Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 12 май 2016 г.

Кога ще разрушим нашия български Картаген?


Кога ще разрушим нашия български Картаген? - търсейки тема за обсъждане със зрителите на Пловдивската обществена телевизия (днес там от 11 часа започва моето авторско предаване, наречено "На Агората с философа Ангел Грънчаров") в един момент в съзнанието ми се появи тъкмо този въпрос. Аз съм привикнал да уважавам трепетите на душата си, е, този ще бъде въпросът, който ще обсъждаме днес. Вярно, наближава 24-ти май, предаването ми е за духовните неща, но темата е така широко поставена, че много можем да говорим и за образование, и за просвета, и за култура, и за история, и за политика, и за всичко. А ние в това предаване се стремим да говорим за истински важните въпроси, търсим истината по най-значимите човешки и граждански въпроси (да си човек, да си личност в истинския смисъл - това, разбира се, включва и да си добър гражданин!). И тъй, възниква най-напред въпросът:

А кой е българският Картаген?

Да, кой е нашият български Картаген? И къде се намира той? Дали пък не е нейде там, вътре, в душите, в съзнанията ни? Виждате, че темата е чудесна, предполага потребността от задълбочено вникване и осмисляне, той може да породи една много полезна, много необходима дискусия. Ще ми е много интересно какво мислите и вие по тези въпроси. Моля, заповядайте, участвайте в предаването, на сайта на ПОтв можете да намерите телефона, на който можете да позвъните и да участвате в разговора с мен в ефир; дори и да нямате възможност да гледате предаването (то се гледа само в Пловдив и в някои населени места на Пловдивска област, щото националните доставчици на телевизии, сиреч техните собственици и командирите на тия собствени са подложили ПОтв на най-безжалостна цензура, тази телевизия неслучайно е изключена от списъка на доставяните ви телевизии, пък и вие най-вероятно си мълчите, ето, по тази причина цензурата у нас така напреднала!), та значи дори и да нямате възможност да гледате предаването, можете да се включите в него, в дискусията в него като просто звъннете на телефона на телевизията - за да кажете какво мислите по поставените тук въпроси.

Аз и в предаването ще поставя същите въпроси, ще кажа вкратце и своя отговор на тия въпроси. Но основното в това предаване са зрителите, тъй че ето, можете да участвате и вие в него със своето мнение - пък дори и да не сте зрител на предаването, щото, казахме, тази наистина гражданска, обществена и народна телевизия неслучайно е така жестоко, така безжалостно цензурирана от главатарите на медийния пазар у нас. Което, прочее, е един най-голям комплимент на Пловдивската обществена телевизия, това, разбира се, е една много висока оценка за нея: щом цензорите са я оценили като "нежелана", "опасна", "прекалено свободолюбива", "несистемна", знам ли как са я определили и охарактеризирали, но е факт, че неслучайно са я извадили или изрязали така старателно от списъка на доставяните по страната телевизионни услуги. Във вашия списък с телевизии, разбира се, е телевизията АЛФА, тъй войнствената и агресивна руска пропагандна телевизия, нали така? А българската Пловдивска телевизия я няма? това нещо да ви показва, а, драги ми тъй невинно мислещи дами и господа съдебни заседатели?


Както и да е. Да не се отклонявам. Знаете вече какви въпроси днес ще обсъждаме в предаването, ето, имате възможност да си дадете своите мнения, въпроси, преценки - и да се включите в предлаганата дискусия. Ще засегна в специален акцент ситуацията и в българската духовност и образование, щото там проблемът е особено тежък. Може би "българският Картаген" да е тъкмо там, знам ли? И кога, прочее, ще намерим сили да грабнем лопати, кирки, други инструменти - та да се захванем с разрушаването му? Със земята трябва да изравним този проклет български Картаген и по примера на древните римляни там, гдето е бил той трябва да посипем земята със сол - та повече никога да не порастат отново отровните му, тъй зловредните му плодове. Точно това трябва да направим ние, и то със собствените си ръце! Не трябва да чакаме някой друг да разруши нашия български Картаген, ний, българите, трябва да го разрушим. И едва тогава ще можем да стъпим на здраво място и да поемем уверено по пътищата на свободата. По тъй благодатните пътища на свободата, които дават на свободните хора всичко, което им е потребно.

Катон Старши завършвал всяка своя реч с думите "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam" или, казано по нашенски, "Освен това мисля, че Картаген трябва да се разруши". Е, и аз ще си позволя да възприема този почин. Оттук нататък във всеки мой текст ще завършвам с думите Освен това мисля, че нашият български Картаген трябва да бъде разрушен.... Казах го вече. Хубав ден ви желая! Бъдете здрави!

СПРАВКА: „Картаген трябва да се разруши“ (или Картаген трябва да се унищожи), на латински Carthago delenda est е ораторска фраза на римския политик Марк Порций Катон Стари, консул през 195 и цензор през 184 година пр.н.е. В последните години на Пуническите войни, Катон винаги завършвал речите си в Римския сенат с тези думи „Освен това мисля, че Картаген трябва да се разруши“, на латински: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam) - дори когато в речите му не става дума за Картаген. През 146 пр.н.е. Картаген е разрушен от римляните след края на Третата пуническа война.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Пуническите войни между Рим и Картаген са продължили от 264 до 146 г. пр.н.е., т.е. 118 години, така че ето го отговора на Вашия въпрос „кога?“: в зависимост от отправната точка + 118 години. Между другото е интересно да се спекулира какво щеше да стане, ако не Рим, а Картаген беше победил.