Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 5 ноември 2016 г.

Книгите щели били да станат като... конете!



Слушах (гледах) някакво предаване, в което се постави въпроса за това имат ли бъдеще хартиените книги. И експертът каза: имат, разбира се, винаги ще има книги, но ситуацията с книгите ще стане както е с... конете, именно, всички карат коли, но някои хора си отглеждат коне, понякога да ги яздят или впрягат, но най-вече да им се радват!

Като чух това се сетих за ето какво любопитно продължение на аналогията между книга и кон: ами че у нас кои си отглеждат предимно коне, как кои, предимно циганите си отглеждат коне, нали така (ако изключим някои екстравагантни богаташи, дето имат пари за пилеене и си отглеждат състезателни коне)? А циганин с... книга виждали ли сте, циганин да чете книга възможно ли е?! (Е, да ме прощават ония цигани, които все пак са чели книга, убеден съм, че има такива, твърдението ми че циганите като цяло изобщо не четат прозвуча грозно, прекалено расистки!) Та мисълта ми е, че у нас книгите положително ще изчезнат, ние съвсем скоро ще станем страна, в която книгите ще станат напълно излишни и ненужни.

Ето още сега любимецът на нацията ни, г-н Премиеро, минава за много умен човек, щото е изчел... цяла една книга! Пофалих го така пред учениците си наскоро, а те сякаш не усетиха иронията и ме запитаха: леле, страшен е, а нима цялата книга е успял да прочете?! Възхищаваха му се, че е имал такава исполинска сила да изчете цяла една дебела книга!

Това е положението! Какво има повече да се обсъжда и умува?!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Този блог е налазен от другарки – само те четат блога, само те пишат коментари и само те отговарят на собсвените си коментари - е, какво е това другарки и може би другари?
Другарка