Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 15 май 2016 г.

За ония, които се дразнят от умственото и личностно превъзходство на Радан Кънев



Гледах интервю на Радан Кънев по една телевизия. И внимателно изслушах думите му. Аз много съм критикувал този млад човек преди да стане фактор в политиката, когато беше само блогър. Но сега съм длъжен честно да призная, че той в последните години доста израстна във всяко едно отношение. Много е умен и успява да разбира, да постига точния, верния смисъл на тъй специфичния нашенски политически процес - смисъл, който е недостъпен примерно за такива играчи като Бойко Борисов, пердащещи както и където попадне, "едно към гьотере", незатрудняващи се да търсят и да разбират верния, разумния, истинския смисъл на нещата.

Политикът трябва да умее да мисли така задълбочено, че да вижда нещата в развитие, трябва да умее да мисли стратегически, затова хора, които не умеят да разграничават истински същественото от маловажното, нямат място в политиката. Огромната маса от нашенските политици страшно много издишат в мисловно, в умствено отношение; пословичен пример в това отношение е горкият Гоцэ Первановый, он, горкият, никога не успя да налучка правилното изказване или поведение, а винаги казва и прави неща, които са съвсем неправилни, са глупави, неверни, идиотски и пр. Който иска да разбере какво твърдо не трябва да се прави в българската политика, нека да слуша таваришч Гоцэ Первановый, он умее да налучква с точност само и единствено това.

Но думата ми сега е за Радан Кънев. Аз съм безпартиен човек (след като бях изключен през 1999 г. от партията СДС повече не съм влизал в никоя друга партия) и никой не може да ме заподозре, че имам някакъв личен или партиен интерес да пиша това, да лицемеря, да правя мили очи някому; за мен като философ значение има само истината. Та държа да кажа: Радан Кънев в интелектуално отношение стои несравнимо високо в сравнение с останалите политически лидери, включително и тези от РБ. И оттук идват проблемите му: той схваща изпреварващо онова, което те, горките, не могат да схванат, пък и не им достига личностен ресурс (волеви и пр.) да признаят, да поддържат, да се опитват да прокарват на политическия пазар. По тази причина Р.Кънев често не е разбран, такива хора като него ги разбират значително по-късно, когато вече нещата са се развили според прогнозите им, но работата е да бъдат разбрани и подкрепени навреме. Та ето че имаме втори случай (след Костов) когато имаме много умен и проницателен политически деец, който обаче точно по тази причина дразни всички - щото не им достига ресурса да вникнат в мисълта му и да признаят правотата му.

Тия, които се дразнят от умственото и личностно превъзходство на Р. Кънев (и на Костов преди това) с поведението си сякаш подписват собственоръчно декларация, че не стават за политици - щото стойностният политик не се дразни от думите на способните политици, а им се възхищава и ги подкрепя. Та Кунева и другите, дето са толкова очевидно уязвени от превъзходството на Р.Кънев, имат един начин да оцелеят в политиката: да престанат да се дразнят от него, да го признаят за свой естествен водач и под негово ръководство да се захванат за онази къртовска политическа работа по реформирането на страната, без която сме загинали.

Толкова. Освен това съм длъжен да кажа, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

4 коментара:

Анонимен каза...

Фашист, ти си фашист, Грънчаров щом подкрепяш фашистите на Костов! В нашия сплотен колектив няма място за фашисти като теб! Скоро ще гледаш училището като гладно куче извън неговата ограда. Госпожа Анастасова прекалено дълго те търпя сред нас, мръсна фашистка свиньо!!!!!!!!!!

Ангел Грънчаров каза...

Аз "фашист"????? :-) Нещо сте се объркала, другарке. Моя милост е демократ. А вие каква сте, какви убеждения имате?

Анонимен каза...

Нещата не опират само и толкова до интелект, макар че Радан е, общо взето, умно момче, което при това постоянно израства в политиката, а в това, че той, за разлика от останалите български псевдополитици, вкл. в РБ, явно не е зависим човек, не е марионетка и освен това има ценностна система, която му служи за опора и ориентир.

А колкото до това дали сме демократи, аз трябва да призная, че все повече се разочаровам от модерната либерална демокрация. През 1989 колабираха „народните демокрации“ в Източна Европа, а сега се задава и гибелта на създадените особено след 1918 западни масови либерални демокрации. И нищо чудно: и „народните“, и либералните демокрации имат общ корен и са продукт на Просвещението, което наред с някои положителни страни има и много отрицателни, бидейки бунт срещу традициите и традиционните ценности. Затова антипод на либералната демокрация не е антидемократичната народна демокрация, антипод и на двете изглежда по-скоро е - не конституционната, а АБСОЛЮТИСТКА - МОНАРХИЯ . Неслучайно човечеството през по-голямата част от историята си е живяло в монархически строеве и републиката и демокрацията може да се окажат само временна аномалия. Българите например постоянно се възхищават на и изтъкват средновековните си владетели.

Аз мисля, че проблемите на съвременния свят, вкл. на България, не могат да бъдат решени от днешните безволеви, некадърни и некомпетентни политици, а само от хора, които разпознават проблемите и имат волята да ги решат. А това може да стане само в един нов – стар - монархически ред.

Жалко само, че специално българският престолонаследник с действията си дискредитира монархията в България, но тук може да се намери решение, напр. да се търси монарх от друга династия.

Анонимен каза...

Дирк Буде в своята книга „Свещена империя – република – монархия. Кризата и краят на либералната партийна демокрация“:

„Епохалната промяна ще настъпи, както е белег на всяка революционна промяна, съвсем внезапно, с първична сила и неудържимо, макар и нейните духовни предпоставки отдавна да са узрели в процеса на разложение на гниещите идеологии. В сравнение с края на комунизма тази промяна на господстващия ляволиберален „тоталитаризъм“ ще бъде много по-обхватна и унищожителна битка при Кана. Те ще видят, че не са разбрали нищо от метаисторическите процеси, а напротив са блуждаели в тъмнината като къртици‘“