Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 2 август 2014 г.

Нека да съдействаме за спирането на течащата деморализация в страната


С удоволствие прочетох текста Палачинковата лакомия води до домашно-червени разстройства в политическата ни кухня в блога на г-н ИВО ИНДЖЕВ, удоволствието ми се дължи на това, че той казва много истини, които все някой трябва да каже, истини, които трябва да стигнат до колкото се може повече хора. Препоръчвам ви да прочетете този текст непременно, ако за вас по-специално думата морал нещо значи, ако думата нравственост за вас специално има някакво значение. Аз пък не се сдържах и в там написах ето какъв коментар:


Чудесен текст, прекрасно демонстриращ отвратителния аморализъм, който така нагло дефилира от години в това, което у нас се зове "политика" и също така "журналистика", ала всъщност няма нищо общо с тях, с тяхната идея, същина и понятие. Напротив, коренно се различава от тях. В лицето на текстовете на г-н Инджев (и на неколцина други, примерно И.Бедров, И. Беров и... кой друг?) беше реабилитирана автентичната журналистика (и публицистика), която иначе беше застрашена от пълно изчезване. И тогава деморализацията в нашия живот щеше да бъде пълна. По отношението на политиката пък същото нещо за същия този период сториха Иван Костов (и неколцина други от групата около него и около някогашното СДС).

Трябва да имаме достойнството да признаем тия неща, щото, първо, тия хора дадоха пример, че е възможна и автентична журналистика, и автентична политика, второ, показаха, че нравствените компромиси не могат да бъдат оправдани по силата на аргумента "житейско оцеляване", трето, тия хора заради достойната си позиция и поведение платиха прекалено тежка цена в личен план. Бяха обругани и оплюти като никой друг, а някои дори бяха поставени в унизителната ситуация да бъдат лишени и от средства за съществуване (тъй като нито една медия не посмя да ги вземе на работа, което, впрочем, толкова много говори само по себе си, че аз направо спирам да пиша!)


И ако мълчим за всичко това ще излезе, че и ние съдействаме на течащата деморализация в страната, а аз лично не мога да си позволя такова грозно поведение, да сторя такъв тежък грях. И да допълня още нещо, твърде важно по моя преценка: обяснението на действителната, вярната, точната мотивация за описаните в статията "обръщания на палачинката" е едно-единствено: паричният стимул, финансовият стимулация, безогледната лакомия за пари, рубладжийството, рублофилията и пр., все в този дух. Е, някои хора като изброените, дето заслужават да бъдат наричани истински политици и журналисти, доказаха на всички ни, че дори и в България има хора, които не могат да бъдат купени, има хора, които не желаят да се продават, че и в условията на България може да има личности, стоящи на чисти нравствени и ценностни позиции, което, както и да го погледнем, е една много обнадеждаваща констатация...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: