Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 5 юни 2016 г.

Ако швейцарският референдум с въпрос "Искате ли да получавате по 2500 франка месечно без да работите?" се проведе у нас какви ли щяха да са резултатите?




Швейцарците отхвърлиха идеята за въвеждане на гарантиран базов доход за всички граждани на страната без значение дали работят или не, но подкрепиха промяна в миграционната политика, пише агенция Новости.

Изборните секции бяха затворени в 12 часа. Към 17 часа местно време са известни резултатите от гласуването в 20 от 26 кантона.

Идеята за въвеждане на безусловен базов доход предполагаше, че всеки швейцарец би получавал по 2 500 франка, а децата – 625 франка месечно. Тезата на инициаторите е, че това би подпомогнало всеки да разкрие своя творчески потенциал. (Прочети ДО КРАЯ)

Кратък мой коментар: Швейцарците неслучайно така са гласували, това нещо много говори, показва, че швейцарците са не само разумни, свободолюбиви и работливи хора, но и съвсем заслужено са богати - и много добре знаят кой е верния начин човек да стане богат - и да си остане богат. Питам се обаче нещо друго: ако такъв референдум се беше провел у нас какви ли щяха да бъдат резултатите? Да, ако се проведе референдум у нас, на който въпросът е "Искате ли да получавате без да работите по 2500 швейцарски франка месечно?", представяте ли си какви щяха да бъдат резултатите? Аз си представям какви щяха да бъдат: 100 % от българите щяха да отговорят "Да, искаме да получаваме тия пари без да си мръдваме и малкия пръст даже!", а 0 % щяха да отговорят с "Не!". Щяха да гласуват така нашенци и мигновено щяха да се преселят всинца до един в кръчмите - и щяха да почнат непрекъснато да смучат ракия и да лапат кебапчета! След месец-два България щеше да загине, да се изтрие от картата, да се зачеркне, целият български народ щеше да измре от преяждане, от препиване с ракия и от посиране заради извънредната лакомия. Такива щяха да бъдат крайните резултати от референдума със швейцарския въпрос - ако се беше провел у нас, в България. Сега разбирате ли защо швейцарците са висше качество хора в сравнение с българската наивна народна природна популация? Апропо, този казус е чудесен за обсъждане в часовете по философия и гражданско образование, смятам да започна да го поставям от утре в часовете, които водя. Интересно ми е да разбера как разсъждават младите хора по него.

Освен това се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

10 коментара:

Анонимен каза...

На мен, този резултат от швейцарския референдум ми потвърждава единствено убедеността, че има и добри места по земята, където трудът и неговото заплащане са в прилична хармония, което го превръща в радостна необходимост. И не виждам никакъв здрав разум в това, да се правят аналогии с такива лоши места по земята, подобно нашето, където трудът и неговото заплащане са в унизително подли отношения, което го превръща в отвращение.

Толкоз от мен, по въпроса за швейцарското трудолюбие и здрав разум, както и за нашия мързел и простотия.

Вероятно, следващият референдум на трудолюбивите и разумни швейцарци ще е, за базисна минимална работа без всякакъв доход :) Ех, какви ленински съботници имахме ний, преди да се бяхме изкалпазанили да искаме пари :)

Да живей свободата, философе! :) „Arbeit macht frei“ :)

Иван Палов

Анонимен каза...

Принципът с държавата е следният - за да даде, тя първо трябва да вземе. Та ако някой се окаже привърженик на подобни соц-инженерства, да бъде така добър първо сам да предостави на държавата оная част от доходите си, която е над гарантирания минимум... това значи, разбира се, да има какво да предостави на държавата... а че очакващите да вземат от държавата ще подкрепят подобни идеи - е повече от ясно... винаги звучи изкушаващо да искаш равенство, ако си в ролята на този, дето ще гребе от паничката на съседа си наготово...

Gery Nikolova

Анонимен каза...

Предполагам, че в България още по-малко хора щяха да гласуват в полза на гарантирания доход, отколкото в Швейцария. Не подценявайте политическата култура на българите. България е от малкото страни в света, живееща според възможностите си без бюджетни дефицити и голям държавен дълг, и това се дължи на съзнанието на българите за реалните възможности на българската икономика. От друга страна виждаме как дори минимални усилия за реформа на системата сега например във Франция се посрещат от населението на нож, Франция е почти в гражданска война заради идеите на правителството, които поне малко от малко биха подобрили конкурентоспособността на страната, която е в положение, много подобно на гръцкото. Как да тълкуваме сега тези протести във Франция – като израз на гражданско общество или точно обратното – като израз на незрелост и ниска политическа култура? А да помислим само какви реформи им се наложи да изтърпят на източноевропейците след 1989, и в повечето случаи това мина безропотно, защото хората знаеха в името на какво се прави, например българите 1997-2001! Вместо обаче да им се възхищаваме и да им благодарим, все се търсят поводи и начини те да бъдат укорени и унижени, което е крайно несправедливо.

Анонимен каза...

Между другото ще Ви съобщя нещо, което ще Ви учуди: долните 40% от германците или швейцарците са по-бедни от долните 40% от българите! Ама как е възможно това? – Възможно е, понеже българите имат много повече имущество. Немците и швейцарците залагат много повече на обществените фондове, които, разбира се, са много по-богати от българските.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, обърканите Ви ценности с комунистическо-кагебистка закваска си дават своето отражение. Социализмът навсякъде - независимо дали е руски, френски, немски, китайски, швейцарски и прочие - е вреден и води до бедност и разруха, това поне е исторически доказано. Сега какво има да се чудиш защо французите хем са застрашени от разруха, хем си жалят за социализма си. Няма и не може да има хем просперитет, хем социализъм, тия две неща не вървят заедно. Ако иска една нация просперитет, трябва решително да се откаже от социализма. Ако иска социализъм, трябва да очаква най-лошото, разруха, бедност, мизерия, кошмари. Това всеки разумен човек следва да го знае вече. Непростимо е да не го знае.

Анонимен каза...

Тия швейцарци акъл нямат. Да имат възможност да изберат с референдум да получават заплата без да работят и да се откажат от нея... Това ако бяхме българите ехееее! Поне по две заплати за същото щяхме да си гласуваме.

Stoyan Mihalev

Анонимен каза...

Аз точно това казвам, но кой знае защо всичко, което напиша, се тълкува от Вас превратно и всякога се интерпретира по някакъв начин като мнение или пропаганда на КГБ. Впрочем ако трябва да бъдем точни, ние не знаем истинските идеологически убеждения на КГБ днес. Официално повечето кагебисти даже се представят за антикомунисти!

А иначе да сте чули и видели от КГБ знаци и думи на уважение и признание към хората от Източна Европа за борбата им с комунизма и за търпението при реформите, както правя аз? КГБ ще са последните, които ще им засвидетелстват подобно отношение. Не съм чул КГБ например да изказва възхищение от безкрайните антикомунистически протести на българите или украиниците, както правя аз.

Впрочем от Вас също не може да се чуе дума на признателност към тези народи, понеже явно имате изключително лошо мнение за тях и горният текст за ракийката и кебапчетата е показатален в това отношение. Българите са много далеч от подобно хедонистично отношение към живота, те са повече аскети, това е много по-характерно за старите демокрации с техните консуматорски общества, където хората са деградирали до примитивни потребители и вече култуивират само икономическите ценности.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, първо, не можете да сравнявате българите и украинците, украинците заслужиха уважението ми, докато българите (в огромното си мнозинство) не са го заслужили, напротив, дават нови и нови свидетелства, че са коренна противоположност на достойните, заслужаващите уважението ми народи (като украинския). Масовият българин обаче е такъв не за друго, а защото е твърде много обременен от дефектите на комунизма, той в някакъв смисъл е произведение, резултат, продукт на този същия комунизъм - и по тази причина заслужава моята критика, моето неприемане. А за това доколко са били "деградирали" хората от традиционните западни общества, тази кагебистка теза аз не мога да я приема: свободният западен човек има пълното право да бъде какъвто иска, да живее както иска, самата постановка на въпроса, че ние имаме правото да казваме как било "единствено правилно" да живее западният човек е израз на комунистическо-кагебистка теза или настройка: комунизмът се свежда до тази брутална намеса в частния живот на индивидите, а некомунизмът пък се свежда до това да оставим отделния индивид да живее както си иска, на своя отговорност обаче. Вашата критика на западния човек и живот показва колко много сте обременен от комунистическа-кагебистката по естеството си ненавист към свободата и доколко не уважавате суверенния избор на живот от страна на конкретния жив индивид.

Анонимен каза...

Не разбирам откъде идват тези предразсъдъци и тази предубеденост у вас към българите, но всъщност това е обяснимо, тревата от другата страна на оградата винаги изглежда по-зелена. Освен това Вие явно не познавате другите европейски народи, което е простимо. Но след като не ги познавате, нямате основание да мислите, че са нещо по-голямо от българите. Българите съвсем не са толкова обременени от комунизма, както ви се струва, във всеки случай не повече от останалите народи от Източна Европа. А да се смята, че украинците са особено събуден и антикомунистически народ, е едно недоразумение, това може да твърди само някой, незапознат с условията и ситуацията там. Моите уважения към тях, но там има много проблеми, на които няма да се спирам.
Българите през целия преход демонстрираха учудваща зрелост, политическа култура и разбираме за необходимостта на реформите и ако България въпреки всичко има някакъв напредък в демократизацията, той се дължи не на някой друг, а именно на българския народ.

Колкото до деградацията на народите в старите демокрации, тя е един факт и няма нищо общо с пропагандата на КГБ. Това е съвсем нормално след десетилетия потребителско общество. Това е обратната страна на свободата и потребителското общество. Между другото ако например в Скандинавия отменят сухия режим, това ще е краят на тези страни, докато както виждаме в България няма никакъв проблем с алкохола. Не ми е известно също така да има български „алкохолни туристи“, каквато а масовата практика у скандинавци, англичани и германци.

Ангел Грънчаров каза...

Да бе, да, германците имат проблеми с алкохолизма, а руснаците и българите нямат! :-) Смешни приказки говорите!

Разбирам, че в очите на кагебистките пропагандисти българският народ заслужава похвали, щото по преданост на мнозинството от него към несвободата почти настига руския народ. Как да не заслужава похвали за това?!