Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 25 юни 2015 г.

И арменците въстанаха срещу руското иго



Ако някой с власт или с пари, а може и с двете, беше повече българин, отколкото русофил, би трябвало сега да изпрати телевизионни екипи в Ереван и да отговори най-после на гадничката руска пропагандна кампания срещу България, в рамките на която от години насам руски медии и политици от ранга на премиера Дмитрий Медведев се гаврят с относителната българска бедност в рамките на ЕС за целите на руската пропаганда, чиято цел е да покаже „европейското заробване” като причина за тази относителна бедност. Българските екипи няма нужда да правя долна пропаганда, както руските срещу България.

Достатъчно е да покажат бунтовете срещу руското заробване на Армения, което все още не е формулирано по този декларативен начин от протестиращите, но е ясно антируско като бяла нощ - като северно петербургско сияние с ореола над ленинградския Путин над него. Защото многохилядните протестни демонстрации в Ереван са предизвикани от руския монопол в ценообразуването в арменската енергетика - почти като в България, където обаче поне омразните електроразпределителни дружества са западно притежание, докато в Армения те са изцяло на руска хранилка...


... Не знаем дали бунтовете в Ереван повтарят случилото се на киевския Майдан и дали ще имат подобен резултат. Залогът за руското влияние в малката, но с огромно военно-стратегическо значение за Москва държава е толкова голям, че руската мечка няма да се спре пред нищо, за да не допусне свободолюбието след Грузия да се настани в още една кавказка страна и да му измъкне от лапите арменската плячка. Но виждаме, че за пореден път в една зависима от Русия бивша съветска република, превърната в руска колония, хората живеят от зле към по-зле.

Драмата на съвременните арменци е свързана с обезценяването на тяхната драма, националната им валута, обвързана с болната рубла. Който се обвързва с Русия, както Армения в рамките на подобието на СССР, наречено „евразийски съюз”, има тази съдба. Това е поуката.

Има ли поне едно изключение от правилото? Има ли поне е една просперираща държава в орбитата на Москва?

Руското иго, ако трябва да отговорим на руската пропагандна дефиниция за „европейското иго” в България, не прощава на никого. Без изключение.


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: