Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 20 февруари 2017 г.

Скромното бюстче на Апостола на българската свобода е смазано от огромния гранитен паметник на Душителя на българската свобода!



Публикувал съм го преди три години... но и сега ще кажа съвсем същото:

Отгоре, на самия връх Бунарджик, под който е разположено скромното бюстче на Апостола на българската свобода, се възвисява огромният гранитен паметник на Душителя на българската свобода, имам предвид паметника на съветско-руския окупатор...


Докато не се поправи тази крещяща несправедливост, добро няма да видим!

А ето какво съм написал 20 февруари 2014 г.:

Паметникът на Левски под Бунарджика в Пловдив - забелязвате ли горе високо силуета на исполинския паметник на Альоша? Двата поизсъхнали бора явно неслучайно са оставени: за да пречат да се вижда възвишаващият се високо горе паметник на завоевателя-окупатор Альоша, който посече българската свобода за десетилетия, а и още е най-грозна заплаха за нея. Снимките направих вчера аз - като заведох свои ученици да се поклонят на паметника на Апостола.


Между другото схващате ли какво показва това: долу в ниското е невзрачното паметниче на Апостола на българската свобода, а горе във висините е зловещият, злокобен паметник на ония, за които Левски е написал своите пророчески, ала забравени днес от всички думи: "Тоз, който ще ни освободи, той ще да ни и пороби...".

Всъщност, съотношението на тия два паметника не е е ли всъщност ярко символична метафора за това, че свобода от тираничната империя на североизток ние, българите, все още нямаме - а и не се предвижда да имаме?! А истинска свобода от имперска Русия ние нямаме най-вече затова защото сами в огромното си мнозинство не съзнаваме, че с непонятната си примиреност пред унижението на стоящия в нозете, в ботушите на Альоша мизерен паметник на Апостола на свободата ние на дело показваме, че даже не съзнаваме въпросната унизеност: нима може да е свободен оня, който не съзнава, че робското у него е е водещо, е необезпокояващо доминиращо?!


Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

6 коментара:

Анонимен каза...

Pak shte povtorja, che e savsem logichno Aljosha da se vazvisjava nad Levski, ponezhe sled 1944 njama veche baLgarska i rumanska darzhavnost, sasho kakto sled 1945 njama veche polska, cheshka ili ungarska darzhavnost, a sled 1917 njama ruska, sled 1921 njama mongolska, a sled 1949 kitajska i t.n. Prishestvieto na komunizma oznamenuva radikalno skasvane s minaloto i tradicijata. RB ne e naslednik i priemnik na Carstvo Balgarija, a na NRB, zashtoto promjanata 1989 beshe izvarshena ot samite komunisti i beshe samo kozmetichna. Vizhdame, che komunisticheskata sistema mozhe prekrasno da sashtestvuva i s poveche svoboda i bez otriti brutalni represii kato v perioda 1944-1989. Ako v BG se beshe vazcarila istinska svoboda, pametnikat na Aljosha trjabvashe otdavna da e premahnat, oshte poveche che BG prez povecheto vreme sled 1989 se upravljavashe ot uzh antikomunisti, a Plovdiv vinagi e inal kmetove-antikomunisti. Neshto poveche, sled 1991 samata Rusija trjabvashe da nastojava za sabarjane na tezi pametnici kato znak, che e skasala radikalno s minaloto si. Taka che tradicionnite Vi kritiki kam balgarskija narod sa neumestni, toj napravi, kakvoto e neobhodimo, no negovite zhelanija i ustrem se sblaskvat s nepreodolima sila.

Анонимен каза...

Горният коментар ще да се пише от най-новото превъплъщение на г-н Анонимстващ Конспиратор с латинска азбука този път написал коментара си, с единствените, засега що годе достоверни имена, които е благоволил да ми разкрие (лично), а именно:
Румен Бърцов, Йордан Гайдаров, Александър Йоцов и няколкото си псевдонима:
Хлопаща дъска (мое творение!), Гъди-Гъди (Негово!), Говедото (на Ангел Грънчаров!) и последния засега: Анонимстващ Конспиратор (мое название!)....:-) От коментар на господина, (да добавя значи, че той може да е и Асен Сираков!, но пак, без никаква :-)! гаранция!), излиза, че неговата баш лудост :-) е мимезисът! :-) Т.е. изкуството да имитира, чрез уж техните коментари живота на различни хора!Строго анонимно! Изкуство на основата, на широка, включително и философска култура, да отразява елементи от живота им на тези хора и на техните възгледи, но и своите, чрез техните - къде по-прозирно съвпадащо, къде по-завоалирано, а някъде и нарочно противно-провокативно предизвикателно! :-)!
Естествено е хората подвластни на театралното, художественото, на литературно-драматичното, на писателското, на древно гръцкото и особено на... на ораторското изкуство чоджум и на това - да убеждаваш непосветените в светостта, прогресивността и в огромната им ценност и сила на собствените възгледи, убеждения и философии... Просто мрем за тях! :-) Естествено е да сме подвластни и на посоченото изкуство! :-) Доказателство за което е, че лично моята милост му се върза и му се води за носа доста дългинко време, без да си се и усети! :-) Но баста! Много стана! Стига! Наситих му се ли!? Крайно време е да се разкрият картите! :-) И да се оставят нещата да потекат по естественото си русло и течение! Хайде човече... Стига ти толкова радост...! А?!Разкрит си в същността... давай йощей :-) малко подробности за себе си - любопитни сме! :-) и да си продължаваме все тъй ... Прямо куме у очи...Или ти ще поискаш да си продължиш по самотния път и да ни будалкаш...и да ни предизвикваш... и в ченгесарските ни подозрения....Щото актьорството, притворството и особено анонимността са си неотменни професионални черти, за съжаление и на гадните ченгета, и на страхливите духом с плъхска душевност и на хамелеоните...Аз лично ти благодаря за урока и за многото неща научени от теб!Най-сериозно!Чоджум!Хайде...сваляй я маската! :-) Разкажи ни...кой си всъщност тииии?!
Макар...че...нееее...Остави! И си продължи...Себе си...най-хубавото е!...ти бъди!Можеш и сам го реши...нали!
Както нашия общ приятел Ангел Грънчаров! Както Мария Василева и Томи Томев, както Парпулов и сем. Асса,...Както Райчо Радев и много други...както накрая...изключително е вероятно и моята милост! :-)

2017.02.20г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem, taka che po vazmozhnost ne trjabva da se tarsjat slozhni objasnenija tam, kadeto ima prosti. V momenta prosto imam tehnicheski problem s kirilicata, kojto nadjavam se skoro da preodoleja, zatova pisha na latinica, njama tuk nishto tajnstveno ili konspirologichno. Sarbite naprimer pishat kakto na kirilica, taka i na latinica i nikoj ne pravi problem ot tova.

Tova obache njama otnoshenie kam sadarzhanieto na moja post, koeto vaobshte ne komentirate. Na men as mi omraznali voplite i vazmushtenieto na balgarskite, no i chuzhdi komentatori, koito im prechat hladno i analitichno da vniknat va sashtinata na neshtata. Ama kak mozhe Levski da e po-malak ot savetskija vojnik? Ama zashto oshte tarpim tova? (Koj tochno tarpi – politicite, plovdivchani, balgarite, evropejcite, chovechestvoto?)

Гъди Гъдев :)) каза...

Аз съм си съвсем отделен човек, не ме намесвайте :)
Други са тук царете на конспирацията.
Трашов така или иначе си анонимен, нямаш причина да се вайкаш като стара баба.

Все си мисля, че собственика на блога може да види от къде са постовете и да направи разлика между пишещите, но удобно се прави на разсеян :)

Анонимен каза...

Е, Гъди Гъдев (а не Гъди-Гъди : прощавай за грешката...Ма, нали съм бил...стара баба! :-) би следвало да ми е простена, нали!:-) ) как разбра и го твърдиш, без шега, че тук съм бил анонимен Чадо?!Когато тук съм с реалното си физическо и не анонимно, и номинално с личното си име, с фамилията и с наследствената си, тъй да се каже, известна в родното ми място на все още живите да я помнят там хора - моя фамилия, а не предполагаемото леееко идеалистично, като твоето име, презиме, или фамилия Гъди Гъдев! :-) Би ли бил любезен да ми обясниш, защо считаш, че тук съм анонимно представен!Така застъпвайки тезата на нашия анонимстващ тук поради вихренето на своя мимезис Анонимстващ Герой - с доста вече нароени имена и клички, прякори, шеговити наименования, едно от които предположих, съвсем невинно и оправдано, че е и твоето, или твоите...:-) Що ще кажеш?! :-) Помниш Асен Сираков нали?! Защо си му откраднал артистичното име в неговото знаменито и толкова любимо ми предаване Часът на слушателя...:-) Не е ли, в крайната сметка ... за да потвърдиш тезата ми?! :-)

2017.02.21г. Владимир Петков-Трашов

Unknown каза...

Присъединявам се към Владимир, който не само ми е приятел във фейсбук-твърдя, че е реален човек, не криещ се анонимник- но е и невероятен като човек. Някои хора, не мога да кажа кои,защото са анонимни и него
нападат- не можели да го разберат. Ама проблемът не е Владимир, а в този, който не го е разбрал.
Радвам се, че повдигна този въпрос, Г-н
Владимир Петков-Трашев, защото и мен много ме дразнят тези анонимни " мъжаги". От какво толкова ви е страх, бе, Господа Анонимници??? Четете блога на човек, който се разкрива до дъното на душата си, откровен до болка, истински, открит, прям, честен и освободен от събарящ крепости, а вие анонимно пригласяте или опонирате! Да ме прощавате, ама любопитството да се вмъквате като анонимни в този блог изглежда доста нездраво! Ядосвайте се, обиждайте, разсъждавайте, каквото щете правете, но със собственото си име, в свободен блог сте! Що за маниери са това, къде отива достойнството ви?!