Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 2 май 2016 г.

Революцията в образованието: и в САЩ работят върху създаването на мечтаното училище




До 23 май ще изберат финалистите в конкурса „ново супер училище“ с награден фонд от $50 млн.

„Стив би бил щастлив, ако проектът ми успее. Правя го в негова памет“, казва Лорийн Джобс.

Повече от половин година в САЩ върви кампания за уникална, тотална и умна образователна реформа. Неин автор и вдъхновител е вдовицата на Стив Джобс – Лорийн Пауъл Джобс, а името на проекта е XQ Super school project. Съпругата на IT кумира обикновено оставаше в сянка, докато беше жив, но тя е предприемач с блестящо образование, получено от университетите в Пенсилвания и Станфорд, където двамата се срещат.

Решението си да организира конкурса многодетната майка обосновава с думите, че е отчаяна от консервативността на образованието и недостига на средства, и че е взела в ръцете си инициативата в памет на своя съпруг, който много би се радвал, ако успее.

През септември миналата година Лорийн Джобс обяви конкурса XQ Super school project с награден фонд от $50 млн. за този, който представи на Америка най-добрия проект за „новото супер училище“. Изричното й условие беше това да е екипен, а не индивидуален проект, защото за реформирането на образователната система в САЩ е нужна мащабност, да се въвлекат в процеса на промяна милиони хора и да се организира национално движение.


Стив и Лорийн Джобс с децата си (от ляво на дясно) Ив, Рийд и Ерин. Снимка www.allaboutstevejobs.com

... Проектът е структуриран на раздели. В първия, „Изследвания и прогнози“, целта е да се опише какво и как трябва да учат учениците в XXI век днес, за да станат успешни утре. Във втория, „Дизайн“, да отговорят на въпросите каква е мисията на училището, какво искат да построят; какво би било ефективно днес и утре в образованието; как да се осъществи въвличането на учениците в мотивацията за самообучение; какви трябва да бъдат учителите.

В раздела „Развитие“ въпросите са как ученикът да изгради от себе си успешен човек; как да се реорганизират мениджмънтът и оценяването; как да се пречупят закостенелите правила за това, какво да учим, как и къде; каква да е връзката с технологиите и как да се управлява училището.

Най-важният въпрос към участниците е: „Готови ли сте да построите училището на вашите мечти с всичките предстоящи трудности, които ви очакват“?

В хода на разработките на проектите проучванията показват какво искат учениците: да се учат чрез придобиване на навици в проекти, а не със скучни лекции и тестове; да работят в екипи с квестори в тихи помещения, а не в шумни класове, където шумът е над 100 децибела; класните стаи да са добре оборудвани така, че да могат да правят всичко със собствените си ръце, а не само да гледат; учителите да бъдат ментори, съветници, а не преподаватели, и да са готови да слушат и да чуват, а не само да плашат с оценки; в училището да има повече пространство за спорт и тренажори и повече занятия на открито.

Всички участници твърдят, че дори и да не спечелят конкурса, вече никога няма да бъдат същите, а ще се променят, защото в страната се е появила една съвсем друга аура, и, че ако проектът XQ стане трамплин за по-широко движение, това ще сложи край на архаичното училище в САЩ. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: