Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 12 юни 2018 г.

На представянето на моите книги











Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Какво се случи? Дойдоха ли полицаи да проверяват за касов апарат?

Някой купи ли си Ваша книга?

Yanko Dimitrov

Ангел Грънчаров каза...

Полицаи минаха, но не се спряха при мен, чудно защо. Второ, неколцина граждани се спираха да разглеждат книгите и да разговарят с автора (общо около 10 човека), а петима пожелаха да им подаря книга, те пък ми дариха по някой лев предвид безработицата ми. Не сме търгували изобщо.

Анонимен каза...

Следващия път земи се пообръсни поне, че мязаш на читак!

Анонимен каза...

АIG, полицаи не се спряха... Те немат в платката книги... Това са диви и арогантни селянчета, налазили София, центаро на просветата... Не са книги техното амплоа, ок?... Те имат пищови да гърмът връз лошите, ок?... Но не връз Цецка Цачева ил Бой Бор - теа са негърмяеми, ок... Нрави от 1878 в днешно време се наблюдават, а?...

Анонимен каза...

Не, почитаеми, не се изложи, но докато червената хунта доминира подобни нам ще бъдат подложени но тежки изпитания. Гответе се за тежки битки! Нека Господ ни осени с благодат, укрепи разума и десниците ни!

Ангел Грънчаров каза...

Днешните комуноидни нрави у нас, приятелю, не са турско (от 1878 г.) производство, а са руско производство от 1944 г. Пораженията, които комунизмът нанесе на българската народна душа - комуноидното антидуховно уродство, дето се шири, е именно този продукт! - многократно превъзхождат последиците от т.н. "турско робство", всъщност единственото робство, което ний, българите, сме преживели, е руско-комунистическото! (Пример: виж какво казва по-горе другарката, дето ме нарича "читак" щото не съм се бил... обръснал; тя, милата идиотка, се опитва да се меси най-брутално в моето лично пространство - нарежда ми да се обръсна! - което е прекрасна демонстрация на това, че не е човек, а е нечовек-античовек, иначе казано - комуноид, незачитащ изобщо чуждата свобода и чуждото достойнство.)

Просто ми е неудобно да повтарям тия азбучни истини, които у нас обаче масово се инатят да приемат: и нас никой даже не забелязва и не се възмущава на масовите комуноидни идиотщини в мисленето и поведението! Което е потвърждение за правилността на моите констатации: у нас е пълно с комуноиди, непоправимо увредени от комунизма!

Как ще се отървем от тази комуноидна напаст ли? Има ли надежда някак да успеем да превъзпитаме (да очовечим) комуноидните мутанти и зомбита? - ето тази е темата, която възнамерявам да поставя утре във воденото от мен предаване на Пловдивската обществена телевизия.

Ангел Грънчаров каза...

Между другото, разговаряйки тия дни по телефона с един Божи човек (това значи истински нравствен човек, той се нарича Любен Воденичаров, в неговите думи сякаш чувам Божия глас, затова така го нарекох; имам чувството, чрез устата на този човек говори Самият Бог; такива хора са безкрайно ценни за едно общество - стига то все пак да иска да се очовечи някак, да се спаси от духовната смърт, която ни грози!) та той, този вдъхновено от Бога човек ми каза нещо разтърсващо: тия хора, казва той, са нещо като "живи мъртъвци", те ходят, но иначе са съвсем мъртви, нищо че са уж с отворени очи, те не виждат, нищо че имат уши, не чуват; те са именно нещо като зомбита, в тях духът е умрял, именно по тази причина са такива! Такива комуноидни зомбита именно са способни на всичко, такива, примерно, "пишман-човеци", не знаещи що е свобода, що е дух (добро, истина и пр.) и що е човечност, без да се замислят, се трепят по пътищата на страната ни всеки ден, те карат колите си като луди, те са овладени от страшни бесове, тях ги тресе ужасна лудост! Вероятно такива дебили-зомбита си "мислят", че са много велики, знам ли, "мислят" си вероятно че няма никакъв проблем да натиснеш газта "до дупка", така, че бясно да изпревариш колата пред теб, и, разбира се, да се праснеш в колата на идващия отсреща също изпреварващ като теб луд или идиот; е, счупвате си главите, разбира се; защо го правят ли, защо се държат така ли?

Ами човекът, който няма дух, чиято душа е овладяна и поради това е погинала от въпросните бесовски и лудешки страсти, в душата на такова едно зомби е съвсем кухо, там няма никакви морални спирачки, такъв е способен за нищо да пререже с джобното си ножче гърлото на бабичката, която му е казала някаква дума, някаква забележка, такъв комуноиден дебил, моля ви се, е способен на всичко, няма идиотщина, на която той да не е способен. (Примерно такъв е способен да бие детето си до смърт, разбирате ли, и такива случаи имахме, да, те са способни да бият даже кърмачета, дори не само да ги бият, но и да ги убиват; майка уби детенцето си, и това се случи и то неведнъж: давате ли си сметка какво показва пък това?!)

Та какво тогава има да се чудим когато, да речем, на директорка на училище (образователно и възпитателно, също така личностно формиращо, моля ви се, заведение и учреждение!) й хрумва поради някакви си там свои болни и капризни "лични" страсти да опраска учителят по философия и гражданско образование само защото той, моля ви се, е дръзнал да се държи като личност - и по тази причина силно я дразни! И го опрасква, уволнява го, наоколо зомбитата гледат като в някакъв унес, не разбират какво става; човекът се бори, води съдебни дела, спечелва ги, връща се на работа, самовластващата началничка си позволява да си устрои нови и нови гаври над този човек, дето, моля ви се, е дръзнал да се държи като човешко същество и като личност, пак го уволнява: зомбитата наоколо пак гледат без да разбират и пак не реагират никак!

Ангел Грънчаров каза...

Те не реагират и когато на мястото на "толкова провинилия се" уволнен, опраскан учител-личност въпросната самозабравила се властница назначава учителка, която, моля ви се, да преподава... философия и гражданско образование при положение, че няма... философско образование; назначава една психоложка да преподава... философия, на никой не му прави впечатление това: щом има власт, може да си прави всичко, така мислят зомбитата! Но така мисли дори и... инспекторката по философия (!!!), която каза, че правилно директорката е назначила психоложка щото, моля ви се, "било нямало кандидати с философско образование", това, разбира се, не е истина, просто си е назначила "нашия човек"!

И ето, аз дадох гласност на това фрапантно и скандално нарушение, никой обаче не реагира, всички си мълчат: няма значение, че на някакви си там 500 ученика (!!!) философия им преподава лице, което хал-хабер си няма що пък е това нещо, наречено философия, а и да си има случайно хал-хабер що е философия, туй лице няма нужното образование за да преподава този предмет! Но голяма работа, кой пък в системата на НЕобразованието ще се грижи за образованието, не, това е невъзможно, образованието в системата на НЕобразованието е последната грижа на всички, тяхна грижа е НЕобразованието, а не образованието!

Сфащаш ли сега за какво става дума? Как да променим ситуацията ли? Как да почнем да очовечаваме немислещите зомбита-нечовеци, именно въпросните комуноиди ли? Има ли надежда за това? Ето за тия и още много други въпроси ще разговаряме в предаването ми, наречено "На Агората...", в четвъртък, този четвъртък.

Виждаш ли сега колко сме страшни в очите на комуноидните зомбита ний, дето не сме зомбита, ний, дето не сме дебили, дето сме личности, ний, дето не сме бесни като тях?! Виждаш ли какви страшни, опасни, недопустимо правдиви въпроси поставяме ний, дето сме човеци, дето сме личности?! Сега разбираш ли защо в очите на въпросното комуноидно зомби да си личност е най-страшно престъпление?!

Сега разбираш ли защо едно комуноидно зомби всеки ден ми пише поне по пет коментара, в които ме нарича "тъпунгер", заради тия негови "коментари" аз въведох модериране на коментарите?! Ами нарича ме тъпунгер въпросното дебилно-комуноидно зомби щото в неговите очи аз съм именно "тъпунгер"! В очите на нечовека да си човек е именно тъпунгерщина и дебилщина, разбираш ли?

Всичко тия въпросните зомбита виждат изкривено, тъкмо наопаки на истината, те се хранят с лъжи! За тях именно истината е подобна на отрова, разбираш ли и това? Те затова така беснеят когато в блога ми прочетат каквато и да било истина - и ги обхваща бяс, жажда за отмъщение, включително и кръвно?! Аз няма да се учудя ако някое такова комуноидно зомби, овладяно от бяс, като ме срещне на улицата, се нахвърли да ми прегризе със зъби гръкляна, да, изобщо няма да се учудя ако ми се случи това, ако такъв бъде моят край!

Подобни зомбита всяко духовно нещо, всяко нещо, имащо духовно естество (примерно чест, истина, добро и пр., било мисъл, било постъпка) им изглежда като "пълна аномалия", за тях само чисто материалните неща (пари, коли, апартаменти, вили, имения с басейни, власт, слава, облаги, кражби, лъжи и пр.) имат някакъв смисъл, всичко друго няма никакъв смисъл! Представяш ли си как виждат нещата тия комуноидни зомбита-нечовеци?!

Може ли такова комуноидно зомби да стане човек? - ето този въпрос ми се вижда най-добър за предаването, какво ще кажеш? Ще мислим по този въпрос в четвъртък, живот и здраве да е само.