Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 18 май 2016 г.

Да си различен не е престъпление, престъпление е да тормозиш, да биеш и да убиваш тия, които са различни!



Днес е Международния ден за борба с хомофобията и трансфобията.

Освен това се чувствам длъжен да кажа, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

6 коментара:

Ursus Major каза...

Грънчаров, ти нещо да не си падаш по нежни мъжленца?

Анонимен каза...

Да почерпим от челния американски опит:

Сенатът на САЩ утвърди кандидатурата на 47-годишния Ерик Феминг за министър на сухопътните войски, с което за първи път начело на един от родовете войски на Съединените щати беше назначен открит гей, предаде Би Би Си.

Анонимен каза...

Това е голяма тема. Не е за някакви бодрячески паради, нито за гнусни обидни коментари. Това е една реалност. Не е най хубавото нещо, което някой друг, природата или бог е избрал за някои хора. Но просто ние, останалите трябва да ги приемаме каквито са. Не е сексуоалността най-важното което прави човека. Но не бива само то да е нещото с което да се гордеем или срамуваме. Хомосексуалността не е норма. Това е нещо извън нормата и слава богу, че е така. Ако това беше проблем като расовия, много по-лесно би се обяснил и решил, въпреки предразсъдъците. Защото да си черен или бял е различие в рамките на нормата. А хомосексуалността не е. В някакъв смисъл тя дори е антиприродна. Ако е вид биологична мутация, то тя от гледна точка на оцеляването на рода е вредна мутация. Но човешкото съществуване не се свежда само до възпроизводство, като дрозофилите. Примерно. Или като зайците. Акцентът в кампаниите на ЛГБТ общностите е върху различието и многообразието. Това е факт и никой не може да го отрича. Ние сме мъже и жени, бели и черни, млади и стари, вярващи и невярващи, плешиви и с коса, с положителен или отрицателен резус фактор, леви и десни, чалгари и метъли, още много неща, но просто хора. С тия кампании, ние дето сме се родили не по наша заслуга хетеросексуални искаме да дадем право на нормален социален живот, без обиди и дискриминация на тези хора, които имат различна сексуална ориентация от стандартната. Те да не бъдат обиждани и дискриминирани. Да има уважение и неприкосновеност около техния частен, интимен живот, да ги приемаме каквито са. Но тъжната истина е, че и с най-добрите политики и защити на правата им, никога няма да ги направим щастливи. Защото те са лишени от нещо важно, което ние имаме без заслуга и често не ценим - възможността да имаме интимни връзки с любими хора от които да се зачеват и раждат деца. Хората с хомосексуална ориентация са осъдени в интимния си живот да бъдат като секта. Просто защото са малцинство. Правото на юридически брак и осиновяването, не може да замени възможността за истинско семейство, което имаме ние, хетеросексуалните. Не че винаги добре се възползваме от нея. По-скоро обратното. Но това е възможност която за нас е налице. За хомосексуалните я няма, в най-добрия случай е заменена със сурогатна алтернатива на еднополовия брак или съжителство. Реакцията на част от тези хора (глупава, но обяснима) е да заявяват шумно присъствието си. Това е донякъде полезна групова психотерапия, за да се освободят от комплексите си, да се видят заобиколени от свои и/или хора, които ги приемат в тяхната различност. При част от тях, като реакция на минало потискане, се развива супериорен комплекс, при който хомосексуалността се изтъква като отличителна черта на едно по-висше, елитно малцинство.

Тодор Марков

Анонимен каза...

И това се подкрепя с факта, че относителния дял на хомосексуалните сред хората на изкуството и културата е сравнително голям. Когато подкрепяме каузата на тези хора, трябва да посочим няколко важни неща. Първо, да пазим децата от индоктриниране и развращаване. Като пораснат и се осъзнаят те сами ще разберат какви са по природа. Изборът е само дали ще приемат тази природа или не. Второ, не бива като реакция на хомофобията да се развива идеята за някакво превъзходство и висш етап в човешката еволюция. Трето, трябва ясно да се очертават границите на т.н. сексуални девиации (отклонения). Кои могат да бъдат обществено приети, като влечението към обекти от собствения пол. Кои не могат да бъдат приети - педофилия, геронтофилия, зоофилия, некрофилия. Трябва да се разграничи доколко тези ориентации са биологично детерминирани, не са обект на избор от дадено лице и доколко са резултат от въздействие на социалната среда, на възпитание, подражание, на личен избор (предпочитания) или на някаква психо-социална патология, рефлектираща върху сексуалното поведение и предпочитания на някои хора. Нещата не са прости и еднозначни. За мене най-важното критерий е дали един човек разбира, осъзнава и свободно избира с кого и как да бъде. И ако има партньор, който да отговаря на същите критерии. Това е свободата и отговорността на свободните, зрели и пълнолетни хора. Хора, които искат уважение към себе си такива, каквито са, но които също така уважават другите и не им се натрапват със своите вкусове, предпочитания и оценки...

Тодор Марков

Ангел Грънчаров каза...

Тодоре, повечето от въпросите, които поставяш, отдавна са решени от съвременната наука. Но има доста хора, обременени с неразбиране и тежки хомофобски предразсъдъци, най-често явяващи се (несъзнаван) израз на потиснати латентни хомосексуални влечения. Щото повечето хора с задоволителен сексуален живот изобщо не се вълнуват от това кой с кого какъв секс прави, тия неща са интимни и лични. А за да стане един човек гей има много фактори, не се става такъв в резултат на съзнателен избор, поради което и е глупаво на тия хора да им приписваме някаква вина за това, че са такива. Същото е да обвиняваме русите хора за това, че са руси, ниските - че са ниски и пр. А относно тъй важния въпрос за "нормалността" в секса, има различни нормалности, в рамките на хомосексуалната ориентация има друг тип нормалност. Много може да се разговаря и мисли. Но е важно да се разбере, че сексуалният живот на човека е лична сфера и никой няма право да се разпорежда и съди за това каква е сексуалността на този или онзи. Ако го прави, това означава, че нещо със собствената му сексуалност не е наред.

Ангел Грънчаров каза...

Както не е наред сексуалността на съществото, нарекло се Кот Василий, интересуващо се от "нежни мъжленца", ала приписващо своя интерес на други хора, неподозиращи какъв е този интерес. :-)