Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 17 април 2016 г.

Свидетелство, че обитателите на сградата на МОН всъщност обитават някоя друга планета, нямаща нищо общо с нашата



Министерството на образованието и науката иска да ангажира над 2700 родители в наблюдението на държавните зрелостни изпити на 18 май... Родителите стъпват на този терен, за да осигурят честността на изпитите, посочи министърът и призова учениците да учат, а не да се опитват да преписват.

Няма как да започнеш нечестно и да очакваш животът да е честен към теб, обръщам се към родители и ученици да покажат какво са научили, апелира Кунева. Представителите на родителските организации подкрепиха идеята да се гарантира честна игра и коментираха, че участието им в процеса ще осигури неговата прозрачност.

Директорите ще трябва да организират включването на трима родители във всяко училище, като матури ще се проведат в над 900 училища. ... Родителите ще наблюдават работата на квесторите по коридорите, ще имат достъп и до най-критичното място за получаване на информация отвън – санитарните възли. Те имат право да подават и сигнали за нарушения при провеждане на изпита.

Кратък мой коментар: И родителите щели били да се включат в борбата срещу преписването на матурите, сиреч, тази борба ще стане вече всенародна! (Родителите щели били да имат по-специални пълномощия в следенето на учениците да не преписват в... нужниците: на родителите, драги другарки и другари, ще поверим пазенето на нужниците!) Тия "инициативи" на настоящия екип на МОН свидетелстват, че и той явно живее на Луната, т.е. изобщо не е наясно кои са истинските потребности за смислена промяна в системата на образованието. Бюрократите от МОН са овладели и този управленски екип и са го подтикнали да прави глупости. Ще дам кратко обяснение на този феномен преписване, който е пределно ясно свидетелство, че системата на образованието ни е абсурдна, безсмислена, работи на празни обороти, вреди на учещите, а не им помага да развият у себе си ценни качества; показва, че системата на българското образование е едно превъзходно социалистическо менте.

Учениците са привикнали да избиват на изпити и дори на матури чрез преписване - и това е тяхната присъда над абсурдната, несмислената система. Защо преписва един човек: ами защото ясно съзнава, че няма смисъл да помни и да знае това, което искат да набутат в главате му?! От учениците лудешката система какво иска: да възпроивеждат ненужна информация, намираща се в учебниците, което в нашия XXI-ви век е просто пределно тъпо: в ерата на интернет информацията е лесно достъпна за всички и няма никакъв смисъл да я складираме в главите си! Младите това го знаят, разбира се. Училището не ги учи на истински важното, а именно осмислянето, тълкуването на информацията, не ги учи как правилно да боравят с нея, а ги натиска да я запаметяват и да я възпроизвеждат механично на изпити, е, по тази причина и учениците са принудени да търсят изход чрез преписване.

Съвсем нормална е тази реакция на учениците, самата лудешка система ги принуждава да правят това, а пък после същата тази лудешка система се мъчи с полицейски средства да ги възпре от преписване, което, така да се рече, е гавра на квадрат, т.е. е двойна гавра. Да се борим с полицейски средства срещу преписването, което е единствената смислена реакция на изискванията на лудешката система, е също проява на лудост, която при това изобщо не докосва същината на работата, напротив, показва, че обитателите на сградата на МОН всъщност обитават някоя друга, много далечна планета.

Моят извод е: т.н. матури са един театър на абсурда на нашето непроменено и изцяло социалистическо по модела си (т.е. антиличностно, свободоненавистническо, сиреч дехуманизиращо) образование, което е напълно неадекватно на нуждите е потребностите на младите хора, а също така и на времето, в което живеем. Крайно време е да се осъзнае тази простичка истина, крайно време е да започнем всекидневна борба за коренна промяна на абсурдната образователна система, която ни обрича на вечна бедност, на вечно недостойнство!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: