Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 8 април 2016 г.

Наистина, "малка" ли е България - и на кой е изгодно да ни внушава, че сме толкова "малки" - и "незначителни"?




ПОДОБНИ ПО ТЕРИТОРИЯ И НАСЕЛЕНИЕ НАРОДИ НЯМАТ И СЛЕДА ОТ ТОЗИ КОМПЛЕКС

Един от най-ценните съвети, които някога съм чувал, е „никога не наричайте детето си глупак, каквато и грешка да е направило“. Скарайте му се, обяснете му грешката, но не му поставяйте етикет, който може да остане с него. Ако растеш мислейки се за слаб, глупав, неважен, ще живееш като слаб, глупав и неважен.

Родените във втората половина на 20-ти век знаем, че сме отраснали в „малка България“. Училището, телевизията и радиото, държавните ръководители ежедневно ни убеждаваха, че преди всичките си други характеристики, България е „малка“. Земя, като една човешка длан. Ей ни колко сме! Два файтона народ, обрулен от ледените ветрове на историята. Вечно уязвими хора и територия, оцеляващи по чудо и благодеяние на някой по-силен. Толкова сме малки, че политически се делим не според вижданията си за икономиката и обществото, а по това коя чужда държава предпочитаме да ни покровителства...

... А днес внушават, че България е под атака от „друг биологичен вид“, че родината е постоянно унижавана от Запада и че единственото ни спасение може да дойде от североизток.

В България няма функционираща държава. А нея я няма и благодарение на неуморната работа на телевизионните всичколози, които ден след ден ни убеждават, че да сме малки и слаби е естествено българско състояние. Убеждават ни, че няма как да имаме власт, която не краде. Убеждават ни, че сме заплашени и някой трябва да ни спаси. Че толкова си можем и не бива да искаме повече. И всичко това, защото, както корумпираната власт, така и външните „спасители“ имат нужда от глашатаи.

Днес тези хора имат по-силен глас от всякога. Говорят за всичко, освен за собствените си биографии. Вдигат толкова много шум, че нормален дебат за бъдещето на България, за реалните проблеми и опасности е почти невъзможен.

България не е малка. Нито като територия, нито като население, нито като потенциал. Тя не е непосредствено заплашена нито от изчезване, нито от претопяване. Масовата емиграция не е трагедия, нито е напълно необратима. Бедността, корупцията и алкохолният туризъм не са дадености, които да не можем да преодолеем. Никой не ни е нарочил за отстрел. Мнозинството българи искат да работят и живеят като нормални европейци, да отглеждат добри деца, да пътуват и да се радват на света. Мнозинството българи искат да живеят в държава с ясни правила и работещи институции. И всичко това е постижимо. Но за да го постигнем, трябва да спрем да слушаме тези, които настояват, че сме малки. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: