Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 8 август 2016 г.

Горката Гошка, милост за великата съвременна страдалчица Гошка!



Тия дни сички българи, убеден съм, много завиждат на щастливата нашенска циганка Гошка от Испания, която има страхотния късмет да спечели от Евролотарията чисти 60 и не знам си колко още милиона евра, забележете, евра, а не левчета! Да бе, не спечели някакви си там келяви 2-3 милиона от нашенските тота и лотарии, а цели 60 и не знам си колко още милиона евра, егати късмета! Гошка се уреди за цел живот, как да не помечтае нашенецът он лично, а не въпросната Гошка да беше спечелил тия милиончета, ох, на бате, да ми беа дошле в ръцете тия милиончета, аз знам какво да правя с тях! Гошке, Гошке, а сега що ке правиш с тия милиончета, леле, голема грижа са тия пари, Гошке, аз пък за разлика от целокупния български народ не ти завиждам, а те... съжалявам направо, даже съм готов да те оплача! Щото твоят живот оттук-нататък неминуемо ще се превърне в същински кошмар, убеден съм в това! Ето какво имам предвид, дайте заедно да разсъждаваме малко, дайте да се опитаме да предвидим развоя на събитията оттук-нататък.

Гошка е на гурбет в някакво испанско градче или село, не знам точно, отишла е да работи там, за да преживява някак фамилията й. Сега, предполагам, ще се върне у нас, що й е вече да стои на гурбет в чужбина, вече си уреди живота, може да се върне в своето бедно село. А сега да видим какво ще стане с нашта щастливка Гошка като се върне в своето село със своите милиончета.

Вий нали малко от малко разбирате психология, а? Давате ли си сметка как ще се развият събитията оттук-нататък - стига малко от малко да разбирате циганско-българската народна душа? Ето, ще ви кажа - ако не можете сами да сфанете неизбежния ход на по-нататъшните събития.

Първо на Гошка ще й се наложи да почерпи не само близки и приятели, но и целата махала, нали така? А защо не и целото село, нали така, нема да се стиска нашта щастливка Гошка да почерпи целото село за големата печалба! Бълха я ухапала Гошка че ще даде там некоя и друга кирлива илядарка да почерпи бедните си съселяни! ОК, да допуснем най-вероятното, а именно, че Гошка ще развърже кесията и ще организира, както се полага, пищен банкет, на който ще почерпи с по некое кебапче и по некоя и друга бира целото село! За здраве и за късмет ще почерпи сички, вервам, нема да се скъпи и ще почерпи сички, нали така?

Дайте сега да поразсъждаваме какви мисли ще се появят в главата на масовия нашенец, дето е посетил гощавката на Гошка и дето дъвче въпросното кебапче, а то му пресяда и му пресяда така, та му се налага да го прокарва с жадни глътки бира или винце. Ето какви мисли витаят в главата на редовия посетител на Гошкиния банкет:

"Тая па Гошка си мисли, че може да ми измие очите с това проклето кебапче и с тая пикня, дето минава за бира, така ли?! Голема щедрост, нема що! Ще ми се прави тя на много щедра, ще черпи, проклетницата - за да ни замаже само очите! Що не земе да ни даде по некоя и друга илядарка, тогава разбирам, ама така да мине само с това черпене е направо срамота! Айде де, ще ни залъгва тя само с туй глупаво черпене, ний не можем да се минем така лесно обаче!"

Мисли си тоя редови нашенец, докато дъвче проклетото гошкино кебапче, тия и подобни горчиви мисли, поради които изобщо не му се услажда ни кебапчето, ни бирата. И почва да крои планове какво да направи, как да постъпи, че Гошка барем нему да даде некоя и друга илядарка, щото на сите че нема да даде нема да даде, но на него само що пък и да не даде?! Он, разбира се, заслужава, щото е, да речем, близък комшия на Гошка, помагал й е навремето с това-онова и прочие, и так далее. И тъй, да запомним извода: сички до един посетители на гошкиния банкет или черпавка са крайно недоволни от това, че тя иска да ги мине само с едно черпене и почват до един да кроят планове какво следва да направят че да изчоплят от Гошка некоя и друга илядарка специално за себе си! Нали така ще се развият непременно нещата, нали сфащате сами, че нема друг начин, по който да се развият?

И тъй, животът на Гошка от този момент нататък става същински ад. Да не говорим за родата й, за семейството й, за близките й комшии, но дори всеки съселянин на Гошка ще се почувства длъжен да иде при нея и да изпроси некоя и друга илядарка за себе си. Бълха я ухапала, нема да й свършат милионите ако му даде на него специално! Гошка, да допуснем, почне да дава поне на своите деца, на роднините си - представяте ли си обаче какво ще стане после?! Разбира се, че сички, като получат некаква сума пари, мигновено ще осъзнаят, че тя им е дала "много малко" и "съвсем недостатъчно" парички, че е могла да им даде много повече - и мигновено ще я намразят, да, ще намразят завинаги благодетелката си Гошка! На тоя дала повече, на оня дала еди-колко си, лелееее, какъв кошмар ще настъпи!

Нищо чудно и същинска война да се зафане в селския района на Гошка, същинска гражданска и етническа война може да започне из Северо-Запада на България, щот, доколко помня, некъде там живеела нашта късметлийка Гошка. Аз затова предвиждам, без да имам ясновидски способности, че заради разпределянето на несметните богатства на Гошка, която немилостивата съдба й подхвърли, нищо чудно да започне същинска война, която ще има много жертви, ще се вадят ножове, ще стане страшно! Мафията също ще се намеси, нема начин да не се намесят мутрите, нищо чудно Гошка да я изнудват и некои партийни лидери за да спонсорира кампанията им, срамота е точно они да не й поискат малко парички! И Гошка ще стане най-велика страдалчица, изобщо за нищо не й завиждам, горката! Вие още ли й завиждате?! Не вервам да сте чак толкова коравосърдечни и още да й завиждате...

Гошка би следвало да вземе тия пари и да изчезне, да се изпари, да замине на най-далечния остров и да се скрие там, където никой да не може да я намери - и тогава може би ще оживее, горката! Аз друг вариант не виждам за спасението на душата й. Тия пари, които тя спечели, ще станат най-страшното й проклятие! Горката женица!

Спирам дотук. Темата е интересна, но всичко вече е ясно. Значи какво излиза, това, че големите пари са големи грижи и големи ядове можем ли да го приемем като извод от Гошкината история?! А това, че като немаме пари сме щастливци става ли също за един хубав и верен извод от историята й? Гошка е била щастлива преди да спечели тия пари, а оттук-нататък душата й едва ли ще види щастие и миг покой.

Е, ще кажете, че пиша тия неща щот и завиждам, добре зная, че така ще кажете. А аз искрено я съжалявам. И го казвам не защото и аз искам да изпрося некоя и друга илядарка от нея. Не, моля ви се, не й ща нищо от парите. Не се правя на добър към нея, на съчувстващ й, та да предизвиквам омекване на сърцето й и прочие. Между другото, ако Гошка иска, може да ме назначи за управител на нейните пари, тази длъжност мога да приема, макар че е трудна и рискована, ала бих приел. Имам некои идеи. Ала за това едва ли ще опре реда до мен. Сигур тя вече си има много съветници, тъй че до мен нема да опре.

Хайде стига, че ми писна да пиша. Хубав ден ви желая! Радвайте се на това, което имате - и не ламтете за чуждото и за лесни пари. Айде чао, а аз отивам да си проверя тотото, че още не съм го проверил... забравих снощи да го проверя, дано има нещо и при мен, дано и на моята бедна улица настъпи най-сетне празникът!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

5 коментара:

Анонимен каза...

Гроздето е кисело, нали така, господин Наполеон? Нали така? Трудно може да се срещне по-кристална илюстрация от вас на понятието "завист". Гледайте само да не пометнете от завист. :-)

Анонимен каза...

Добре правите, г-н Грънчаров, че не отговаряте на тролове като тоя горния, които само се опитват са да ви дразнят. Радвам се, че не се поддавате.

Христов.

Анонимен каза...

Мисля че няма да се прибере в България.

Margarita Kovacheva

Анонимен каза...

А бе, то голямо събитие! Виж тези мъже, които спасиха от удавяне деца у нас и в Англия кой ги помни още? Само близките на децата и близките на мъжете, жертвали живота си. Просто не мога да разбера какво толкова голямо е станало? Жената играла на лотария и спечелила по схемата на друг мъдрец (Стоичков) И сега какво? Идеи как да ги харчи. Както си иска. Парите са си нейни - ако иска ще ги употреби за да помага на деца, бедни и болни. Ако иска ще ги лепи по челата на чалгаджии. Ако иска ще построи университет. Ако иска ще ги дари на ЦСКА. Пътища много .....

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Хаха толкова правдоподобно описана нашата народопсихология !:-D

Lidia Borisova