Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 28 септември 2016 г.

Наука и философия са твърде различни неща и смесването им е вредно и за едното, и за другото



Lachezar Tomov каза: В математиката трябва да се прилага повече философия, а във философията - повече математика.

Ангел Грънчаров каза: Добре звучи това предложение, но ако проблемът се осмисли по-внимателно ще се окаже, че предложението е съвсем неуместно. Прочее, който разбира що е философия в истинския смисъл на тази дума, ще се ужаси от предложението философията да бъде строена по тертипа на математиката. Математика и философия са два коренно различни свята - те по коренно различен начин гледат на света. И се допълват един друг, щото всеки казва онова, което другият не може. "Математизирането" на философията ще унищожи нейната философичност, ще посегне на многозначността, на многосмислието на нещата. Математиците пък ще изменят на смисъла на своите занимания ако започнат да философстват; философстващите математици може да са интересни, но това няма да ги направи философски мислещи - именно доколкото държат да си останат все пак математици. И прочие. Наука и философия са твърде различни неща и смесването им е вредно и за едното, и за другото.

И ОЩЕ ЕДИН ЕТЮД ЗА СПОР:

Lachezar Tomov каза: Сигурността е необходимо условие за свободата - трябва да си жив, за да си свободен.

Ангел Грънчаров каза: Сигурността лишава живота от очарование и го прави банален... животът е изпълнен с изпитания. Жив ли е оня, който заради сигурността е забравил за свободата - и се е отказал от нея?!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Анонимен каза...

Тук има доста объркване на понятията. От една страна има философия на математиката, както и впрочем повечето научни дисциплини може да се третират от философска гледна точка и така получаваме и философия на физиката, на биологията, на историята и т.н. Във философията на математиката има няколко основни школи – логицизъм, формализъм, реализъм, структурализъм и др. Философията на математиката се опитва да изясни и обясни предпоставките, предмета, методите и природата на математиката. Така че може и трябва да има филососфстващи математици и философи с интерес към математиката. В интерес на истината обаче трябва да се каже, че повечето учени не се интересуват особено от философските аспекти на своята дисциплина.

Съвсем друго нещо е да се иска във философията да има повече математика. Наистина има философски школи, които много държат на прецизността и логиката и в този смисъл би било по-правилно да се каже, че във тях има повече логика - не толкова математика - и тези течения са особено характерни за англосаксонския свят. Лично аз мисля, че за философията е добре да има стремеж към точност и логическа съгласуваност, за да не се изпада в неудържими метафизични спекулации, лишени от здрава основа.