Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 4 март 2016 г.

Ако обичате свободата и демокрацията, подпишете този документ - за да работим заедно за укрепването на младата ни демокрация!



Манифест

Републиката е в опасност. Враговете на нашата свобода не са пред нейните порти – те са вътре, безчинстват безнаказано.

Покварявана от правителство, парламент, партии, сьд, прокуратура и медии-бухалки; ограбвана, осмивана и обиждана, днес Републиката е унизена и поставена на колене. Моделът #КОЙ няма нужда от нея. За да бетонира господството си, той трябва да я ликвидира – а това става най-лесно с подмяна. Имитацията на държава не управлява със закон, а с изнудване, заплаха, прелъстяване и поквара – но използва лостовете на министерства, държавни учреждения и съдилища.

Отслабването на Републиката и нейния Закон отпушва онази несправедливост, която отравя живота на всички. Ненаказаното зло се превръща в правило, голата сила – в закон, наглостта – в мерило за власт. Институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията, в скрита подигравка с писаните закони. Мафията взема всичко, което й хареса – банки, бизнеси, публични средства, природа. И замества републиканския ред с мрачни феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията.

Градихме, ние и нашите деди, чиста и свята Република. Вярвахме, че можем да живеем без господари, в гордост, свобода и достойнство. Но днес не останаха и капка чистота и святост; вместо тях по улиците ни крачат страхът, произволът и унижението. Те заплашват, изнудват, бият и убиват. От тях не можем да се скрием зад стените на домовете си, нито в дълбините на омерзението си.

Стига вече отстъпление! Време е гражданите да се съберем, за да спасим своята Република и да прогоним узурпаторите на нашата свобода от нейните предели.

Републиката е паднала в прахта и само ние, гражданите, изправяйки се, можем да изправим и нея. Заявяваме: (Прочети ДО КРАЯ и ако искаш - ПОДПИШИ!)

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Аз подписах този документ въпреки че имам една забележка: има известна терминологическа неточност, по начало думата "република" има има латински корен, тя е латинска дума и по смисъл или по понятие отговаря точно на думата демокрация, имаща гръцки корен и произход; "република" и "демокрация" са синоними. Този е широкият смисъл на думата "република", тесният й смисъл пък е форма на държавата, противоположна на монархията. Оттук иде моето възражение, щото се получава известно подвеждане: има хора като мен, които сме привърженици на монархията (като традиционна за България форма на държавата), които също така сме привърженици и на демокрацията (и на свободата). У нас републиката като форма на държавата е въведена по напълно незаконен (противоконституционен) начин през 1946 г. от комунистите, тогава именно е въведена "народната демокрация" или по същество комунистическата тирания, която, естествено, няма нищо общо нито с републиката, нито с демокрацията. През 1991 г. същите комунисти ни подариха Конституция, която въведе формата на т.н. парламентарна демокрация, която доведе до непрекъсната и несвършваща политическа криза и до установяване на недемократичен олигархичен режим, против който именно авторите на петицията така основателно възразяват; но за мен алтернатива на сегашното пагубно статукво е демокрацията, а не републиката, щото, сами забелязвате, е напълно възможно под маската на "република" да има режим, нямащ нищо общо с демокрацията (при демокрацията все пак мнозинството от народа налага волята си, при олигархията съвсем не е така!). Тази ми е забележката. Аз смятам, че нормално функционираща демокрация може да има и при монархическа форма на държавата, има толкова много примери за такива държави (Обединеното Кралство, Холандия, Швеция, Норвегия, Дания, Япония, Испания...) В България републиканската държавна форма няма никаква традиция, доколкото има, тя е крайно негативна, с ужасни последици, срещу които ние сега трябва да работим, да се борим. Левски като и писал за "чиста и свята република" е възприемал думата "република" като синоним на демокрация. Но тя има и друг смисъл, поради който се появява подвеждането и объркването. Ако авторите на този Манифест бяха употребили думата демокрация вместо република, всичко щеше да си е на мястото и никакво подвеждане нямаше да има. Аз така го схващам - ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА - и по тази причина го и подписах, със своето "особено мнение" обаче. Но все пак същината е важна, а не думите; залагайки на смисъла, подписах документа и призовавам и вие да го подпишете.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: