Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 9 април 2016 г.

Нови ярки свидетелства за умственото и нравствено уродство на путинистите




Наострих уши за изява на колегата Тома Томов по БНР, което отдавна не слушам иначе (не е заради това, че в основната му програма „Хоризонт” от години съм практически забранен коментатор - просто там си живеят в един техен носталгичен свят и Томов отлично им пасва на реваншистката просъветска тоналност).

Научих по този начин няколко истини:

1. Че Съветският съюз е бил величие (по което Томов въздиша). Прав е. Толкова велик концлагер не е била дори и царска Русия, известна като „тюрмата на народите”. Какво е например един жалък български концлагер на остров „Белене” в сравнение с архипелага ГУЛАГ - величествена империя, която вероятно никога няма да бъде възстановена напълно дори и от Путин с неговите амбиции да възроди Съветския съюз под формата на Евразийски съюз.

2. Че Русия се възражда в момента. Не знам дали по-точната дума не е „изражда”, но ще се съглася, че възраждането на съветската бедност на населението определено е в ход.

3. Че скандалът с досиетата от Панама е измислен от англосаксонските специални служби. Така мисли и Путин, поради което не може да има две мнения по въпроса (а и как да вярва човек на някакви си 400 журналисти при положение, че сред тях не е Томов и съветските му другари от възраждаща се Русия).

4. Че за богаташите е присъщо да си крият парите. Факт. Никой не си ги размахва. Дори и да ги е спечелил от бизнес, а не ги е откраднал като отчисления от контрактите, подарени на близки хора, какъвто е случаят с Путин.

5. Че е глупак вярващият във вероятността да бъдат намерени парите на Путин. Това е вярно, защото:

• Путин е майстор в криенето, цял живот се е обучавал и упражняването в това изкуство;

• Путин няма лични пари - има крадени от държавата, която владее, за разлика от разните там богаташи, които въртят бизнес официално, като украинският Порошенко;

• Путин просто е умник, докато всички съмняващи се в неговото превъзходство сме доказани тъпаци в това уравнение;

• Да се „вярва” по начало е глупаво, когато става дума за милиарди с доказано руски произход и при доказателствата, които стотиците журналисти и милионите ползватели на тяхното разследване разчетоха като следи, водещи към Путин;

Оставям читателите да сравнят реакциите на исландския и британския премиер, замесени в скандала от една страна и от друга - на освирепелия Путин, които не само не се засрамва (както исландецът и британецът), но сипе обвинения от позицията на обиденото величие, което не е свикнало на какъвто и да било контрол и възражения дори и когато е хванат с едната си крадлива ръка в кацата с руския мед.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: