Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 29 март 2016 г.

Предаването "На Агората..." от 24 март, темата: Какво бъдеще очаква нашата цивилизация на свободата?



Приятно гледане, приятни размисли!

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

3 коментара:

Анонимен каза...

Това е въпрос на дефиниция, ако се стесни максимално понятието, в евроамериканската цивилизация биха попаднали само Англия, Източното крайбрежие на Америка и евентуално Холандия и Скандинавия. Но южна и Източна Европа несъмнено са част от Западната цивилизация, така че и България принадлежи към евроамериканската цивилизация. Че всички тези страни при всичките си различия споделят общи черти и ценности, става веднага ясно, ако противопоставим Европа на Китай или Индия. Тогава също така личи, че и претенциите на Русия за някакъв особен път и самостоятелна цивилизация са несъстоятелни, понеже Русия има много повече общи черти с Европа, отколкото с Китай или Индия.

Тази евроатлантическа цивилизация от няколко десетилетия се намира в неудържим упадък, в една смъртоносна спирала, която силно напомня края на Римската империя и само идеологически заслепен човек, загубил усет за реалността, не би забелязал това. Кризата може да бъде установена във всички аспекти. Да се говори в тази ситуация за някакво светло, глобализирано бъдеще, означава пълно разминаване с реалността, това не само че е безотговорно, но и опасно. Мисля, че историята е циклическа и че човечеството навлиза в поредната фаза на упадък и „тъмни векове“, също както след падането на Рим.

Ангел Грънчаров каза...

Упадъкът на западната цивилизация е само във Вашия болен ум, таваришч, а също така и (какво съвпадение!) в болните мозъци на кремълските кагебистки империалисти, дето са позакъснели спрямо реалностите на съвременния свят само с някакви си там 4-5 века. Комунистите чакаха Западът да загине цели 100 години, той вместо да загива, продължава да върви от триумф към триумф. Сега вий, кагебисто-комунистите, можете да си чакате умирането на Запада поне още 1000 годинки! :-) И пак няма да го дочакате. Просто защото Западната цивилизация на свободата е здраво общество, основано на универсалните ценности на свободния човек. Проблемът на вас, кагебистите, е че не разбирате що е свобода. Мразите свободата. По тази причина сте извън пиршеството на живота и сте обречени на неминуема гибел.

Ангел Грънчаров каза...

(Същото се отнася и за вашите интимни душевни приятели, ислямските терористи, джихадисти и талибани.)