Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

сряда, 21 декември 2016 г.

Няколко истини за комунизма, казани по бляскав начин от великия Уинстън Чърчил• Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.

• Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.

• Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.

• В Русия един човек бива наречен реакционер, ако не е съгласен собствеността му да бъде открадната и жена му и децата му убити.

• Христофор Колумб е бил първият комунист – той не е знаел къде отива, не е знаел къде е бил… и е направил всичко това за сметка на данъкоплатците.

• Че печалбата е порок е идея на комунистите, а аз смятам, че истинският порок е да трупаш загуби.

• Ето една държава, чиито поданици са толкова щастливи че се налага да им забраняват да напускат границите й под страх от най-сурови наказания; чиито дипломати и агенти, когато отиват на чуждестранни мисии, често трябва да оставят съпругите и децата си у дома - за да се осигури евентуалното им завръщане. (Чърчил за Русия, 1919 г.)

• Никой като мен не ненавижда болшевизма и революционното насилие, което го предхожда … Но омразата ми към болшевизма и болшевиките не се дължи на глупавата им икономическа система или нелепата им доктрина за невъзможно равенство. Тя идва от кървавия и опустошителен тероризъм, който практикуват във всяка страна, която са опустошили, и единствено чрез който тяхното престъпно управление може да бъде поддържано … Режимите, които са взели властта с насилие и узурпация, често прибягват до тероризъм в отчаяните си усилия да задържат онова, което са откраднали. (Реч в Камарата на общините, 08.07.1920 г.)

Уинстън Чърчил

СПРАВКА: Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил (30 ноември 1874 г. – 24 януари 1965 г.) е британски политик и държавник, известен с дългата си политическа кариера и особено с ролята си във Втората световна война. Член на Парламента в продължение на 64 години, той служи в 13 правителства и два пъти е министър-председател (1940-1945 и 1951-1955). Уинстън Чърчил е офицер от британската армия, историк, писател и художник. Той е единственият британски министър-председател получил Нобелова награда за литература. Чърчил е първият чужденец, избран за почетен гражданин на САЩ.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Bacho Кольо каза...

"Че печалбата е порок е идея на комунистите, а аз смятам, че истинският порок е да трупаш загуби."

Грънчаров, не искам да злорадствам, ама благодарение на твоята директорка, нейния адвокат и сръчният ЧСИ , ти се превърна в твърде порочно същество. Да вярваме ли на Чърчил?

Анонимен каза...

Чърчил е бил пияница и за нас няма как да е велик-той е виновникът за договора,разпокъсал България,харизващ териториите ни на съседите,той е българомразец(като повечето англичани)