Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

понеделник, 5 септември 2016 г.

За т.н. "Нов учебник по родинознание" на великия героичен народ, основател на цивилизацията, който просто няма капчица късметНесъществуващо племе си губи времето с дребна търговийка докато чака българите да изобретят цивилизацията. Илюстрация Уикипедия

Учебниците, "каквито ги искаме", Автор: Любомир Аламанов

Желанието да оправдаеш живота си със световен заговор е не само тъжно, но и вредно

Заинтересувах се от така наречения "Нов учебник по родинознание". Уви, оправдаха се най-лошите ми очаквания. По-тъжен пример за елементарна фенщина в стил KLETA MAJKA BALGAIQ и GORD SAM CHE SAM BALGARIN, отдавна не бях виждал.

Няма да му правя детайлен разрез. Само ще спомена няколко примера, за да не съм голословен. Още в увода се стартира с ударното "по нашите земи се създава човешката цивилизация". Ми така де, Тутраканската селищна система е враг номер едно още на динозаврите. Египтяните са леко притеснени. Вавилонци си режат вените. Уфф, сори, фактически тези цивилизации вече са били велики и са изчезнали, когато ние още сме били мокър сън на гърба на потен кон. Даже китайците обмислят да си срутят стената.

Целият наратив в така наречения Учебник е в подобен стил. Рядко има дати, рядко има факти, предимно се използват прилагателни за описание на българите като могъщи, велики, многобройни, страховити и т.н. Всичките ни противници са вероломни, страхливи, глупави, алчни и т.н. Има и неизбежната манипулация, че сме българи, но и сме славяни и затова сме близки с руснаците. Фактически цялата ни история е представена като нескончаем низ от битки и пиене, и оплакване от подли съседи. Сякаш няма да възпитаваме децата като граждани на света, а като членове на черна банда, мада фака, разбираш ли.

Материалът прилича повече на рекламна брошурка за IZKONNITE BALGARSKI ZEMI, подготвена от ведомството на министър Ангелкова, отколкото даже на елементарен опит за Учебник. Защото липсва основно нещо - правдивост. Желанието на много хора да оправдаят живота си със световен заговор как сме били велики, но сме нямали късмет и другите са ни прецакали, е не само тъжно. Изключително вредно е. Защото създава вредни рефлекси. Създава рефлекс да седиш, да се оплакваш, да страдаш по миналото и да не правиш нищо, за да промениш бъдещето. И след това да гласуваш за политици-измамници, които само обещават как ще те оправят. И те те оправят. Ама то бой и оправяне не се връщат. Не знам дали авторът си дава и бегла сметка, как налива вода във воденицата на популизма, кретенската форма на национализъм и началото на цивилизационен нихилизъм. Нищо чудно възходът на Хитлер да е тръгнал с някакъв подобен учебник, който да е възхвалявал славното тевтонско минало и как Франция и Англия са виновни за всички беди на героичния германски народ. Ох, чакайте, май точно това са речите на Хитлер, с които печели, нали? (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: