни с новата власт! (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

4 коментара:

Bacho Кольо каза...

А какво ще кажеш за заглавие от типа:"Възможен ли е диалог между интелигентни представители на европейската левица и фашизоиди с чугунени тикви?"

Ангел Грънчаров каза...

Не е възможно такова заглавие, щото у нас точно такива, именно "интелигентни представители на европейската левица", просто няма...

Ангел Грънчаров каза...

Няма го и това чудо, именно "европейска левица", имаме само балканска и руско-средно-азиатска левица...

Bacho Кольо каза...

Интересно, президентския кортеж дали ще намери време да отскочи до Ястребино или до Белица... или до Бельов баир...или до Лом...или до Илиенци, та даже и до Гарнизонно стрелбище? Защото и по тези места са разстрелванини, заклани, удушени, издавени, обесени невинни деца, поети, ученици, интелектуалци, студенти, генерали, селяни...българи. И със съд , и без съд. Убити от невинните, интелектуалците, генералите , политиците, разстреляни по-късно, с присъди от Народния съд.
Трябва да отиде Плевнелиев, иначе разделя нацията по най-отвратителен начин