Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 21 декември 2016 г.

Така е като съвсем случайни лица-позьори държат най-важната длъжност в държавата ни...



Двамата ни президенти и... стадото говеда зад тях

Правилната, разумната позиция по въпроса за служебното правителство не е тази, която президентът Плевнелиев изрази; друга е правилната и разумната позиция. И друга е позицията, съобразена с Конституцията.

И тя е: служебният кабинет се назначава от действащия сега президент. Новият президент щеше да бъде принуден само да разпусне Парламента и да насрочи изборите, но не и да назначава ново служебно правителство. Откъде-накъде да назначава друго правителство, та нали вече щеше да си има такова?! Институцията "държавен глава" е една, а лицата, които временно изпълняват тази длъжност, се менят, но това не значи, че новият президент може да не признае назначеното от стария президент правителство - и да си назначи такова по свой вкус! Това, моля ви се, са пълни глупости!

Новият президент следва да зачита назначенията на предишния президент, в противен случай държавата ни съвсем отива по дяволите. Тя е отишла по дяволите де, щом такива глупости се правят. Щели сме били да станем за смях като двама президенти си назначават две служебни правителства - ами мислете малко де, що се излагате?! Вие сте президенти на една и съща държава бе, как пък това да не можете да сфанете?!

Новият президент докато не даде клетва, докато не встъпи в длъжност, не може да взема решения, свързани с държавата, с упражняването на своята власт. Не може той да си прави правителство, пък старият да го назначава, това пък откъде хрумна на Плевнелиев?! Немат ли юридически съветници тия аматьори?! Защо се излагат толкова?!

Това изказване на президента Плавнелиев е гаф, не по-малък гаф е и отговорът на Радев. Така е като съвсем случайни лица и позьори поемат тази най-важна длъжност в държавата ни...

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

3 коментара:

Анонимен каза...

Звучи логично, и защо Радев трябва да назначава второ служебно правителство след като вече е назначено едно от законно действащ Президент?

Petar Petrov

Ангел Грънчаров каза...

Разбира се, че няма защо Радев да назначава друго служебно правителство след като вече има назначено такова! Това не е детска играчка на принципа "Дай си ми куклата, ето ти парцалките", а управление на една държава. Длъжността държавен глава е сменяема, но се менят лицата, не самата институция, тя е нещо постоянно, трайно. И лицата трябва да зачитат решенията на други лица от името на все същата институция.

Анонимен каза...

Цялата процедура около назначаването на правителство в българската конституция не е уредена достатъчно точно, както въобще тази конституция не става за нищо и докато тя е в сила, непрекъснато ще има спорове и недоразумения.