Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 11 юни 2017 г.

Това, което в Европа смятат за съвременно, разумно и добро, в България го възприемат като скандално, непоносимо авангардно и напълно недопустимо!



В едно телевизионно предаване тази вечер разказваха какъв е съвременният подход към децата в една берлинска детска градина. Възловата дума в техния разказ беше думата свобода, децата ги оставят да правят всичко съвсем самостоятелно, оставят ги да избират, сами да решават какво искат да правят и т.н. Другата възлова дума в този разказ беше думата "самостоятелно". Забележете, става дума за отношението, за подхода към деца, които са на 2-3 годинки. Децата бива оставяни да правят всичко самостоятелно, т.е. от съвсем малки ги оставят да практикуват непрекъснато свободата.

Сега да се прехвърлим за момент в тъй приказната страна Мутроландия, иначе казано - в нашето свидно отечество. Заради това, че моя милост - като учител по философия (моите ученици са 16-17-18-19 годишни) в едно пловдивско училище - съм поставил учениците си в съвършено същата ситуация като в онази берлинска детска "ясла" (или градина), т.е. съм им дал възможност в моите часове да практикуват свободата, да решават сами за някои неща, свързани с обучението им, че съм им осигурил условия да се чувстват суверенни личности, т.е. да мислят самостоятелно, да избират, примерно, откъде да четат, кога и как да се изявяват в обсъжданията и часовете и пр., т.е. заради това, че съм постъпил изцяло в духа на най-съвременните световни разбирания моя милост беше обявен съвсем официално от училищната администрация за "пълен некадърник", за "абсолютно неспособен да бъде учител", за "изцяло негоден за системата" и на това основание бях, представяте ли си, опраскан, т.е. уволнен от училището по позорния параграф "не става за учител"; когато след продължително съдебно дело Върховният Касационен съд отмени лудешката заповед за моето уволнение, аз отново се върнах в същото училище, но понеже продължих да следвам своя новаторски подход, след една годинка отново бях "опраскан", т.е. отново бях уволнен по абсолютно същия параграф!!!

И в момента вече трети месец съм безработен учител, който обаче протестира за свобода в образованието цели 77 дена, протестирам по нов начин, открих свое Алтернативно училище на... тротоара, където изнасям своите беседи, обучения и пр. Както и да е, отбелязвам обаче само този факт: това, което в Германия (и в Европа) се смята за съвсем нормално, съвременно, разумно и добро като естествен и човечен подход към децата и младите хора, в България бива възприемано от представителите на изцяло ретроградната и анахронично "мислеща" властваща бюрокрация в нашата (не)образователно-(не)възпитателна и (без)личностно формираща сфера за нещо едва ли не "скандално", за "непоносимо авангардно" - до степен да бъде оценявано едва ли не за "ненормално", за "смахнато", за "абсолютно неприемливо" и пр., и так далее, и тъй нататък, и ала-бала, и тинтири-минтири!

Бъдете здрави! Хубава вечер ви пожелавам! И приятни размисли - стига да обичане да се замисляте по нашите родни български абсурди...

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

3 коментара:

Анонимен каза...

Като завършат осми клас, нека да избират, таваришч. Дотогава ще траят и ще учат каквото им се каже, защото нямат достатъчно акъл и познания, за да знаят какво искат.

Ангел Грънчаров каза...

Ваша милост какъв е, та решава какво трябва да правят всички деца в родината ни? Как добихте тия пълномощия да решавате фактически от името на цялата нация?!

Анонимен каза...

Научете се да правите разлика между "решаване за всички" и изразяване на мнение, таваришч Грънчаров.