Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 26 март 2016 г.

Истината на икономиката на Русия



Русия и светът: три мита, Автор: Красен Станчев

Трудно е да се намери страна, за която в днешния български политически дебат битуват повече илюзии отколкото за Руската Федерация. Ето някои от тях.

Русия е стопански колос. Не е и това е жалко, преди всичко за гражданите на федерацията и нейните съседи, които биха могли да търгуват свободно и да живеят по-добре.

Ето някои международни сравнения, измерени в текущи щатски долари, за които нарочно ползвам данни за 2012 г.

Пикът в стопанската мощ на Руската Федерация е през 2013 г. Тогава БВП достига 2,1 трлн. щ.д. – осем пъти по-малка от икономиките на САЩ или ЕС, или четири пъти по-малка от тази на Китай и 11% под размера на икономика на Великобритания и практически равна по големина на Бразилия и Италия. Все пак това е осмо място в света, с 2,7% дял в глобалния БВП. (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Само че мощта и влиянието на една държава не се мерят само с БВП, както наивно мисли Красен Станчев, освен това големите западни икономики, за разлика от Русия, са безнадеждно задлъжнели. Въобще светът е много по-сложен и комплексен. Ако Русия наистина е толкова слаба, защо 26 години след промяната продължава да контролира „бившите“ си сателити? Защо на Ангел Грънчаров му се налага да пише ежедневно за руската пета колона, за рубладжии и т.н.? Аз призовавам да се вникне по-дълбоко в проблематиката какво всъщност представлява Русия и какво може и не може тя.