Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 16 март 2016 г.

Бежанците не са врагове, турците също не са ни врагове, те са човеци и заслужават човешко съчувствие - стига ние самите да не сме станали безчовечни уроди!


Публикацията в блога ми от вчера със заглавие Срамно е, грозно е: защо не съчувстваме на турците за Анкара?! предизвика доста голям отзвук във фейсбук - макар с нито една дума да не бях изразил позицията си (само заглавието изобретих и натаманих). Изказаха се най-различни хора, даже по едно време вчера през деня ми звънна сътрудник на Милен Цветков, който ме покани да участвам в предаването му по НОВАтв, темата щяла да бъде тази, но поради това, че живея в Пловдив (той не знаеше това), нямаше как да се отзова на поканата. Както и да е. Темата е важна. В дискусията във фейсбук си изразих по-пълно позицията; ето, представям ви тук по тази причина (заради важността на темата) цялата дискусия:

Ognyan Minchev каза: Съчувствам на невинните жертви и продължавам да смятам, че тероризмът е сред най-отвратителните престъпления над човечеството. Но считам за необходимо да подчертая, че политиката, която води турското правителство по отношение на кюрдите - както в Турция, така и в съседните Ирак и Сирия - не само не способства за ограничаването, но, напротив, засилва опасността от подобни актове на тероризъм спрямо невинни хора. Бог да прости невинните жертви!

Arkadiusz Borys Żabowski каза: На Америка не съм съчувствал защото атаките бяха на ЦРУ (евреите). Турция подкрепя ИСИС и ислямския фундаментализъм. Жалко е за обикновените хора, но те гласуват и избират. Както в БГ никой няма право да плюе властта защото народа избира мафията да го командва.

Ангел Грънчаров каза: Да, става дума за човечност, за човешко съчувствие към жертвите, а спор няма, че правителствата имат огромен дял за възникването на ситуацията, в която терористите се чувстват провокирани да вършат противочовешкото си дело (а това съображение съвсем не оправдава тероризма)...

Ivan Petrakiev каза: Няма нищо срамно в това да се радваш когато врага ти е в трудно положение!

Ангел Грънчаров каза: А това не означава ли, че си безчовечен урод - защото човещината изисква да сме съпричастни когато някъде убиват хора, независимо дали ни се струва, че тези хора, видите ли, ни били "врагове"?! :-(

Любчо Чорбаджийски каза: Не можем да си представим колко много ни е повредила руската пропаганда.

Ivan Petrakiev каза: Говедо! Абе вие либерастите се също толкова тъпи животни като комунетата! Пръдльо, къде е казано че ако си срещу Турция задължително трябва да си за Русия! Не може ли българина да държи само и единствено на България?

Ivan Petrakiev каза: Хора били турците! Говорим за турците, раса която през цялата си история не е допринесла с нищо за развитието на човешката раса. Султаните забраняват печатането на книги за 300 години в рамките на Османската Империя а докато Западна Европа върви по пътя на прогреса турските животни вършат геноцид над арменци българи и кюрди. Този атентат вчера е просто още едно потвърждение на поговорката " като сееш ветрове ще жънеш бури." Ислямисткото прасе Ердоган иска да достигне величието на Сюлейман Великолепни и почна да се меси в делата на Великите Сили. Сега ще му се наложи да преглътне кюрдска автономия в Сирия, независим Иракски Кюрдистан и автономия на Турски Кюрдистан. Неговата забулена жена-приститутка не се посвени на 8 март да каже че харема е бил хубаво място за жените. Да ги трепат кюрдите майка им дееба турска!


Ангел Грънчаров каза: Пълно е със зомбирани немислещи идиоти на тази земя очевидно... които са загубили човешкия си облик!

Plamen Damyanov каза: A няма ли да сложим кюрдски знаме бе ефенди, като Турция изби цели кюрдски градове?

Stefka Stoyanova-Petrova каза: Моля ви когато в диалозите се включват хора като г-н Петракиев не продължавайте коментарите. Игнорирайте ги мълчаливо, с безразличие. Не им създавайте пространство за изява. Те не ви разбират, а ние такива като него трябва да изолираме. Злото, посредственото, нецивилизованото, провинциалното търси сцена, поле за изява и не разбира ни само колко е зловредно, но и колко е нещастно.

Ангел Грънчаров каза: Колкото и да е безнадеждно с тия хора въпреки това трябва да се разговаря: щото са много заблудени и увредени тъкмо в ценностите си, тези хора просто нямат ценности, не умеят да разграничават истински важното от маловажното. А най-важното е да сме човеци, т.е. да живеем така, че да пречим за разпространението на злото по земята. Не е лесна борбата с тия хора, защото става дума за това, че трябва въпреки всичко да им помагаме, та да освободят душите от коварните си заблуди - и от злото, доколкото това изобщо е възможно. Аз смятам, че е безкрайно трудно, но в някои случаи е възможно такива хора да преживеят духовен поврат към доброто. Не може да мразиш, примерно, цял един народ, да позволиш омразата "срещу турците" да доведе дотам, че да се превърнеш в пълен урод и идиот, който изобщо не умее по тази причина да разсъждава, камо ли да разбира нещата. Ала ето, има такива, които не само мразят цели народи, но и не се свенят да показват открито омразата си, т.е. душевното си уродство. Но за да стигнат до такава патологична омраза тия хора очевидно много са били заблудени, е, трябва да опитваме да освободят душите от заблудите си, от илюзиите си, от бездуховността, от безчовечността си.

Krasimir Siderov каза: Защо бе СТЕФКЕ да изолираме Петракиев - защото казва истината ли? Не четеш ли новини какво става в Швеция и другите страни, на вратата ни седят 1000000 емигранти чакат само да ни разкъсат, много си глупава ако се считаш в безопасност като ти се изредят 20-30-потни мангала, друга песен ще запееш, ще чакаш такива като него и мен да те спасяваме - било зло нецивилизовано, било зловредно, било провинциално - като слезеш от розовия си облак и се огледаш ще разбереш, че злото вече е при нас.

Ангел Грънчаров каза: Бежанците няма да ни разкъсат, не се притеснявайте толкова, драги господине! Да виждате в емигрантите "врагове", простете, е извратено: тези хора бягат от войната и от смъртта, да не им съчувстваме означава, че не сме човеци, че за нас човечността вече не важи, че сме се отказали от нея. Тоест сме се обезчовечили - и изобщо не се притесняваме от това. Нещо такова ви се е случило. Вие в тези плачещи дечица и в техните плачещи майки "врагове" ли виждате? Ами че това Вашето е чисто и просто уродство!

Ако пък сред бежанците има наистина врагове с нечисти цели, има си органи, които могат да ги открият и обезвредят. Но да лепвате клеймото "врагове" на всички бежанци, съгласете се, е грозно - и съвсем неоснователно. Очевидно страдате от някаква злобна емоция, която е довела дотам да имате съвсем изкривена представа за нещата. Опитайте се да се освободите от тази глупава емоция и тогава ще прозрете, че тия хора, бежанците, не са наши врагове, а са човешки същества, поставени в една ужасна ситуация. И се молете на Бога Вие самият да не се окажете един ден в ситуация като тяхната! Тогава ще Ви питам на какъв глас ще запеете - и каква песен ще почнете да квичите!


За мен тия хора не са врагове, те са страдащи човешки същества, пострадали от страшна война. Турците за мен също не са врагове. Те са наши добри комшии. Те са народ, заслужаващ уважение заради постиженията си особено в последния век. За мен, представете си, нито американците, нито европейците не са врагове на "българщината", напротив, Америка и Европа са наши приятели, а ние самите сме част от една и съща общност с Европа и Америка - общност на свободолюбиви и достойни народи и човеци. Турците също са наши приятели.

За мен даже и руснаците не са врагове, нищо че повечето руснаци са се оставили да бъдат мачкани и унижавани от самозванци с глупави имперски амбиции; руснаците ще си платят за наивността че вярват или търпят злодеянията на управниците си. Ако бяха по-човечни, руснаците нямаше да допуснат в страната им да вилнее тая путинистко-сталинистка параноя, според която цялото човечество било "враг на Русия".

Болни хора са тия, които възприемат така нещата, че възприятието им няма нищо общо с реалността, болни са душите на такива хора. Те страдат от глупави страхове. Вие, господине, дето мразите така силно и показно "патриотично" турците, също сте с болна душа. Душа, която е обзета от омраза. Съчувствам Ви, че сте довел нещата до това положение. Моля ви само да не правите така, че вашата омраза да доведе до страшни беди за България, защото хора като Вас са способни да запалят България от четирите краища на чергата й - щото са полудели от идиотската си омраза към всичко различно, към всичко, което не е болно като тях самите!

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

7 коментара:

Анонимен каза...


В момента съм в добро настроение заради победите на Тръмп тази вечер така че вместо да си губя времето да ви отговарям ще ви дам да гледате едно видео. https://www.citizensuperpac.com/heil-trump

Ivan Petrakiev

Анонимен каза...

Г-н Петракиев, много е лесно да се говори от баира. Слезте при хората. Отидете в Турция, вижте държавата им и начина им на живот. След това ще ви бъде доста по-трудно да говорите по този начин. Не трябва да слагаме знак за равенство между народ и правителство. Ние сме надъхани от малки да мразим турците, но това е най-обикновена комплексарщина. Ако всички хора мислят като вас, ще трябва рано или късно, да се изколим. Защото този бил такъв, а онзи - онакъв. Левски - ЦСКА. В такъв ли свят искате да живеем?

Martin Demerdzhiev

Анонимен каза...

Защото не умеем. За нас умение е нещо, с което се печелят пари. Със съчувствие не се печелят пари, за това няма смисъл от него. А то се учи както всяко нещо. На английски и на много други езици образование и възпитание е едно и също Educación (исп.), Educație (рум.), Educação (порт.), Educazione (ит.) и тн.. На немски образование е Bildung, което означава формиране и е въведено като понятие от Екхарт. Българската дума впрочем също е хубава. Мисля, че идва от "образ" (вероятно защото човекът е "образ и подобие" божие). Образование е един вид "достигане до образа". Ставайки човеци, ние се приближаваме до "образа", който поначало е в нас самите.

Martin Demerdzhiev

Анонимен каза...

Ужас! Заблуденият си ти Грънчаров!!! С пожелания да си ги отглеждаш у дома и да ти скъсват дирника от секс, твоят и на останалите членове от фамилията ти!!!!

Milen Drumev

Ангел Грънчаров каза...

Г-н (другарю) Друмев, гледам, че имате голямо, нескривано влечение към аналния секс, в такъв случай няма защо да ми го пожелавате на мен, идете помолете някой да Ви стори благодаяние и да Ви ощастливи по желания от Вас начин, и по този начин, убеден съм, и ненавистта Ви към чужденците ще намалее... :-)

Анонимен каза...

Съпричастието към нещастието на другите е едно от основните неща, които разделя човека от животното. И това, според мен е отговорът на всички мнения по темата.

Георги Христов

Анонимен каза...

Тероризмът в Турция се отличава с това, че ако наистина е дело на кюрдите – защото тук има много въпросителни – той е израз на техния стремеж към свобода и независимост. Да не забравяме, че от османска гледна точка Левски и Ботев също са били терористи и сепаратисти, а по-късно ВМРО от гледна точка на турската и после сръбската държава също е била терористична организация. Само че от българска гледна точка те са патриоти и герои. Само един пример:

Солунските атентати са извършени в периода 15 - 17 април стар стил (нов стил - 28, 29 и 30 април) 1903 година в Солун. Организирани са от група български младежи-ученици от Солунската българска мъжка гимназия, анархо-терористи, известни в историята като гемиджиите. Атентаторите целят да засегнат финансовите и икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на българското население в Македония. Взривени са сградата на „Отоман банк“, френския кораб „Гвадалкивир“, прекъснато е осветлението на града. Повечето от атентаторите загиват, след като водят неколкодневни боеве по улиците на града… Като продължение на Солунските атентати през август 1903 година се явяват взривът на гара Кулели Бургас и ръководената от Антон Прудкин акция по взривяването на четирите кораба „Вашкапу“, „Тенедос“, „Аполо“ и „Феликс Фресине“ в Бургаския залив… През тези четири дни в Солун по данни на западни дипломати загиват 10 и са ранени 16 човека. Освен това са убити шестима от атентаторите… На празника през 1943 година в Битоля, тогава в границите на Царство България, по повод 40-та годишнина от Илинденското въстание, бившият революционер Анастас Лозанчев заявява:
„ВМРО ще има видно место в историята на Българския народ, но на най-видно место ще бъдат Солунските атентати, едно недостижимо по храброст и самопожертвуване дело на шепа смелчаци и на най-високо стъпало, много високо ще стои Илинденското въстание!"

Въпреки, че не постигат желаната намеса на Великите сили, атентатите на гемиджиите са сред популярните подобни актове. Днес паметник и плоча за участниците в атентатите има във Велес.