Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 14 април 2018 г.

Учителка от Добрич изпрати писмо с призив за човечност до директорката на пловдивската ПГЕЕ


Публикувам писмото на г-жа Красимира Гинкова с нейното съгласие:

Здравейте, Госпожо Анастасова!

Аз съм учител в детска градина, с когото не се познавате. Сигурна съм, че писмото ми ще Ви се стори странно, а може би и дръзко навлизане в непознато, чуждо за мен пространство. Ако го прочетете, обаче, ще разберете моето желание и смелост да Ви пиша. Убедена съм!

Преди повече от пет години станах неволен свидетел на изнасяне на хранителни продукти от кухнята на детската градина, в която работя. В същото време храната на децата (сред които и моя собствен син) беше изключително оскъдна. Ние сме жени, майки и знаем как се чувстваме, когато децата ни остават гладни, и то пред собствените ни очи. Реагирах само пред моята директорка (тогава). Отговорът бе пренебрежително мълчание и... пъклен замисъл за отстраняването ми от градината през следващата учебна година. Знаете какво следва принципно... Заплахи, манипулации, анкети, подписки, които трябваше да докажат, че никой не желае да работи с мен. Оказа се, че това е единствената вратичка за отстраняване на учител с 1-ви клас-квалификация, активен, награждаван, с 28-годишен стаж в учебното заведение.

След дълга, опустошителна битка (вече и пред множество институции) директорката ми беше наказана с последно предупреждение за уволнение, а аз останах на работа, където съм до днес. Победих! Но това беше пирова победа. Хората, които бяха въвлечени в това останаха гузни, а някои озлобени. Та нали трябваше някак да оправдаят огромната си грешка... Как се излиза от такава мръсотия? Как се излиза от състоянието "аутсайдер"? Как се топят ледове, лекуват рани, отмива срам..., как се иска прошка... и как се прощава? Черна сянка падна върху всички ни. В рамките на няколко години колеги и техни най-близки хора се разболяха, претърпяха операции, чупеха крайници, сблъскаха се със смъртта... Самата аз в момента лекувам рак.

Случайно попаднах на публикация във Фейсбук от Ваш учител - Ангел Грънчаров. Започнах да следя този случай, виждайки в него своята драма от близкото минало (макар и доста по-различна). Така достигнах до Вас и, макар че не Ви познавам, реших да Ви напиша тези редове, заради чисто човешкото ми убеждение, че такива битки са напълно безсмислени. Такива битки не носят нищо добро на никого. Те не се печелят и губят. Те се преживяват и оставят белези върху всички. Тихо, неусетно, безпощадно рушат здраве, достойнство, имидж, ценности... Такива битки са лош пример за децата - нашите собствени и тези, с които работим. Не познавам детайлите от Вашата съвместна работа с господин Грънчаров, взаимоотношенията ви и дълбочината на това противоречие, но ми се прииска да Ви помоля с цялото си сърце и съзнание да спрете този конфликт и да покажете силата, която, убедена съм, притежавате.

Моята сестра е директор на детска градина в Бургас. С годините осъзна, че този пост не дава власт..., че власт имат законите, наредбите, папките, телефоните и хилядите писма, които чете и на които отговаря. С годините осъзна, че има власт само над себе си и своите подчинени. Скоро осъзна, че няма власт и над тях. След случая „Брезичка" разбра, че те са най-ценния й ресурс (с всички свои странности, проблеми и нужди), че са нейното лице и гръб. В крайна сметка... имаме власт само над себе си, над своето собствено поведение, характер, отношение към нещата и другите, власт над чувствата и разума, с които управляваме, но и творим средата, в която работим.

Сега, от позицията на отминалите събития и всички понесени щети, в светлината на отминалите Велики празници се осмелявам да Ви помоля да преосмислите случилото се и случващото се във Вашата работна среда с надеждата, този конфликт да бъде разрешен в полза на здравето и вечните ценности, които трябва да възпитаваме у децата, с които работим. Истинската сила е силата, с която преодоляваме слабостите и егото си, силата, с която прощаваме и даваме път на обичта и добротата. Истинската победа е победата над себе си, над всички дребни страсти, на които робуваме, влачени от инерцията на ежедневието. Трудна победа, но така сладка, удовлетворяваща и показателна за нас, хората, призвани да градят... хора.

С уважение и добри чувства: Красимира Гинкова

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

14 коментара:

Анонимен каза...

ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!!!!!!! САМО ЕДНА ЖЕРТВА СЕ ХВАНА В КАПАНА НА ТОЗИ ЗЛОДЕЙ ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕДНА НАИВНА ЖЕРТВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЦЕЛИЯТ НИ НАРОД ОБАЧЕ СТОИ ЗАД НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА, КОЯТО СЪВСЕМ СПРАВЕДЛИВО УВОЛНИ ЗАРАДИ НЕКАДЪРНОСТТА МУ ТОЗИ НЕЩАСТНИК ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ НЕ ЗАСЛУЖАВА НИКАКВА МИЛОСТ!!!!!!!!!!!!!!! НЕ МОЖЕ ДА ГО ОПРАВДАЕ ДОРИ И ТОВА, ЧЕ Е НЕКАДЪРЕН И МАЛОУМЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВМЕСТО ДА СИ ГЛЕДА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ДА ЖИВЕЕ СПОКОЙНО ТОЙ ПОЛУДЯ И ПОЧНА ДА ПРАВИ ГЛУПАВИ "РЕФОРМИ" И ДОРИ "РЕВОЛЮЦИИ", ПОЧНА ДА БУНИ УЧЕНИЦИТЕ, ПОЧНА ДА ПОЛИТИЗИРА УЧИЛИЩЕТО НИ, ПОЧНА ДА НАРУШАВА НАЙ-ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО ЗАКОНИТЕ, Е, ТАКЪВ ЗЛОБЕН И ЗЛОСТЕН СМУТИТЕЛ НА РЕДА И СПОКОЙСТВИЕТО НИ НЕ МОЖЕШЕ ПОВЕЧЕ ДА БЪДЕ ТЪРПЯН!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ НЕ ЩЕМ НИКАКВИ ПРОМЕНИ ЗАЩОТО В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ ВСИЧКО Е ПЕРФЕКТНО И БЛЯСКАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! УСПЕХИТЕ НИ СА БЕЗБРОЙ И СА НА ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА КОЕТО СМЕ ВЕЧНИ БЛАГОДАРНИ НА НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ИСКАМЕ ТЯ ДОЖИВОТНО ДА НИ УПРАВЛЯВА ЗАЩОТО Е МНОГО ДОБРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЦЕЛИЯТ НАШ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ И БЛАГОДАРИ ЗА ГРИЖИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТЯ Е ИСТИНСКИ ЧОВЕЧНА И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ТОЗИ ПРИЗИВ ЗА ЧОВЕЧНОСТ Е НАПЪЛНО ИЗЛИШЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАЙ-ЧОВЕЧНОТО Е РЕАКЦИОННИ ЗЛОСТНИ ВРАГОВЕ КАТО ТОЯ НИКАКВЕЦ ГРАНЧАРОВ ДА БЪДАТ ИЗТИКАНИ ТАМ, КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО: НА БОКЛУКА НА ИСТОРИЯТА!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Явно примера ми с финансирането на образователната система не ти беше достатъчен, затова ще ти дам още един ПРИМЕР защо работата ти е несправедлива.
Да си представим един човек- Гошо. Гошо е преподавател по философия. Гошо има 173 дипломирането,сертификати и тапии ( всичките издадени от институции кадето основен предмет е Марксизма-ленинизма). Гошо се мисли за добър учител защото вече 30 години работи това. Само , че на система за която работи Гошо не и пука за мнението на хората , които плащат заплатата на Гошо (данъкоплатците). Независимо дали харесват работата на Гошо или не , работодателите му( данъкоплатците) нямат механизъм с ,който да кажат- Не искаме Гошо на работа ( същото се отнася и за директорката на Гошо). Гошо (и директорката му) са усетили, че са намерили място кадето мога т да си кюткат до пенсия без да зависят от одобрението на хората плащащи им заплатите. Къде тука е капитализъм, къде тука е справедливостта?

Анонимен каза...

Кой е този анонимен знаменосец? Много злоба! Само главни букви, говорещи за изключителна агресия! Крайна безкритичност и критичност към две личности... в едно... перфектно училище! Плашещо...🙂

Ангел Грънчаров каза...

Да, ама "даскал Гошо" е изритан от директорката, а само тя ще си кютка до пенсия на топлото местенце. Нещичко куца в "логиката" ти. Гражданите обаче могат да променят тази система, която не се вълнува от тяхната позиция. Просто у нас гражданите не се ползват от правата си, отказали са се от тях. Цялата вина за състоянието на въпросната анахронична система на "образование" е на гражданите-данъкоплатци. Те са отговорни за разпищолването на такива тарикати като въпросната директорка и останалите властващи бюрократи (апропо, и учителите са превърнати от системата именно в бюрократи, в чиновници)...

Анонимен каза...

Гошо и да бъде върнат на работа няма да се промени справедливостта в системата. Тези, които би трябвало да уволняват няма да могат да уволнят нито Гошо , нито директорката му. А Гошо дали не се е превърнал в социален инвалид ? След толкова години в такава система Гошо способен ли е да работи в система кадето рискува да бъде уволнен заради това, че работодателя ми мисли че не изпълнява задълженията си, заради това,че компанията му има лоши финансови резултати или заради това,че стремейки се да предотврати такива резултати се налагат съкращения? Държавното образование и демокрацията са абсолютно несъвместими неща независимо от глупавите заявления на чиновниците.

Красимира Гинкова каза...

За коя система говорим, извинете...? За онази, която се управлява и " развива " от хора, които се нахвърлят единодушно, като освирепяла глутница върху учител, предоставил им видео запис на кражба от детска градина с лицето на шофьора и номера на колата с натоварените торби... в двора на учебно заведение, в който по правилник не трябва да влизат лични превозни средства...? За тази система ли говорим..., която прави другарски съдилища, на които учител заявява, че най- важното нещо в наше време е УМЕНИЕТО ДА СЕ ПРИСПОСОБЯВАШ.?!?!?!...Същата система, пред чиито очи една единствена чистачка дръзна да защити открито учителката и да каже на приведените " будители "..." ЗАСРАМЕТЕ СЕ! "...Какво? Май се сменихте и за една друга чистачка...дето гони избягалите затворници...???...:) :)...Тежко му на общество, в което само чистачките крепят жалката, умираща справедливост...:( :(

Анонимен каза...

Прекрасно по човещината си писмо!

Анонимен каза...

До лудата с удивителните:

След като вчера ни убеждавахте, колко са Ви тъпи учениците, днес бълвате комунистически лозунги, колко прекрасна и човечна била директорката, защото предпочита да държи на длъжност луди изкуфелници като Вас години след времето за пенсиониране -
важното е, да не й се разваля спокойствието на феодален велможа.

Анонимен каза...

Личната съдба на Гошо няма нищо общо с демократичността на системата. Държавното образование не е възможно да бъде демократично дори и на теория. Плюс това милиони хора по света биват уволнявани ежемесечно . Това е част от дефиницията за капитализма.

Ангел Грънчаров каза...

Аз лично пък смятам, че тъкмо държавното образование, финансирано от гражданите (данъкоплатците) по дефиниция следва да е демократично - тъй като негов собственик са именно гражданите, демосът, родителите, учениците също и най-вече пък са най-заинтересованите от всичко. Разбира се, за да бъде демократично държавното образование следва да е налице решаващият фактор - демократичното съзнание, ценности, култура и манталитет на собственика, на гражданите, на народа. При липсата на този фактор, както това е у нас, във възникналия вакуум се намества държавната бюрокрация, която узурпира правата, от които гражданите са се отказали да упражняват, да се ползват от тях.

Тъй че, таваришч защитник на авторитарната бюрократична система на образование, "логиката" Ви хептен куца. Тезата Ви е незащитима.

Личната съдба на "Гошо" в случая има огромно значение (само комунистите и комуноидите смятат, че личността нищо не значи!) - тъй като именно този "Гошо" е осъзнал това, което масовият българин не разбира, не съзнава: а именно, че училищата са наши, на родителите, на гражданите, на учителите, на учениците, те не са на бюрократите, те не са на "държавата" (държавата всъщност е наша, държавата сме ние, гражданите!).

Такива като въпросния "Гошо" при дадени условия ще бъдат двигателната сила на промяната, таваришч! Колкото и да Ви е мъчно трябва да се примирите с тази истина.

Тъй че преди да кажете нещо се опитайте да помислите поне малко...

Анонимен каза...

Изключително писмо което доказва , че не са се свършили истинските личности притежаващи ценните хуманни качества които би трябвало да имат повечето хора ако не всички . Моите уважения към такива ЛИЧНОСТИ!

Cvetanka Nikolova

Анонимен каза...

Обясни ми как може държавното образование да е демократично тъй агресивен и арогантен (както винаги ) Ангеле . Аз съм бездетен . Ти имаш три деца . Изкарвам много по високи доходи от теб и плащам по големи данъци . В много по голяма степен аз финансирам бъдещето на децата ти от теб самия . Ако аз кажа не искам на децата ти да им продава по философия Ангел Грънчаров , твоето мнение по въпроса има ли някакво значение ? И как желанията на спонсорите (данъкоплаците ) се отразява в системата на държавното образование ???

Анонимен каза...

Как може Ангел Грънчаров и Петър Петров да имат правото на равен глас относно бъдещето на една система при положение , че Ангел Грънчаров е платил едва 5 % от това което е плати Петър Петров за съществуването и ? Къде тук е демокрацията ?

Анонимен каза...

Не забравяйте, че децата са бъдещите данъкоплатци.
И нали чуждите деца ще трябва да го гледат този, дето сега няма деца!