Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 24 февруари 2016 г.

Въпрос за размисъл и за обсъждане: Извратено ли е мъже да носят... шотландски полички?




От какво се вълнува средностатистическият българин...

Вчера Фейсбук страницата „People of Sofia” публикува снимка на млад мъж, който върви по бул. Витоша и хапва сандвич в движение. Снимката само за ден скандализира българските онлайн потребители, заради визията на младежа – той е съчетал плисирана, къса пола със син чорапогащник и розови дълги чорапи. Подобен индивид в някоя друга европейска столица едва ли би направил впечатление на някого, но виж, в София-та, той е скандален.

Българските всезнайковци побързаха да анализират „модната грешка“, дръзнала да стъпи на столичния булевард. От една страна скочиха всички „истЕнски“ българи, които заговориха за връщането на казармата, за гадните евроатлантически ценности и естествено заплашиха със саморазправа „гадния педал“.

Защитниците на ЛГБТ обществото също надигнаха глас – младият мъж бил вдъхновение, еталон за модерно мислене, пример за смелост. А „истЕнските“ българи трябвало да се кротнат и да осъзнаят, че и гейовете са хора. Равноправни при това.

Истината, както винаги у нас, е някъде между двата крайни полюса. Лицемерно е схващането, че жените могат да носят мъжки дрехи, но обратното е недопустимо. Неслучайно и лесбийките са приемливи за обществото, за мъжката половина от него са дори възбуждащи, но гейовете са отблъскващи, противни, гадни. Двойни стандарти.

За нищожните 24 часа фотосът събра хиляди лайкове, стотици споделяния и, разбира се, коментари. Сред тях се намериха обаче и такива, които не са обременени от крайно мислене. Любопитното е, че бяха предимно от жени. Те шеговито отбелязаха, че незнайният младеж има чудесни крака и полата му стои по-добре, отколкото на тях. По-наблюдателните пък изказаха предположение, че скандалният е танцьор или актьор, защото е обут със скарпини – обувки за народни танци.

Представете си от какво се вълнува средностатистическият българин! Ограбват го, унижават го, затриват го, а той има очи само за някакво си момче, което просто си върви по улицата и яде. Затова от FRONT.BG призоваваме всеки, който познава момчето, да ни пише. Искаме да се свържем с него и да разрешим разразилия се спор в интернет, за да могат българите да спят спокойно. Или поне да се замислят за нещо по-стойностно.

Животите ви минават в обсъждане, плюене или защитаване на неща, които не разбирате. Прекарвате времето си в излишни коментари, вместо да погледнете себе си и да направите нещо градивно както за личността ви, така и за обществото. На това му се казва пилеене на въздух и сперматозоиди. Безсмислието в българското съществуване може да се разреши само по един начин – излезте от фейсбук и живейте. Както е направило това момче.

Автор: Каролина КАСАБОВА

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Бахахаха, че и розови чорапки си сложил! :-)