Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 14 декември 2014 г.

Родителите са в пълното си право да избират начинa и формата на обучение за децата си




Относно: Законопроект за предучилищно и училищно образование

... Именно поради това, Асоциацията за домашно образование, категорично насърчава всеки проект, който би довел до либерализация и свобода в образованието – дори и минимална. Проектозаконът за училищно и предучилищно образование е малка стъпка в тази посока и заради това печели нашата подкрепа, въпреки че в своята цялост, той е изключително далеч от разбирането на Асоциацията за принципите и философията на обучението въобще. Отчитаме и това, че ограниченията на сегашната конституционна рамка, която от своя страна е проекция на зрелостта в обществото ни, едва ли би могла да позволи по-голяма крачка към свободата.

Като позитиви в този законопроект отчитаме възможността за самостоятелна форма на обучение, според чл. 104 (1) т.5, което ще даде възможност на стотици семейства в страната, да обучават спокойно децата си, според възможностите и индивидуалните таланти на самите деца. Винаги сме смятали, че един от основните недостатъци на конвенционалното образование е липсата и невъзможността за индивидуално внимание към детето. В този смисъл разписаното в проекта самостоятелно обучение е приветствано от нас - като форма на обучение, която е дори закъсняла.

... Нашето желание е да се заяви ясно в един бъдещ закон за образованието, че родителите са в пълното си право да избират начинa и формата на обучение за децата си, без да се съобразяват с каквито и да е условия или позволения от страна на държавната администрация. Очакваме политиците да узреят най-сетне за истината, че образованието не е функция на държавата, а на семействата и те са тези, които могат да делегират права върху образователния процес за своите деца, на когото сметнат за нужно. За тази цел е редно да се даде пълна свобода на различни образователни институции и организации да се конкурират свободно, с цел да спечелят доверието на родителите.

Уверени сме, че единствено свободата в избора за начина на обучение на децата, ще доведе до реална и полезна конкуренция в образованието, която по естествен път ще стимулира качествените, можещите и знаещите професионалисти и ще отсее всички ренегати в сферата на образованието, които са назначени на местата, които заемат, по партийна, роднинска или друга, не свързана с професионалните качества линия...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: