Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 14 февруари 2016 г.

Същинската промяна не се прави по инструкция отгоре, а тя започва в собствената ти душа: ето това е истинското, на което следва да заложим!


Ето какво написах тази сутрин във фейсбук-групата ПЕДАГОЗИ, в която членуват 7744 човека (учители, образователни дейци):

Особено важно е това, което този млад човек е разбрал и което толкова много други хора не разбират, а то е съдбовно важно; а най-много не го разбират "всезнаещите ръководни фактори" от МОН; и то е:


Извеждам този акцент. И предлагам да го обсъдим. Аз също смятам така: ако чакаме отгоре инструкции или заповеди за това как да се променяме (по пътя на демократизацията на отношенията в образователните общности), ще има много да чакаме, а дори и да дочакаме такъв прекрасен ден, трябва да сме наясно, че същинската промяна не се прави по инструкция, а тя започва в собствената ти душа, в твоето съзнание най-напред; ето това е истинското, на което следва да заложим.

Развил съм тази мисъл в своята последна книга за промяната в образованието, която носи заглавието "Реформа на НЕобразованието"; има я и онлайн, давам и линка за достигане до нея. Интересно ми е как мисли учителската колегия по този най-важен въпрос. Вълнува ме да разбера колко хора смятат, че свободата в образованието или не ни е нужна или пък можем да се осланяме на премъдрата министерска воля, която ще реши някога всички до един проблеми! А от нас се иска само да чакаме.


Приятни размисли, приятно обсъждане ви желая! Благодаря предварително на смелчаците, които ще дръзнат честно да си кажат мнението!

ЗАБЕЛЕЖКА: Тази публикация в групата ПЕДАГОЗИ просто беше изтрита! Изтрити бяха и други мои публикации, примерно тази, в която предложих на учителите да прожектират на учениците си филма "Народен дом на терора". И още мои публикации бяха изтрити там. Цензурата там е на ниво! Което говори много, няма смисъл да се обсъжда повече. Отчайващо е положението в нашия учителски корпус, в нашето учителско тяло, другарки и другари!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: