Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 3 март 2015 г.

Моята позиция по въпроса какво за нас, българите, е 3-ти март



Таз свобода нам не ни е дар!, Автор: Ангел Грънчаров

Това са думи на народния поет Иван Вазов. Припомням ги във връзка с наближаването на 3 март. Една дата, която ни беше наложена за „национален празник“ по същия начин, по който преди „национален празник“ ни беше… 9 септември. Просто едните „освободители“ бяха заменени с други – тъй да се каже, щото те са си пак същите де! Същината, разбира се, не се промени: националното самоунижение продължава. И дума не смеят да издумат нашите „русофили“ на какво основание тази дата беше изтипосана за „национален празник“ и особено какво символизира тя. Да знаят всички кому дължим „свободата“ си ли? Да сме вечно благодарни на „освободителите“ си ли? Или вечно да сме обвързани дори и емоционално с тираничната империя на североизток, от която добро не сме видели?! Защото ако на един народ му се втълпява, че свободата му била „подарена“ от „братушките“, това означава никога този народ да не осъзнае, че по принцип свобода не се „дарява“ или „дава“, тя се взема! Ето защо ние още не сме си взели свободата от самите наши „освободители“. Ето защо явно още сме си робски народ, щом не усещаме срама…

Руските войски не са дошли тук нас да ни „освобождават“, защото самите руснаци тогава в пределите на самата Руска империя са били по-големи роби от нас. Дето уж сме живели в страховитата Османска империя. Не може роби като руснаците някому да даряват… свобода: те ако знаеха какво е свобода първом себе си да бяха освободили. Писано е, че когато руските войски тогава минавали през китните наши градчета и села, руснаците се дивели и говорели: от какво идем да ги освобождаваме, та те си живеят по-добре от нас?! Припомням, че руснаците са живели и тогава, пък и досега в села със сламени покриви, сам съм ги виждал когато съм живял в Русия. „Цар Освободител“ се зове императорът Александър Втори не защото нас ни е „освободил“, а защото той е подписал някакъв указ уж за „освобождаване“ на руските крепостни селяни. Които са си били именно по-големи роби и от нас. И са си останали роби и след указа му, и си остават роби и досега: руснаците винаги са си били роби на Държавата. Там изобщо не знаят какво е това свобода.

Никога не са я усетили самите те, не знаят какво е това чудо - как тогава нас да са били „освободили“?! Айде де! Колкото ни „освободиха“ на 9 септември, толкова са ни освободили и на 3 март: освободиха ни от самата свобода. След 9-ти септември сега всички уж вече разбират, че това не е било никаква свобода. Но за 3 март до такава степен изкривеното ни национално съзнание пречи, че сега само малцина проумяват каква е била онази тяхната „дарена свобода“. А каква е била си личи от поведението на Руската империя по повод на нашия си подвиг по Съединението: Русия е против него и апелира за влизането на турски войски. Като не може да подскокороса турците, праща да ни забият нож в гърба сърбите. Нали знаете всички тази история? Могат ли „освободители“ да постъпват така подло? Ясно е, че не, ето защо руснаците не са ни никакви освободители. (Прочети ДО КРАЯ
)

МАЛКА ДОБАВКА ОТ ДНЕС: "Тоз, който ще ни освободи, той ще ни и пороби..." Написал го е Васил Левски. Свободата също така не е дар. Тя също така не се поднася на тепсия. Пак думи на Левски. Не става и за... ядене.

По тази логика излиза, че днес на 3 март празнуват ония, за които, първо, не знаят що е това свобода. Второ, са поклонници на робуването на руските "освободители", сиреч, за тях робуването на "братушките" е нещо като "свобода", а това значи, че за тях тиранията, щом е "братска" е, видите ли, "по-приятна", а пък руският камшик, явно, бие по-хубаво от турския. Между другото руснаците, ако бяха такива "освобождавачи", първом себе си да бяха освободили, а те не само тогава, а и досега, както виждаме, са по-големи роби и от нас.

Тъй че за мен 3-ти март е празник на ония, за които робуването на руснаците не е нещо недостойно, т.е. на ония, които не се смущават да клечат и да целуват вечно чизмите на "освободителите" си. Е, някои го правят и срещу заплащане в рубли, тоест в такъв един вид "свобода" виждат една добра далавера.

Толкоз. Няма смисъл да се говори повече. Всичко е ясно...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

13 коментара:

Анонимен каза...

Ти си урод. Ти си фашист. Ти си българофоб щом не обичаш нашите братя руснаците. И не почиташ техния велик подвиг за освобождаването на България от турско иго. Истинският български патриот обича братска Русия повече от България - тъй като Русия е майка на България! Както великата Нешка Робева го доказа.

Правилно госпожа Анастасова те уволни от училище! Такъв като теб българофоб няма право да бъде български учител!!!!!!!!

Анонимен каза...

абе ква е тая работа `автора` да пише текст после сам да си го коментира под чуждо име или анонимно с тъпи хейтърски коментари за да изпъкне тезата Му

Ангел Грънчаров каза...

Другарю, този коментар не съм го писал аз, очевидно. Имаш доста развинтена фантазия - или пък някаква параноя те е емнала...

Ангел Грънчаров каза...

В блога или сайта на Михаил Задорнов (известен сатирик, който заради пари, предполагам, е станал нещо като пътуващ проповедник на кагебистката премъдрост и подлизурко на Путин) просто го попитах не го ли е поне малко срам заради това, което пише за убийството на Немцов (развива смехотворната по идиотизма си теза, че бил убит, видите ли, от... американците, с оглед да навредят на любимеца му Путя!); след като бях наруган порядъчно, се намери една руския, която ме поздрави за здравомислието.

Тази дума - здравомислие - скоро не я бях срещал и ме трогна. Решавам в този момент да пиша по така зададената тема, а именно що е здравомислие. Пълно е с хора, чието "мислене" е болнаво, импотентно, извратено, а виж, здравомислещи хора сякаш рядко се срещат. Та ще опитам да определя и поясня що е здравомислие и как болното мислете се оздравява. Темата ми се вижда интересна и важна, живот и здраве да е, ще я поставя тия дни. За да не забравя за нея пиша тази бележка... да се подсетя...

Анонимен каза...

Грънчаров напоследък започна редовно да прави така - пише уж анонимни коментари, които уж го хулят, но по най-балъмски начин.
Тази му практика е от около месец. Разбира се, идиотският му стил не може да се скрие и лъщи като задник на павиан.

Ангел Грънчаров каза...

Май параноята ти, мила другарко, яката те е подгонила... Апропо, ти ако пишеш анонимно, това не значи, че всички други правят като теб :-) Други някакви фобии тресат ли те?

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, пише се баламски, не балъмски...

Ангел Грънчаров каза...

Стилисте... Стилистке :-)

Анонимен каза...

Към първият коментар - Мили мои, научете си историята, научете кои сме и какво сме сторили ние българите, пък след това ще си говорим кой майка, кой баща. На руснаците сме им дали и език и писменност и култура, че и религията дори. Дори руснаците са признавали огромната Волжска България.
В това отношение съм съгласен с Грънчаров, адски много промити мозъци има в родината ни.

Грънчаров - защо смесваш лайната с хубавото? Независимо по какви причини, благодарение на руснаците ние сме се освободили от Турция. И днес е празник на това освобождение. Не празник на признателност към руснаците, а на факта, че сме се върнали на световната карта. Почитаме загиналите българи за тази свобода, тяхното геройство.
Може да имаш правилни възгледи относно Русия, правилно да разбираш историята ни. Но пишеш такива глупости в същото време. Щели сме да се освободим когато бутнели паметника Х, блаблабла ... Ще се освободим реално когато хората в България започнат да МИСЛЯТ. За да можем да оценяваме реално настоящето. А не да го пречупваме през призмата на "тези са ни братя, онези са турци, пък третите са пимбяни"
Може би ако се създаде нормална дискусия ще попиша още, темата е обширна. Но отново моля, не смесвайте хубавото с лайната...

Анонимче

Ангел Грънчаров каза...

Избягвай някои думички, щото за простотии трия коментарите. Последно предупреждение...

Анонимен каза...

Възможно ли е най-после българите да достигнат до една спокойна, балансирана и обективна преценка за Трети март? Ако това не е възможно, най-добре е този празник да се отмени.

Иначе моята позиция е: Русия определено не е тръгнала да „освобождава“ България, тя е имала съвсем други, завоевателни цели, още повече че нейната политическа система с нищо не е била по-малко потисническа от османската например. Можем да се възхищаваме на много аспекти на Русия – култура, наука и т.н., но по отношение на политическото си устройство тя никога не е можела да бъде пример и образец. Руско-турската война обаче КАТО НЕЖЕЛАН ОТ РУСИЯ СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ има освобождаването на България и нейната (полу)независимост, макар и в силно орязани граници. Има обаче нещо друго: добра или лоша, стара царска Русия слиза завинаги от историческата сцена през 1917, също както Австрийската империя или някога Римската империя или Персийската империя и т.н. СССР, както и днешна Русия, НЕ СА НАСЛЕДНИЦИ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ. Съветският съюз даже имаше остро отрицателно отношение към Царска Русия и се отричаше от нея. Така че онези българи, които изпитват чувство на благодарност към Русия за 1878, съвсем погрешно прожектират това чувство върху днешна Русия. Ако някой днес е благодарен за нещо на Римската империя или Персийската империя, това си е негово право, но няма към кого да бъде отправена днес тази благодарност .

След като обаче един уж национален празник е обект на толкова ожесточени спорове, най-добре да бъде отменен.

Анонимен каза...

AIG, basi i prostaka si... Ako ne bjaha rusnaite sega 6te6e da govori6 perfekten turski, OK?...

Ангел Грънчаров каза...

Много глупаво кагебистко ченге си ти, "австралиецо"! Щом не сме проговорили на турски в тия 500-години, нямало е да проговорим и за тия 10-15 години, които са ни били необходими да се освободим сами. Що сте толкова тъпи вий, ченгетата, ето това не мога да разбера, тест за простотия ли ви правят като ви назначават (и сте го издържали все отлично!), ето това не мога да го разбера? :-)