Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 15 февруари 2016 г.

Училище сред природата дава живот на запустели села




Млади българи решават да направят Училище сред природата. През 2006 година те превръщат стара сграда в родопското село Гудевица в читалище „Бъдеще сега“. Там те създават база и инфраструктура, където ученици и младежи чрез различни програми учат сред природата. За идеята и целта на уникалното училище сред природата ни разказа Теодор Василев от читалище „Бъдеще сега“.

„Целта на това читалище е да развива неформално образование с извънкласни занимания основно сред природата и да помага на деца и младежи в естествена среда да учат и да се развиват. Има много програми, чрез които учениците да разнообразяват и да учат по-лесно и чрез игра образователния материал, който им се предлага в училище или университета. От друга страна те могат да учат повече неща за себе си, как да работят в екип, как да развиват лидерски и социални умения, които са много важни за реализацията им на пазара на труда и в живота изобщо“, сподели Теодор.

По думите му много родители и учители осъзнават вече, че остарелите методи на преподаване не са ефективни, не ангажират децата, не ги грабват. Децата имат нужда от разнообразяване, от нов подход. В Училище сред природата поставяме децата в много ситуации, които да са предизвикателни, сложни, да изискват екипно взаимодействие, за да бъдат решени, каза той. „Ние имаме земеделска и билкова градинки в Гудевица. По всички програми, които имаме, се провеждат активности в тези градинки. Фактически чрез работата със земята и с градината можеш да учиш почти всички предмети, които се учат в училище. Говорим за математика, физика, химия, биология, география“. Теодор добави още, че от читалището правят лагери по различни програми с партньори и младежки обмени. Работят в евро-средиземноморско сътрудничество. Партньори са ни доста държави от средиземноморския регион, като се започне от Египет, Тунис, Йордания, Кипър, Турция и почти всички европейски държави - Румъния, Великобритания, Финландия, Франция, Германия, Австрия. (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: