Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

четвъртък, 7 юли 2016 г.

Линковете към досега публикуваните текстове по дискусията за усъвършенстването на демокрациятаЕто на едно място линковете към досега публикуваните текстове по темата за усъвършенстването на демокрацията:

ЗАБЕЛЕЖКА: Всички публикации по моята любима напоследък тема върху проекта за непосредствена и практическа реална демократизация на отношенията на нашата училищна общност, или, по-общо казано, на демократизацията на образователната сфера ще бъдат събрани на едно място и тази поредица ще бъде издадена като книга, аз много писах по нея и тепърва още много ще пиша, стига да сме живи и здрави де, щото без живот и здраве човек нищо не може да направи! Та тази тема за непосредственото правене на демокрацията в една толкова важна сфера на живота, каквато е подготовката на човешкия потенциал на нацията, именно сферата на образованието и възпитанието на младите, на формирането на техния личностен потенциал, аз разработвам не само теоретически, но и практически вече години наред, време е да обобщя постигнатото и да го събера на едно място, което, живот и здраве да е само, ще го сторя съвсем скоро - като темата, разбира се, ще остане открита за нови и нови търсения и изследвания, щото работата по нея едва тепърва предстои.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: