Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 12 януари 2017 г.

Предаването "На Агората..." от 5 януари, темата е: Какво е да си човек?



Приятно гледане, приятни размисли!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

4 коментара:

Анонимен каза...

„Какво е да си прилеп?“ е заглавие на прочуто съчинение на философа Томас Нейгъл, един от най-влиятелните мисловни експерименти във философията на съзнанието, с който той с опитва да опровергае редукционизма.

А какво значи да си човек в антропологичен план, е сложен въпрос. Аз мисля, че въпреки големите интелектуални и културни постижения на човечеството и независимо от някои прояви на хуманност, неговата история е история на масови убийства, а зверствата, извършени в 20-ти век вече надминават всички граници и разумно същество, способно на подобни постъпки, не заслужава да съществува.

Ангел Грънчаров каза...

Я помислете малко, таваришч: наистина ли не заслужава да съществува човекът и то заради... зверствата, извършени в ХХ век?! И кой извърши тези зверства?! Разумното същество, наречено човек ли? Или някой друг, който е тъкмо негова противоположност? Я помисли още малко?! :-)

Сфащаш ли сега каква неизмерима глупост благоволи да кажеш?!

Анонимен каза...

Това показва, че не сте осмислили нещата в дълбочина като философ, а реагирате учудено първосигнално като обикновен човек. Разбира се, тези зверства не сме ги извършили Вие или аз и те дори не са дело на някакво мнозинство от хората, а на отделни садистични сегменти от обществото, но тези елементи също в крайна сметка, колкото и отблъскващи да са, са човешки същества и част от човешкия род, а това означава, че човечеството като цяло, макар и непричастно директно към тези престъпления, също носи вина и отговорност за тях по силата на принадлежността си към човешкия род, понеже отделни индивиди потенциално имат склонността да вършат подобни злодейства. А мащабите на тези престъпления са наистина космически.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, говорите без да мислите. Вината е винаги конкретна. Не мога аз да нося отговорност за това, което е правил Лаврентий Берия или Йосиф Сталин. Комунистическото уродство е нанесло непоправими поражения на съзнанието Ви. Запомнете, колективна вина няма. За колективна вина плямпотят хора, които не знаят що е свобода...