Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 2 септември 2015 г.

Нищо не може да промени тъй дълбоко вкоренените навици, останали ни от непрежалимия социализмо-комунизъм



Стереотипите от социализма са живи, тогава един човек работеше, четирима стояха до него, подпираха се на лопатите и му даваха акъл как по-добре да работи, т.е. правеха се на началници или направо си бяха началници; сега (снимките са направени днес): машината работи (карана от един човек), полага асфалт, шест човека (!) се подпират на лопатите си и гледат, контролират как върви работата, следят всичко да е наред; това е положението, никакъв капитализъм, никаква частна собственост не може да промени тъй дълбоко вкоренените навици, останали ни от непрежалимия социализмо-комунизъм.



Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

Преди няколко години бях в Щатите. Много неща ми правеха впечатление. Едно от тях, че отпред на автобуса имаше платформа за велосипеди. Можеш да си го поставиш, да се качиш в автобуса, да си пътуваш, да слезеш и да си го вземеш. Просто нещо. Къде ние ще измисляме такива неща. Ние измисляме сложни. Та, да се върнем на темата - как работят американците. Ами пак просто. Дойде камионът за боклук (също като нашия), слезе шофьорът, закачи кофата (също като нашата), натисна ръчката за да я изпразни, изтика я на мястото й и .... си замина. Както виждате процесът е също като у нас с малката разлика, че тук всичко това се върши от 4 души. Но ние се борим с безработицата, нали? :-)

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Ние сме "социална държава", "социално-отговорна" държава, затова е така! :-) А американците са индивидуалисти, нека да се спукват от работа, та да им дойде акъла. Г-н Борисов какво каза на сънародниците ни, дето работят и живеят в Швейцария? Каза им: "Абе вие тука много работите бе, а ние в България си живеем живота. Вземете елате в България и вие малко да поживеете!" Тъй значи, ние обичаме тук у нас живота и умеем да живеем. Тарикатски да живеем. :-)

Анонимен каза...

Ами време е да се научите как се изхвърля боклука, и ах, колко съвецко невероятно, но така се изхвърля боклука и в Абстралия...

На бълхарите не моа едно нещо да разбера - робство ли им требва за да се научат на елементарни неща?...

Ми получиха си го робството, но не се усещат...

Уважаеми многозначтелни господа бълхари, като се научите да работите ще станете Европа, но не и преди това, ОК?...

Гледам ви жалкия експеримент от Абстралия и ви се чудя на акъла, а е спорно че въобще имате такъв, ОК?...

АIG, как ги търпиш теа руски мързеливи гниди че и ги учиш, шапка за което ти свалям...

А.