Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 4 юни 2012 г.

Коронованата, излъчващата благородство и великолепие демокрация

Демокрацията може да бъде и това: да излъчва благородство, финес, изтънчен вкус, великолепие - великолепието на една бляскава историческа традиция на автентичната държавност...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

9 коментара:

Анонимен каза...

Много бляскаво събитие!

Анонимен каза...

Хубаво е да се спазват традициите, но англичаните в момента прекаляват, защото пируват по време на чума – Англия е фалирала, а светът е пред тежка криза или катастрофа, така че не е време за подобни помпозности. И въобще „скромность украшает человека”. Британците освен това носталгират по имперското минало и избиват някакви комплекси, защото ролята на Англия в съвременния свят намалява.

Между другото Англия е ясно изразено класово общество и в този смисъл антипод на българското общество, което е едно от най-егалитарните в Европа. „Простолюдието” в Англия например не само осъзнава, че е такова, но дори се гордее с това, презира начина на живот и заниманията на висшите класи и не полага никакви усилия, за да бъде по-различно, докато в България повечето простаци се опасяват, че могат да ги вземат за простаци и правят макар и често нескопосани опити да изглеждат „културни”.

Анонимен каза...

До горния анонимен.
Ти не се притеснявай за англичаните, защото тази помпозност ще им влее в хазната от туризъм 10 пъти повече от това, което им струва организацията.
Ти ходи давай съвети на Путин какво що и как!
Англия била в криза, олеле, пак приказки за загниващия капитализъм...:)))

Ангел Грънчаров каза...

"... светът е пред тежка криза или катастрофа..."

Споделям изцяло третия коментар, коментара на третия коментиращ. Ще имат тия конспиролози, проводниците на кремълските конспирации, доста да почакат "края на капитализма" :-) Аз откак се помня те все чакат края на капитализма, горките, ала все не го дочакват... и едва ли ще го дочакат, но нека да си чакат де, щом така им харесва...

Анонимен каза...

Там е работата, че днес от Кремъл НЯМА ДА ЧУЕТЕ НИЩО ЗА ПРЕДСТОЯЩ ПРОВАЛ И КРАХ НА КАПИТАЛИЗМА. Това те проповядваха най-късно до 1985-1989-1991, но междувременно са „прегърнали” капитализма, „демократизирали” са се, станали са „добри” и не дават да се издума лоша дума за капитализма. Именно в това е конспирацията – че не са се отказали от старите цели, но сега се прикриват, КОЕТО ГИ ПРАВИ МНОГО ПО-ОПАСНИ. ТАКА ЧЕ Е СЪВСЕМ ПОГРЕШНО ДА БЪДАТ ОБВИНЯВАНИ В КОМУНИЗЪМ АНАЛИЗАТОРИ, ПОДОЗИРАЩИ МОСКВА В КОНСПИРАЦИЯ. НАПРОТИВ, ТОВА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ АНТИКОМУНИСТИ, ЗАЩОТО ТЕ РАЗОБЛИЧАВАТ КОМУНИСТИТЕ И ИЗКАРВАТ НАЯВЕ НЕЩА, КОИТО КОМУНИСТИТЕ БИХА ИСКАЛИ ДА СКРИЯТ НА ВСЯКА ЦЕНА. Именно тази конспирация е най-дълбоката тайна на режима.

Иначе Фукуяма още в 1992 обяви окончателната победа на пазарната икономика и либералната демокрация и с това „края на историята”. Всъщност това беше един вид марксизъм в обратен знак: вместо комунизма светлото бъдеще на човечеството се оказа либералният капитализъм. Само че 2012 не е 1992 и нещата днес изглеждат доста по-различно. Мнозина обаче още живеят в 1989 или епохата преди това, игнорират последващото развитие и смятат капитализма за всемогъщ и непобедим.

Никой не отрича превъзходството на свободата пазарна икономика над „плановата”. Както видяхме, дори комунистите се видяха принудени да допуснат частна инициатива и някакво псевдопазарно стопанство и тези макар и половинчати мерки бяха достатъчни, за да възродят икономиките им. Това показва силата на частната инициатива и свободата. Само че не бива да си затваряме очите пред недостатъците и извращенията на системата. ПРЕПОРЪЧВАМ НА АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ И ДРУГИТЕ БЕЗКРИТИЧНИ ФЕНОВЕ НА КАПИТАЛИЗМА ДА СЕ ЗАДЪЛБОЧАТ В ПОЛИТИЧЕСКОТО, СОЦИАЛНО, ИКОНОМИЧЕСКО И ФИНАНСОВО РАЗВИТИЕ НА ЗАПАДА ОСОБЕНО СЛЕД 1970 Г., ЗА ДА НЕ СА ИЗНЕНАДАНИ, КОГАТО ДОЙДЕ ГОЛЕМИЯТ КРАХ. Това вече не е „капитализмът на протестантската етика” на Макс Вебер, а един мошенически капитализъм на кредита (маскиран под звучни етикети като „неолиберализъм”), в който се харчат пари, преди да за заработени. Провала на капитализма се признава от мнозина водещи икономисти и политици, включително десни политици. Разбира се, икономиката като такава не може да изчезне, защото винаги ще трябва да се консумира и произвежда, но е очевидно, че пазарната икономика в сегашния си вид не може да продължава.

А че нещо се чакало от дълго време, но още не се било случило е слаб аргумент, защото въпреки всичко може да се случи още утре. Но иначе всеки е свободен да игнорира моите предупреждения и да живее безгрижно ден за ден, вярвайки в окончателната и безвъзвратна победа на либералната демокрация.

Анонимен каза...

На тези снимки виждам всичко друго, но не и „коронована, излъчваща благородство и великолепие демокрация”. Различавам само група анахронични дебили, роднини на „излъчващия благородство и великолепие” Симеон Сакскобургмафиотски и ликуваща тълпа от олигофрени. Моля вие се, сега е 21-и век, английската демокрация е (била) велика, но неин символ не може да е по дефиниция нелибералната монархия, а английският парламент. Стига с тези дегенерирали аристократични кретени.

Впрочем един английски анализатор правилно пише: „Не се заблуждавайте от пищните празненства. Британия е мъртва, само дето още не е погребана.”

Анонимен каза...

Можем да се възхищаваме от някои аспекти на англосаксонската демокрация, но иначе Англия и Великите сили като цяло винаги са били врагове на България. Ще припомня само за Дизраели:

„Биконсфийлд Дизраели е роден през 1804 г. и умира през 1881 г. Известен е още и като Бенджамин Дизраели, баща му е приелият християнството евреин-марано (християнизираните евреи се наричат марани, а ислямизираните-дьонмета) Исак Дизраели. Дизраели е лидер и идеолог на консервативната партия, премиер на Англия и масон. Той е върл туркофил и отявлен защитник на Османската империя, един от главните виновници за неосъществяването на "Санстефанска" България. Дизраели изпитва патологична омраза към България, негови са думите: "На Балканите, ако ще да загинат 100 000 българи, да не се накърнят английските интереси".Докато интелектуалци и обикновени хора в Англия се възмущават от проведения геноцид срещу българите, Дизраели продължава с твърдолинейната си политика в подкрепа на Турция. Затова и с основание Каравелов, Вазов и други български интелектуалци от онова време смятат евреина Дизраели с провежданата от него политика спрямо Балканите, за най-голям враг на българската нация, като дори Вазов няколко месеца след събитията от Априлското въстание написва стихотворението "Дизраели", което завършва с думите "О, Английо, защо ли днес бездушен жид (чифут) те управлява?"”

Друг голям неприятел на българите е Чърчил.

Въобще Англия, Франция и т.н. някога са владеели половината свят, докато България е искала само това, което по право й принадлежи – етнически българските територии, но именно Великите сили са тези, които не допускат българите да се обединят в една държава. Но на самата Англия колониите и териториите никога не й стигат.

Анонимен каза...

Списание „Шпигел“: Кралицата намалява БВП

Кралицата празнува: понеже Елизабета Втора, 86, седи на трона от 60 години, британците се отдават направо на четиридневни празненства, сред които внушителен корабен парад по Темза. Внушителна е и дупката в касата, оставена от купона на кралицата. Офиси, фабрики и банки затварят, милиони използват допълнителни дни за кратка отпуска в чужбина. БВП във второто тримесечие според губернатора на Националната банка поради юбилея ще спадне с 0,5%. Това е още по-отрицателно, понеже британската икономика и без това е в рецесия. Британците са свикнали на екстравагантни фамилни празненства на своето кралско семейство…сватбата на принц Уйлям и Кейт Мидълтън намали БВП във второто тримесечие на 2011 с 0,4%. Олимпийските игри през лятото също не предвещават икономически възход. Хотелите и ресторантите в Лондон вероятно ще спечелят от навалицата, но в голямата останала част на кралството се очакват по-малко туристи от обикновено.

Анонимен каза...

Да, ето тук може да се каже, че английската демокрация излъчва особено голямо благородство и великолепие:

СКАНДАЛНО! Принц Хари лъсна гол в нета /СНИМКИ/

http://kliuki.bg/224517/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86-%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BB%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%BB-%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0/

Затова моля Ви, престанете с това провинциално, наивно възхищение, признак на понижено, смачкано самочувствие и рецидив от епохата преди 1989, от подобни анахронични отрепки. Монарсите и аристократите са също само хора, при това често с повече слабости и пороци от „обикновените” хора. Спестете си възхищението за аристократите на духа, мнозина от които го заслужават, но не го получават. Не става дума за това да се възгордяваме и да се смятаме за велики и неповторими, а да имаме спокойно, трезво, балансирано отношение към света, монарсите и политиците.