Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 25 март 2016 г.

Разбиването на Европа е цел, която Ислямска държава споделя с Путин и с финансирани от Кремъл крайнодесни европейски партии




... "Понеже ИДИЛ разбират, че не могат да се конкурират военно, те прилагат стратегия, която цели да изцеди по-големите сили икономически и политически", казва Амарнат Амарасингам, преподавател в програмата по екстремизъм в университета "Джордж Вашингтон". Подобна стратегия бе отлично описана през 2004 г. от лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен, който твърдеше, че целта на атаката на 11 септември е била да въвлече Съединените щати в скъпоструващи войни зад граница, които ще изтощят ресурсите и политическата воля, същевременно с това, пораждайки масово недоволство на мюсюлманските общности по света.

"За жалост, често в реакциите си към тероризъм попадаме в този заложен от групировките капан, като харчим и налагаме прекомерен полицейски контрол и жертваме гражданските си свободи. Това е безкраен цикъл", казва Амарасингам.

"По-интелигентната стратегия е да разберем, че ако имаме намеса в чужди държави по света, ще последва някакъв вид отпор от малки групи хора. Но, ако започнем да третираме това като цивилизационна война и да разтурваме институциите си, упражнението само по себе си става ненужно", обяснява той.

Ако държавите от ЕС отговорят на атаките в Брюксел с допълнително ограничаване на придвижването между държавите членки на Съюза, то това ще е стъпка към разпадане на установения политически ред, който е опазил мира на континента от Втората световна война насам. Този ред бе описан от бившия канцлер на Западна Германия Конрад Аденауер като "необходимост за нашата сигурност, за нашата свобода, за нашето съществуване като нация и като интелектуална и креативна международна общност". Убеждението на ИДИЛ, че действията им подкопават европейската интеграция предполага наличието на по-сложен план зад атаките, от това да се породи сляп терор.

... Атаки като тази в Брюксел почти сигурно ще изострят заплахите за ЕС. Иронично е, че разбиването на европейската интеграция е цел, която Ислямска държава споделя с крайнодесни европейски партии, но и с руския президент Владимир Путин.

... Ислямска държава многократно е давала да се разбере, че целта на атаките е да шокира обществата и така да изостри вътрешните различия. Точно след стрелбата в офисите на френското сатирично издание "Шарли Ебдо", ИДИЛ разгласяваше, че атаките "елиминират сивата зона" на съжителството между мюсюлмани и западняци. Атаката в Брюксел, столицата на Европейския съюз, изглежда така планирана, че да засили съществуващото разделение и между европейските нации.

"Тази атака, заедно с други скорошни събития на континента, подсилва каузата на Русия и крайнодесни партии, които искат да сложат край на европейската интеграция", казва Ахмед. "Поглеждайки политическия пейзаж, е ясно, че днес Европа е по-разделена, отколкото в близкото миналото. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Да, но ето как самият Ангел Грънчаров отговаря на подобни статии:

Таваришчи кагебисты и платени пропагандатори на "руската правда": руснаците могат много неща да искат, но едно е да искаш, съвсем друго нещо е то да стане - или да можеш да го направиш. Европа щяла да стане "придатък на Русия, на Евразия" - вие идиоти ли сте, че го мислите това, нима си въобразявате, че това може да стане?! На кой свят живьоте вы, дарагие таваришчи путинские олигофрены?! :-)