Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 23 септември 2013 г.

Начало на дискусия по вечната тема за това колко "вредни" и "проклети" били, видите ли, философите



По повод информацията Уволниха скандалния учител от Немската гимназия на страницата на учителите във Фейсбук се започна интересна дискусия; който е гледал въпросното клипче знае, че този учител е набеден, че бил "говорил сексуални мръсотии" пред учениците, което е много хубав начин за разправа с неудобните личности, който ни е познат от славните комунистически времена. Но ето самия диалог, който започна, и в който, както и можеше да се очаква, "философите като цяло" бидоха обявени, видите ли, за "вредни" и "крайно опасни"; някои се радват, че бил уволнен, че личността му била съсечена без жал, че бил опозорен и прочие; аз, разбира се, възразих; абе типично нашенска психология, какво да говорим; та ето и самия разговор: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.  Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

10 коментара:

Анонимен каза...

Философите не са вредни и проклети. Просто са ирелевантни в повечето случаи.

Тотю

Ангел Грънчаров каза...

И какво се крие зад идиотската дума "ирелевантни"? :-) Би ли намерил някоя по-човешка дума за да изразиш същото че не можах да разбера какво казваш?!

Анонимен каза...

Кофти, че не можа да разбереш. Чети повече книги, за да си обогатиш речника, това мога да ти препоръчам.

Ангел Грънчаров каза...

Кофтито е, че не можеш да обясниш каквото те питам. Употребяваш учени думи, чиито смисъл не знаеш, за да се преструваш на учен. Аз колкото книги съм чел, ти толкова не си и сънувал...

Анонимен каза...

Отде знаете? Отнийде. Изсмукахте си го от някое телесно отверстие, струва ми се... ;)

Ангел Грънчаров каза...

То си Ви личи... доста Ви затрудни да кажете по понятен начин какво означава философите да са "ирелевантни" (на какво?) и то "в повечето случаи" :-) А в останалите случаи какви са? :-)

Анонимен каза...

Ех, явно не искате сам да си направите домашното, ще трябва аз да ви помагам:

Ирелевантен означава маловажен, несъществен, който не се отнася до конкретния въпрос.

10 лв.

Тотю.

Ангел Грънчаров каза...

Е? Сега сфащате ли, че изказването Ви, именно това, че, видите ли, философите, цитирам, "Просто са ирелевантни в повечето случаи" е лишено от смисъл? :-)

Анонимен каза...

Не е лишено от смисъл. В повечето случаи философите са маловажни и несъществени. Това ви казвам.
Знам, че истината боли.

Тотю

Ангел Грънчаров каза...

Глупаво изказване, показващо само, че съвсем не разбирате какво е това философия и какво представляват философите...

Философията (и философите като нейни служители) по идея бележат границите тъкмо на най-същественото... и на най-многозначителното, при това винаги! Ако не е така, значи нямаме работа с философия и с философи...