Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 18 юни 2016 г.

Тия хора на гей-парада искат да кажат ето само това: вижте ни, ний не носим рога, нямаме копита, нас ни има, ний също сме човеци, не забравяйте това!



Един приятел, умен човек, чието мнение по всички въпроси много ценя, ме провокира да си кажа мнението за гей-прайда по много любопитен начин. Ето малък откъс от неговото писмо до мен (той изрично настоя да не публикувам цялото му писмо):

... Г-н Грънчаров, моля те, не се докосвай до калното блато на гей-парада! Ще се оцапаш. ... Разбирам философските ти търсения. Винаги съм те възприемал като консервативен революционер, ако може така да се каже, който има основна мисия връщането на основополагащите (а те са християнски според мен) ценности. Мисля, че залиташ в другата крайност - на леберализма (няма грешка при изписването). Твоята бурна мисъл има способността да ти създава врагове там, където не си очаквал. Не става дума за мен, аз съм те признал отдавна и мнението ми няма да се промени...

Отвърнах му на това интелектуално предизвикателство ето как:

Здравей, г-н ...,

Поставяш ми твърде хубав проблем: аз като работя за възстановяването на вековните духовни и общочовешки, универсални ценности на човечността (т.е. най-вече на Христовия морал, на морала на Христово учение, но също така и на западната цивилизация на свободата, която се покои върху тия същите ценности), т.е. като по естеството си съм, тъй да се рече, консерватор, как съчетавам това с нещо "толкова либерално", а именно защитата и на човешките права, в частност, на правата на хомосексуалните, да не говорим за тези на циганите и прочие?! Много хора са забелязвали това противоречие в моите възгледи, били са разочаровани от мен, губил съм много приятели заради тия мои "екстравагантности". Ето повод да се изкажа тук по-определено по този възлов въпрос.

И за да бъда убедителен, ще трябва да тръгна отдалеко. Обаче, да си призная, съвсем не ми се пише по тази ежегодна дискусия за и против гейовете, гей-прайда и прочие. Омръзнало ми е да пиша по тази въпроси. Изписал съм се по тях. Затова ще се опитам да бъда пределно кратък. Не се плаши: аз винаги, като обещая, че ще бъда кратък, написвам най-дългите и най-обременителните си текстове! Този път дано не излезе така. Ето как ще се опитам да постигна краткост, ще си задам ето този въпрос: как самият Христос би реагирал ако трябва да каже мнението си за... прайда на гейовете (и на останалите там, как се казваха не помня точно в момента)? Тия, дето се мислят за християни, не е зле да се опитат да вникнат в този проблем. Трудно е да се каже. Но ще опитам.

Знаем историята или притчата на блудницата. Нека който е безгрешен, пръв да хвърли камък срещу нея. Няма безгрешни на тази земя. По същата логика тия, дето корят толкова много "обратните" или "педерастите" нека да се загрижат повече за своя морал, не за чуждия. Тия неща, грях и пр., са пределно лични. Не може човек да гледа сламката в чуждото око, а гредата в собственото да не вижда. Прости ми, но не мога да възприема Христос в позата на... владиката Николай, който от амвона громи "грешниците" - понеже той лично нали е безгрешен значи има право да изявява такава показна и лицемерна непримиримост срещу чуждия обаче грях! Такава непримиримост към чуждия грях не мога да я приветствам. Та значи Христос, дал свободата на човеците, а с нея и личната отговорност, няма как да прояви тотално отхвърляне на "обратните": нека всеки от тях сам да се кае за своите грехове, аз лично не ща да им се меся в работите. Това са си техни лични проблеми и грижи.

Може ли човек от консервативни позиции да обича свободата - и да признава правото на другите, на различните да бъдат също свободни? Може, разбира се. Даже великите традиции на човечността не могат да бъдат натрапени никому против волята му. Не стават така тия работи. Не може някой да бъде правен "добродетелен", "нормален", чист или пък свободен насила. Не, няма как да стане този фокус. Ние, хората, сме различни, няма как да бъдем еднакви. Който иска да ни прави еднакви, да има много здраве, но се е объркал. И обратните няма как да си сменят сексуалността - само и само за да угодят на Красимир Каракачанов или на Владимир Путин. Откъде-накъде някой ще си присвоява правото да бъде абсолютен съдник, издаващ присъди, на другите, които, видите ли, не му били харесвали?

Можело да си бъдат каквито искат, само дето трябвало да се крият. Да, ама те са човеци. Ний, дето сме от "правилните" човеци, поради това да не сме повече човеци? И нека да бъдем честни, ние също не сме безгрешни: няма нито един безгрешен на тази земя. А пък диктатът на мнозинството спрямо малцинствата се нарича болшевизъм. Той няма нищо общо с демокрацията. Консервативно мислещите хора ако ценят правото на човека да бъде личност трябва да са по-търпими към ония, които не са като мнозинството. Или не мислят като него. Или имат различни ценности. Или имат дори, представете си, различна... сексуалност.

Прочее, сексуалността пък е нещо съвсем лично и интимно, нека всеки да си бъде какъвто душата и тялото му искат. Той си поема рисковете - и си носи отговорностите. Между другото хомосексуален, както учи науката, не се става в резултат на свободен избор. По тази причина тия хора не можем да ги корим, че са такива и пр.

Пиша тия неща не за теб, не за да те убеждавам за нещо, а за себе си. И евентуално за учениците ми. Щото съм даскал. Много съм деформиран с това даскалуване. Ето, писмото ми до теб се превърна в даскалска реч. Която ще я туря в блога. Твоето писмо, разбира се, по твоето искане, няма да го публикувам.

Та консервативният човек също може да обича свободата. Аз поне съм такъв. Има една традиция на свободата, която включва в себе си онова, което самият живот и историята са приели и одобрили, техният съд е най-висшият, тия неща са субстанциални, отговарят на духа на човека и прочие, те се свързват с универсалните ценности на човека и на човечността. Аз тях почитам. Аз лично не съм ходил никога на гей-прайда да видя тия хора. Не са ми интересни. Но пък ако ги видя изобщо няма да ме смути това, че те искат по този начин нещо да кажат на обществото ни. Аз сам съм бил потискан и репресиран, тормозен по други параграфи, знам колко жестоко може да бъде нашето общество, преживял съм го на собствения си гръб.

Нашето посткомунистическо общество може да бъде безпощадно спрямо ония, които не харесва. Които го дразнят щото са новатори или различномислещи. Понеже съм преживял подобни неща мога добре да си представя как се чувстват тия хора. Не им е леко предполагам.

А тия хора с гей-парада си искат да кажат, предполагам, ето само това: вижте ни, ний не носим рога, нямаме и копита, нас ни има, ний също сме човеци, молим, не забравяйте това! Аз така разчитам посланието им. Ний обаче им казваме: бъдете каквито искате - само не ни се мяркайте пред очите! Е, не става така тази работа. Ами нали ако кажа това нали утре, когато аз тръгна да протестирам за нещо, някой друг може да се изтъпани пред мен и да ми каже: "Грънчаров, мисли каквото искаш, но само не ми се показвай пред очите, стой си в мишата дупка и си мълчи!" И като ми каже това, аз ако пък съм казал същото по отношение на гейовете, ще трябва да призная правото му така да ме остракира и да отхвърля моето право да протестирам или да демонстрирам.

Нали знаеш онази история за това как първо нацистите подгонили евреите. Всички си казали: е, аз не съм еврей, това не ме засяга. После подгонили хомосексуалните. Пак същото си казали повечето. После подгонили социал-демократите. И така нататък. По тази логика когато дойде нашият ред, тогава вече няма да има кой да ни защити. Затова когато истински свободолюбивият човек наблюдава как някой окосмен патриот крещи срещу човешкото право на хомосексуалните да демонстрират, аз възприемам неговите крясъци като насочени срещу и моето право да демонстрирам за каквото аз смятам за нужно. И по тази причина не мога да стоя безразличен.

Ето, с този текст пак се намесих в дискусиите, а не исках. Нямаме право обаче да мълчим в такива моменти, така ми се чини. Свободата е безкрайно ценна за човеците. Затова не мога да търпя ексцесии срещу нея само защото рискувам да ме възприемат, видите ли, за... либерал! Между другото Путин много мрази "буржоазния либерализъм" на европейците. Предпочитам да си видя червата пръснати на тротоара, но не ща да се наредя в една редичка по отношение на възгледите си с кагебиста Путин и с неговите последователи.

Уф, изморих се! Страшна жега е. Дано не ми се е размекнал мозъка от горещината - и да пиша пълни глупости. Затова спирам! Хубав ден!

С поздрав: Ангел Грънчаров

Освен това се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

6 коментара:

Анонимен каза...

Напротив. Тия хора, както ги наричате високомерно, правят лоша услуга на самите себе си с тия паради - изобразяват хомосексуалните такива, каквито не са - кълчещи се, омазани с олио и извратени.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, недейте да подценявате тия, които не разбирате... оставете те да преценят какво искат да кажат и как да го кажат. Кога ще се научите да уважавате правата и свободата на другите?

Анонимен каза...

- Какъв е този шум на улицата, Джордж?
- Гей-парад, милорд.
- Какво искат, Джордж?
- Равни права, милорд.
- А нямат ли равни права, Джордж?
- Имат, милорд.
- Но защо викат тогава, Джордж?
- Ами педераси, милорд!

Ангел Грънчаров каза...

Все пак е по-добре педерасти, отколкото комунисти, нали така, сър таваришч?

Анонимен каза...

Най-лошото е и двете заедно, таварижд. ;-)

Ангел Грънчаров каза...

Научи се да пишеш правилно руски че ще те изгоня оттук: пише се таваришч, поняла, малообразованная кагебисткая гнидо?!