Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 11 март 2016 г.

Предаването "На Агората..." от вчера, темата е: Роби на комунизма ли сме все още?



Приятно гледане, приятни размисли!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

4 коментара:

Анонимен каза...

Една сравнително малка част от хората в посткомунистическите страни може да са още роби на комунизма, но за мнозинството това не важи, нещо повече дори, сега се вижда, че гражданите в старите демокрации са деградирали в много по-голяма степен, да сравним например гласуването в Източна и Западна Германия. Западногерманците са загубили инстинкт за самосъхранение и все още в по-голяма степен гласуват за традиционните партии, които обаче в момента водят убийствена антигерманска политика и Германия към размирици, междуособици, кръвопролития и разпад. Заклеймяваната от тях „Алтернатива за Германия“, толкова популярна особено в бившата ГДР, не е екстремистка, а автентична националконсервативна партия, каквато ХДС отдавна вече не е. За съжаление немският народ много бавно се пробужда за новите реалности, особено в старата федерална република, където обвързаностите с партиите са по-трайни, дори когато те водят откровено антинародна политика, както е сега. Затова германците ще трябва да изпият горчивата чаша докрай.

Ангел Грънчаров каза...

Благодарим за тъй откровената кагебистка гледна и опорна точка, която имахте добрината да споделите с нас. Простете, само да запитам: кога по-точно КГБ предвижда Германия да рухне, след месец, два или пет? :-) А Америка кога ще рухне? Щото се изчакахме да чакаме тяхното рухване. А Русия ще става все по-яка, тъй ли? Какво казват по този въпрос кагебистките врачки?

Анонимен каза...

За съжаление и Вие, както повечето хора по света, въпреки че се пишете много вещ, не разбирате политиката и няма как да Ви се отворят очите за истината. Това е невъзможно и тук никакви обяснения и аргументи не помагат. Затова алтернативни мнения, които са много по-близко до истината от стандартните схващания, винаги ще Ви се струват странни и неприемливи, и не знаейки какво да кажете и мислите, ще ги обявявате дори за пропаганда на…КГБ! В действителност те нямат нищо общо се КГБ, а тъкмо обратното, но това няма как да го разберете. Какво общо може да има с КГБ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО, че сегашното правителство води Германия към погибел? Та тъкмо това е една от целите на КГБ. КГБ няма да седне да предупреждава германците, че са тръгнали по лош път, както правя аз със слабата надежда, че все някой ще се вслуша в думите ми. Явно обаче няма надежда, понеже и Вие като антикомунист не искате или не можете да схванете сериозността на положението.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч кагебистки пропагандист, чини Ви се, че само Вие разбирате от политика, а цялото човечество не разбира що е политика, е, това също е стил на мислене, характерен за комунизма-кагебизма, при който също като при Вас се обявява: всички различни мнения са погрешни, меродавното и "единствено-правилното" и даже научното е становището на КГБ, на Партията и пр. Виждате сам колко сте обременен от този кагебистки манталитет - дотам, че той е станал Ваша природа.

Тезата "сегашното правителство води Германия към погибел" е една кагебистка теза, нямаща нищо общо с реалността (уверявам Ви, сегашното правителство на Германия съвсем съзнателно работи за доброто бъдеще на Германия!). Сам твърдите, че това е цел на КГБ, е, Вие несъзнателно обслужвате тази цел - и я пропагандирате. Сфащате ли сега в какво е проблемът? Вие сте просто воин на КГБ във водената от него пропагандна война срещу Европа, срещу демокрацията, срещу свободолюбивите хора. Затова и постоянно повтаряте, че Европа щяла била да погине неминуемо, а преди това, вероятно, щяла да погине и Америка, която именно е кошмарът на КГБ, да, Америка е вашият кошмар, тя е кошмара на всички, които ненавиждате свободата - щото Америка е най-мощен бастион тъкмо на свободата. Интересното е обаче, че сам не се усещате колко сте обременен с тезите на кагебизма-комунизма, което именно и илюстрира, че сте обременен от тях по един варварски, сиреч несъзнаван начин, това е най-тежкото бреме и варварство.