Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

понеделник, 2 май 2016 г.

Вероятно Бенковски е бил руски шпионин, а акцията "Априлско въстание с кланета" е организирана от Азиатския департамент на Руската империяКратък цитат от „Записки по българските въстания”, който едва ли има българин да не го е чувал:

„Бенковски спря коня си на върха на планината и посочи с пръст към пламналото село.

- Моята цел е постигната вече! В сърцето на тиранина аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей; а на Русия - нека тя заповяда! - каза той и отиде да седне при корена на един бук.”

И друг цитат от същата книга, далеч не така популярен, отнасящ се до дните на еуфория при подготовката на въстанието:

„Въодушевлението нямаше още граница. Мнозина бяха пресипнали да викат „да живей“. Появляванието на няколко само кола бежанци от околните села, които идеха в Панагюрище на защита, възбуждаше овации между населението. Бенковски свика панагюрските златари, на които даде 50 рубли екатерини да му обковат саблята и да направят голям печат - държавен!”

Сигурно мнозина са се питали, след като е известно отношението на всички други наши видни революционери (Левски, Раковски, Ботев, Стамболов и т.н.) към руската намеса на Балканите и конкретно в населените с българи земи на Османската империя, откъде идва това уповаване у Бенковски на Русия? И едно припомняне. В Османската империя паричните единици не са били рубли. При това 50 златни рубли са били доста сериозна сума за времето си и не са се намирали под път и над път.

Ако някой вижда някаква връзка между двата цитата, тя може би не е случайна.

Васил Давидов

Някъде в руския нет се мярна, че Бенковски е руски агент. Операцията въстание-кланета-медии е проведена безупречно, за което свалям шапка на Азиатския департамент.

Julian Karadjov

По всичко личи, че Априлското въстание избухнало преждевременно, без достатъчна подготовка, без достатъчно оръжие и без предварително набелязан план, е дело на руската охранка. Тя наистина е имала добре подготвен план да се предизвикат безредици, кланета и безчинства за да може милостивият Запад да даде на Русия зелена улица за нахлуване. Бенковски по всичко личи е бил руски агент.

Christo Venkov

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

1 коментар:

Анонимен каза...


Единственият политик постигнал докрай целта на поколението борци за независимост е Бенковски. Говори седем езика, но не и руски! Никога не е стъпвал в Русия. Няма данни за вербовка. Благодарение на него има Оборище, организация и въоръжен бунт. Единствен има познания за османската армия и паравоенните башибозушки части и не храни илюзии за военна победа. Няма никакви достоверни данни за финансиране на панагюрските апостоли и на главнокомандвакият БЕНКОВСКИ! Обаятелен, увличащ , действен!