Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Моето прощално обръщение към членовете на фейсбук-групата ПЕДАГОЗИ, в която витае недопустима оруеловска атмосфера на пълна нетърпимост към мисленето!



Ето какво обръщение написах тази заран в закритата фейсбук-група ПЕДАГОЗИ. Помествам го и тук, понеже най-вероятно то ще бъде изтрито от първия администратор, който влезе в групата; в тази група витае ужасна атмосфера на страх и най-грозно незачитане на най-елементарни човешки права - в нея всеки най-малък повей на другоячемислие (да кажеш нещо различно от общоприетите баналности!), да не говорим за свободомислие, се наказва жестоко. Та ето какво си позволих да напиша там тази сутрин:

Като член на тази общност официално предлагам преразглеждане на дискриминационните правила, които се прилагат от администраторите така, че в групата е наложена варварска цензура.

Ако администраторите изобщо или поне малко уважават принципите на демокрацията, са длъжни самите те да предложат такъв един дебат в групата по въпросните дискриминационни и цензорски прилагани правила.

Понеже имам известни съмнения в тази посока, в смисъл, че те ще проявят доблестта да предложат този дебат, ето, аз подхвърлям идеята пред всички, та да има възможност по казуса най-свободно да се произнесе всеки един член на групата.


Ако администраторите изобщо му дадат такава една възможност. Понеже съм убеден, че и тази моя публикация ще бъде премахната при първа възможност.

Най-големият куриоз е, че вчера като поставих линк към откъс от филма "Стената" на Пинк Флойд с малко посвещение от мен (три-четири думи само!) то мигновено е било премахнато, а администраторът Джасим има добрината да ми съобщи, че това било поредното мое нарушение на правилата: бил съм поставил постинг, който бил нямал отношение към - затаете дъх или се фанете някъде за да не паднете! - бил нямал значи отношение към ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО! :-) И това била вече последната капка за поредното ми изритване от групата!

Аз имам вече не само чувството, но и ясното съзнание, че в тази група има ужасно груб диктат на самозабравили се администратори, които се изживяват като цензори, като контрольори на нашите мисли и думи! Което е довело дотам, че мислещите, стойностните като личности членове на групата само мълчат, не желаят да се изказват, т.е. администраторите са потъпкали нашето свещено право на свободно изразяване на мислите! В групата има една непоносимо тъжна и тягостна атмосфера. Този е естественият резултат от потъпкването на свободата в нея уж в името на някакви "свръхморални правила", превърнати в нещо като "свещена крава". Глупава работа е тази, дами и господа администратори и администраторки! Спрете се поне малко, замислете се какво си позволявате да правите, вие в кой век изобщо живеете?!

Тия неща са недопустими, все пак живеем в 21-ви век! И е най-скандално това, че тези неща се случват тъкмо в група, съставена само от учители, от хора, занимаващи се с образование и възпитание на младите! Аз за по-добър и красноречив пример от този, илюстриращ окаяното положение, в което се намира българското образование, простете, но не мога да се сетя!

Толкоз. Най-вероятно и това мое обръщение ще бъде изтрито, а аз ще бъда изгонен (за кой ли път) от групата. Не е трудно да бъдат предвидени реакциите на въпросните администратори. В такъв случай приемете тия мои думи (ако изобщо ще имате възможност да ги прочете!) като мое прощално обръщение към цялата група.

Колеги, как можете да търпите това отношение! Нима е поносима за вас тази обстановка в групата? Моля ви, направете нещо, та работите да потръгнат, така доникъде няма да стигнем!? Обадете се поне! Защо мълчите?! Нима ви е страх от репресии?! Нима жертвате и свобода, и достойнството си (като личности и като учители) само заради презрения комфорт да членувате в група, чието "началство" изобщо не уважава вашите права?!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

3 коментара:

Ursus Major каза...

Значи, Грънчарски, като не ти уйдисват на тъпанарщините хората са простаци, така ли?

Анонимен каза...

Недейте хленчи, Грънчаров. Грозно е.
Никой не ви спира да си направите своя група, която да се казва, примерно, "Мрънкачи".

Ursus Major каза...

Или пък "Тъпанари" и да покани в нея Бойко!