Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 8 май 2016 г.

Европа избра пътя на мира, разбирателството, просперитета, а путинска Русия - заплахата с груба военна сила, агресията, имперската експанзия



... А защо 9 май е Ден на Европа ли? Ето защо.

На 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. С нея той призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация". Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.


Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси. И така – само 5 години след края на опустошителната война основните участници в нея намират сили да загърбят пораженията и мрачните спомени, да си подадат ръце и да поемат по пътя на разбирателство, добросъседство, съвместно преодоляване на разрушенията и икономическо възмогване.


На това място човек няма как да не си спомни за провежданите на същата дата с неистова упоритост и предизвикателно-сплашваща показност тежки военни паради на червения площад вече 71 години, сякаш за тия хора времето е спряло и светът е замръзнал в развитието си... И по всичко изглежда, че думата "сякаш" в последното изречение е излишна.

Васил Давидов

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

Имате погрешка. Европа избра приемането на хиляди и хиляди диваци и терористи и вече се превърна в клоака. Особено Франция, Германия и Швеция. Скоро и при вас, в България.
Добре, че навреме се махнах.

Анонимен каза...

При нас в България....И къде на майната си отиде ти, бе чоджум!И вторият ми съществен въпрос :
Успя ли да излезеш от себе си?!Ако ме схващаш де,...Нашенецо..:-))))
То... не, че не се вижда....

2016.05.08г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Трудно ми е да разбера гнева ви. Казвам "при ВАС", защото ние, които мислим реалистично, се изнесохме и се спасихме от вашата държава. Панимайте ли ме?

Ангел Грънчаров каза...

Таваришчът советский комуноид от Австралия се изнесе от България, но е интересно, че не отиде в тъй близката на сърцето му Путинландия, а замина все пак за Америка, а след това се пресели чак в Австралия... защо ли? :-) Нека да обясни защо не отива да живее в тъй любимата му Путинландия, да видим какво ще каже.

Анонимен каза...

Мирна постмодерна Европа за съжаление си е направила криво сметката или както пише американският политолог Робърт Кейган:

„Европа не е добре подготвена да реагира на проблем, срещу който никога не е очаквала, че ще се изправи. Постмодерните й инструменти за водене на външна политика не са били създадени за справяне с традиционните геополитически предизвикателства... Европа не е нито институционално, нито емоционално подготвена да играе в руската близка чужбина геополитическите игри, които самата Русия е склонна да играе... Европа не би могла да противодейства и на военните инструменти, използвани от Русия.“