Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 12 януари 2017 г.

Моя кратичка "открита телеграма" до тъй възхитително моралната ни министърка на образованието - по повод "голите снимки" на нейния съветник



След разговор с образователния министър Александров е подал оставка като съветник в Министерството на образованието и ще бъде в отпуск като директор на 51 СОУ до приключване на проверката

Софийската районна прокуратура разпореди извършването на проверка, във връзка с изнесена в медиите и социалните мрежи информация, за публикувани снимки на интернет страницата на 51-во СОУ „Елисавета Багряна“. Училището е в централната част на София - близо до ВМА.

Фотографиите са на директора на учебното заведение Асен Александров и според прокуратурата са с определено порнографско съдържание.

В хода на проверката ще бъде проверена автентичността на изображенията, както и кой е техният разпространител, а след приключването ѝ ще бъде преценено налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление.

На 5 януари тази година голите снимки на директора с телефон пред огледало, се появиха на сайта на учебното заведение.
Интересен факт е, че 51-во СОУ е първото с декларация на поведението в интернет и първото, което отделя специални часове за интернет култура.

Самият Александров е експерт и съветник в Министерството на образованието. След разговор с образователния министър в оставка Меглена Кунева днес той е подал оставка от този пост. Оставката е приета, съобщи пресцентърът на МОН.

Вярвам в Прокуратурата и очаквам след проверката името ми да бъде изчистено от всякакви съмнения и недостойни обвинения, пише Александров в мотивите за оттеглянето си. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Между другото снимките не са с "определено порнографско съдържание", както се пише в съобщението, щото който го е написал така съвсем определено не знае що е порнография. (Снимки на гол човек не са порнография.)

Скандалът е така пикантен, че е изцяло по вкуса на медиите, те този медиен "жевательный бонбон" (дъвчащ бонбон) ще го предъвкват доста време. За да будалкат публиката. И, разбира се, тук пак имаме медийна бухалка, този човек е опраскан така добре, че едва ли някога ще се съвземе. Между другото, чувам добри неща за него като личност, като учител и като директор - на кого ли е станал така неудобен, че го опраскаха така жестоко?

Между другото и учителите, и директорите, предполагам, са... човешки същества, е, за човека е присъща тази слабост да се вълнува от тялото си, да има сексуални импулси и прочие, едва ли, от такава гледна точка погледнато, е такова престъпление да се снимаш гол в банята, пред огледалото и пр. (Разбира се, долно престъпление е да ти бъдат откраднати тия изображения и да бъдат публикувани с цел да бъдеш дискредитиран, да бъдеш разтерзан като личност и с цел да ти бъде отмъстено за нещо - ако някому не си угодил за нещо!) И в какво е грехът на този учител и директор - че е проявил известна човешка слабост да се снима в банята ли?! Това е признак за "развратност", тъй ли?! Ами ако си развратничиш съвсем потайно с даскалиците, но развратничиш все пак така "внимателно", че да няма никакви компромати, това може, това е позволено, това не е укоримо, така ли?!

На мен ми се струва, че тази личност, срещу която се постъпва така мерзавски, очевидно е крайно опасна за дадени сили, щом са й подготвили такава грозна разправа и такова омаскаряване. По тази причина няма как да застана на страната на "моралистите", дето са организирали въпросната акция, предпочитам да защитя жертвата. А в случая жертва е този човек и учител - това, че е директор, не може да ми повлияе (чувам, че бил добър директор, лидер и пр., ето такива директори са необходими, казвам го аз, дето съм се прочул като борец срещу едни директори, които са от съвсем друг тип!). Аз съм така устроен, че когато някоя личност е подложена на страшно омаскаряване и оплюване и то така, че комай всички са против нея, аз пък не мога да се наредя в единен строй до оплювачите и до тъй "справедливите защитници на морала", предпочитам да защитя този, когото всички се надпреварват да плюят (навремето и на това основание защитих премиера-реформатор Иван Костов - а тогава плюенето срещу Костов се беше превърнало в нещо като национален спорт, първенци в който бяха все "нравствени икони" като Кеворкян, Славчо Учиндолский и кой ли не още, не могат да се изброят сичките!).

Разбира се, тук нямам намерение да адвокатствам в защита на опозорения човек, учител и директор, позволявам си само да призова за известна човещина; това, че той принадлежи към висшата образователна администрация, срещу която аз открито воювам, сами забелязвате, също не ми влияе на позицията. Но тук искам да кажа съвсем вкратце нещо, което едва ли някой друг ще го каже:

Една директорка (и, така или иначе все пак и учителка, сиреч възпитателка на младежта!) цели пет години си позволява да упражнява страшен административен произвол срещу един учител по философия (при това инвалидизиран, с болно сърце!), позволява си такива страшни ексцесии срещу него, които са немислими в съвременни условия, той е обиждан, оклеветен, обявен съвсем официално за "пълен некадърник" само защото си позволява да мисли различно, да бъде иновативен, да поставя под съмнение догмите на банкрутиралата система, той на това основание е опраскван, уволняван, срещу него се води непресекваща кампания на най-грозен, груб и безжалостен административен терор и тормоз, та значи всичкото това продължава цели пет години (!), въпросният учител по философия се бори срещу жестоките репресии съвсем сам, пише, зове институциите да се намесят, да спрат произвола, апелира всеки ден към общественото мнение чрез блога си за известна човешка съпричастност и подкрепа, в резултат... нищо, на (почти) никой случващото се не прави никакво впечатление, институциите не си мръдват и малкото пръстче да се намесят и да озаптят своята административна сестра, този въпросният учител по философия (от Пловдив) продължават да го мачкат до ден днешен, значи, по тази логика, всичките тия неща, които ги прави тяхната административна сестра, МОЖЕ да се правят, те, видите ли, не са ОСЪДИТЕЛНИ даже и според "логиката" на широкото обществено мнение (чиито изразител, така или иначе, са или трябва да бъдат... медиите!), на тази въпросната администраторка и косъм от косата не й пада цели пет години (!) за всички тия абсурди, които си позволява... следите ли ми мисълта, уважаеми дами и господа съдебни заседатели и заседателки?... и в същото време на някакъв друг, при това значително по-виден директор някой от телефона краде опозоряващи... голи снимки и ги публикува на сайта на училището му (!), мигновено този директор бива наказан с вземане на оставката му като съветник на министъра, излиза в отпуск като директор, сиреч, фактически е отстранен и от този пост, брях, каква завидна експедитивност проявява ръководството на образователното ведомство, да се не надивиш!?

И сега какво излиза: за някакви си там пълни простотии министърката на образованието и науката реагира мигновено, но за истински и сериозни нарушения (и то на фундаментални човешки и професионални права!) на нея изобщо не й пука!!! Давате ли си сметка какъв извод може да се направи от тази толкова многозначителна констатация, а, драги ми дами и господа съдебни заседатели и заседателки?


Амче изводът е този: у нас властта изобщо, ама изобщо не се вълнува от истински важните неща и проблеми, но се вълнува само и предимно за глупости, щото внимава само за това как може да печели повече от ширещата се в страната простотия, да властите у нас са популистки и демагогски, тях нищо друго не ги вълнува освен това как ще се представят и как ще изглеждат в очите на немислещото и на зомбираното от идиотщините на медиите мнозинство. Толкова по този случай! Дали, мама му стара, да не изпратя една телеграма до г-жа министърката по този случай, и телеграмата да се състои само от едно изречение, примерно ето това:

До г-жа М.Кунева, министър на образованието и науката в оставка, София

НЕЩО КАТО ОТВОРЕНА ТЕЛЕГРАМА

от Ангел Иванов Грънчаров, учител по философия и гражданско образование

Уважаема госпожо Министър,

С удивление научих, че заради една простотия (злоумишленото публикуване на голите, "порнографски" снимки на директора и Ваш съветник г-н Асен Александров) Вие сте се трогнала дотам, че мигновено сте му взела оставката като съветник и също така той е бил принуден фактически да напусне и поста директор на 51-во СОУ „Елисавета Багряна“, а в същото време Вие (и Вашите предходници на образователния министерски пост) така или иначе нищичко не направихте за далеч по-сериозни и груби нарушения, свързани с упражняването на невиждан административен произвол, терор и тормоз спрямо моята скромна особа от страна на директорката на ПГЕЕ-Пловдив г-жа Стоянка Анастасова, който при това продължава вече цели пет (!!!) години и при това се упражнява срещу лице в крайно влошено и все по-влошаващо се здравословно състояние, да, г-жо Кунева, аз имам тежко болно сърце, инвалидизиран съм, но това за Вас, очевидно, не значи нищо - в сравнение с него обаче "порнографските снимки" на г-н Асен Александров са къде-къде по-важни и, кой знае защо, дори и по-тревожни!!! Давате ли си сметка какви изводи могат да се направят от тази толкова показателна констатация, уважаема госпожо Министър?! Вие сте достатъчно интелигентна, затова Ви оставям сама да си направите длъжните изводи от собственото си тъй многозначително поведение и отношение.

Ще си позволя да вметна само това: заради Вашето (и на Вашите предходници на същия така отговорен пост, ръководещ и направляващ толкова важната сфера на живота ни, именно образователната!) крещящо безхаберие по моя случай сега вече в Европейския съд по правата на човека ще бъде съдена не директорката Анастасова, не и Вие като неин пряк ръководител, а ще бъде съдена... България! Принудихте ме въпреки тежкото си положение да прибягна и до тази крайна мярка - щото не мога да се примиря с поразителната безотговорност на длъжностни лица на най-отговорна държавна служба, за които образът на България явно няма никакво значение.

Толкова. Да се надявам министерстването Ви като министър на образованието и науката, макар и кратко, да е било поне приятно!

12 януари 2017 година
Пловдив С УВАЖЕНИЕ: (подпис)

Толкова. Спирам дотук. Не ми се пише повече. Между другото, замръзнаха ми краката докато написах този текст, пиша го в неотоплявания си кабинет, не мога да си позволя отопление, понеже, знаете, бях така варварски опраскан дори и финансово, че свят ми се зави, още не мога да осъзная какво ме сполетя в навечерието на Рождество Христово! (Сполетя ме това, че ми взеха абсолютно всичките пари от банковата ми сметка, по "напълно законен начин" я източиха до шушка, даже и с 650 лева останах на червено, два месеща ще трябва да гладувам и да студувам за да се съвзема някак, стига да издържа де.) Между другото, помогнаха ми двама българи, един от Австралия, другият от София, пратиха ми пари по системата PayPal, ала поради това, че ми е закрита банковата сметка още не мога да уредя реалното получаване на тия пари, ще видя тия дни какво ще мога да направя - понеже седмица ми се наложи да бъда "на село", за да се грижа за болната си майка, та не можах да предвижа този въпрос с банката. По случая с опраскването ми в навечерието на Рождество ще трябва да пиша до министъра на правосъдието - така ме посъветва омбудсмана Мая Манолова, от която вчера получих писмо. Ще трябва още да помръзна в ледения си кабинет за да напиша и тази жалба, аман от жалби, затънах така в писане на жалби, че сили не ми останаха за каквото и да било друго! Съсипаха ме тези жалби, вие да не мислите, че ми е много приятно да пиша толкова жалби комай всеки ден?! Вас питам, драги ми дами и господа съдебни заседатели и заседателки, то вие ми останахте единствените, пък макар и така мълчаливи събеседници, ама карай...

Хубав ден желая на всички! Бъдете здрави! А аз трябва да ставам вече да се приготвям, щото ще ида в Пловдивската обществена телевизия да си водя предаването. Май по подетата тук, виж по-горе, тема за ситуацията в образователната сфера ще говорим в предаването, за какво друго да говорим, за "голите снимки" на съветника на тъй моралната ни министърка ще говорим, няма за какво друго да говорим, това, дека се вика, е "темата на деня", нали така?! Хайде чао и до скоро, пък жалбата до министъра на правосъдието ще пиша днес по-късно, през деня, като се върна от телевизията.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Здравейте!

Относно писмото Ви от 12.01.2017 г. - Вх. № 94-21135/13.01.2017 г.

Пресцентър на МОН