Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 1 ноември 2014 г.

От това, че умът е мъжка потенция, съвсем не следва, че няма мъже-глупаци - или пък че няма жени, които са значително по-умни от повечето мъже



Връщам се от разходката си. Видях много влюбени двойки и се впечатлих; изглежда есента наистина е романтичен сезон, не по-малко от пролетта. Да, но след разходката в съзнанието ми се завъртя следната досадна мисъл, която няма да ме остави докато не я изразя "на хартия"; ето, правя го:

Няма по-жалка картина от влюбеният мъж; в любовта ний, мъжете, си губим изцяло ума. На влюбените жени обаче любовта сякаш съвсем не им се отразява; причината изглежда е това, че те, милите, просто няма какво да губят, другояче казано, онова, което може да бъде загубено в любовта, те поначало си го нямат.

Забележка: Моля изказването ми да не се приема като прекалено дискриминационно или сексистко. Силата на жената, благодарение на която тя дължи своята женственост, по общото разбиране не е умът, а... чувствата, чувствителността, женската душа е женска доколкото се владее от чувствителността. Съвсем не е вярно това, че умът превъзхожда чувствата, нещо повече, съвсем сигурно е, че чувствата превъзхождат ума - поради което жените имат ред предимства пред нас, мъжете, превъзхождат ни многократно в психично отношение.

Е, от това, че умът е мъжка потенция, съвсем не следва, че няма мъже-глупаци - или пък че няма жени, които са значително по-умни от повечето мъже. Но глупавият мъж е значително по-малко мъж, умната, ала нечувствителна жена е толкова по-малко женствена.

Казват, че мъжете особено силно се били впечатлявали от ума на мъжа. Което именно и показва за сетен път, че всеки пол търси и цени в другия онова, което сам няма; затова и половете са си и така необходими, съставлявайки двете субстанциални половинки на цялото, наречено човек.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

3 коментара:

Анонимен каза...

Хех, хомосексуалните уклони и женомразтвото на Грънчаров отново изплаваха на повърхността - за пореден път.

Анонимен каза...

Госпожо Анастасова, нищо добро ли не намирате в Грънчаров?

Анонимен каза...

И какво "хомосексуално" намери в тия разсъждения? :-) Или хомосексуалното е у теб самия, в твоята глава?