Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 12 юни 2018 г.

Безработен учител, автор на непродаваеми философски книги и списания, днес възнамерява да наруши драстично законите, предлагайки нерегламентирана среща на читатели с книгите си!




Ще седна на една пейка, а пред себе си (върху едно кашонче) ще поставя куп мои авторски книги (и също така купчина от списанията, издавани от мен, именно списание ИДЕИ и списание HUMANUS), а пък отпред ще сложа надпис "Авторът представя книгите си" - и ще седя да видя дали някой човек ще се поинтересува да дойде при мен, да разлисти някоя книга, да поговори с мен, интересно ми е дали някой човек изобщо ще се възползва от такава една възможност. Не зная как ви изглежда тази поя поредна щура инициатива (така не се правят такива неща!), но ето, аз съм, така да се рече, народен и достъпен човек, не съм някакъв грандоман, ще изляза на улицата си за да си търся евентуални читатели.

Това ще направя, не зная как ви звучи, дали е тъпо, дали е лудешко, дали е... смешно, не знам как го възприемате, вие ще кажете това.

Толкова. Ще опитам, пък каквото излезе. За резултатите от експеримента си, от инициативата си ще ви информирам надлежно.

И още нещо, за мен е важно: понеже съм безработен от година и половина вече (уволниха ме образователните бюрократи щото "неправилно" съм бил преподавал философията и гражданското образование, които ги преподавам от повече от 30 години; аз водя тежък съдебен процес да си върна отмените ми по толкова грозен начин преподавателски права!), та значи понеже нямам никакви средства за съществуване, как смятате, престъпление ли ще е да занеса все пак и някоя моя книга за... евентуална продажба?!

Но понеже съм човек, уважаващ законите, ще направя така (нямам право да осъществявам търговска дейност, не съм фирма, нямам и касов апарат, нищо нямам, имам само купища книги, които издадох с мои средства и сега не мога да ги продам понеже книжарите не ги искат, книгите ми стоят непипнати от ръка на читател в книжните борси и складовете, техни читатели са само... мишките!), та значи ето какво ще направя: ще казвам на полицаите (които непременно и мигновено ще кацнат при мен, щот ний сме страна на пълната законност, очевидно само аз съм човекът, който нарушава законите в тази страна!) значи ще казвам на служителите на реда че... подарявам книгите си (!!!), да, аз наистина ще ги подарявам, пък ако някой от щастливците, дето ще получи безплатна моя книга, се сети да ми... дари от своя страна някой лев, ей-така, за да си купя хляб и да мога да си платя сметките за интернет и ток, ще бъде прекрасна постъпка от негова страна.

Нека ако обичат да се изкажат вещите, компетентните в законите лица, страшно престъпление ли е да си позволим такава една... дарителска и благотворителна дейност там, на площада, където маститите издатели съвсем законно продават скъпите си книги?! Е, ако заслужавам да ме... арестуват за престъплението ми, нека да ме арестуват, ако искат, нека и белезници да ми турят, аз ще се радвам, че в борбата с престъпността у нас се е стигнало да такъв голям напредък, че ето, се е оказало, че аз съм последният престъпник, който като бъде натикан в затвора, и ще имаме вече пълно тържество на законността!

Толкова, бъдете здрави! Хубав ден ви желая! Аз от днес ще бъда там, на площада, където се продават книги, ще си стоя скромно някъде, ако искате, ако сте в Пловдив, ако сте от Пловдив, елате да се видим и да си поговорим...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

32 коментара:

Анонимен каза...

Направете го, защо да се изложите, всеки има право да продава труда си. Успех!

Г.И.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря! Хубав ден Ви желая!

Анонимен каза...

Погледнато от търговска страна, книгата е стока, а никой производител не се излага като предлага сам стоката си. Пожелавам ти успех.

Томи Томев

Ангел Грънчаров каза...

Аз пък обичам да се излагам... щот съм човек, дето постоянно разпалва конфликти. :-) Хубав ден!

Анонимен каза...

Намирам го за нормално, Ангеле! Непрекъснато виждам хора да продават домашни консерви, плодове и зеленчуци, плетени чорапи и какво ли не. Не съм много наясно със законното положение, но и не съм виждала да гонят или глобяват някого. Не се ли плаща за място само на регламентираните за пазар места? Друг е въпроса дали ще се заинтересува някой от книги. Тези, които се интересуват пък, дали разполагат с възможност да си купят? Що да не провериш? Няма нищо укорително или унизително! За пазара на площада пред бившия хотел Тримонциум ли става въпрос? Или за Джумаята?

М.В.

Ангел Грънчаров каза...

До Централна поща има базар на книги, там ще застана.

Анонимен каза...

Само да не си на слънце...

Анонимен каза...

Аз лично бих възприел това нормално. Който иска да може да си закупи от книгите ти.

Т.М.

Ангел Грънчаров каза...

Не да купува, щото не съм търговец, но може да разлисти книгата, да почете ако иска, а пък аз ако много му хареса мога да му я подаря, а пък той ако иска, може да ми дари два-три лева и ето, това дали е нарушение на законите в нашето тъй отдадено на законността общество?!

Анонимен каза...

Не мисля че по този начин ще нарушиш закона.

Т.М.

Ангел Грънчаров каза...

Ами да видим какво ще мислят днес охранителите от общинска полиция, тяхната преценка е меродавна! :-)
Хубав ден!

Анонимен каза...

И на тебе! :-)

Анонимен каза...

Ангеле никак няма да се изложиш брат. Това са книги.

И то не романи или сладникави любовни книжки а книги сложни полезни. Излага се българското общество като цяло, а не ти.

К.В.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря! Сега съм по-спокоен като ми каза това, иначе ме беше много срам! :-) Бъди жив и здрав! Хубав ден!

Анонимен каза...

В колко часа ще сте там?

Ангел Грънчаров каза...

Ами сега е 12.47 а аз повече от час съм тук. Поне още 2 часа ще бъда тук. Но като стане горещо ще се махна да не припадна.

Анонимен каза...

Защо някой трябва да се срамува, че проявява предприемчивост и поставя основата на дребен индивидуален бизнес? Че не било съвсем законно – всички знаят за начините на натрупване на „първия милион“ при капитализма – като изключително рядко е било „в рамките на закона“!
Успешно първоначално натрупване на капитала! Я какви имоти придобиха сънародници с просия /верно, че предимно в Западна Европа/?
И. К.

Анонимен каза...

Не мисля, че има място за излагане.

Й.И.

Анонимен каза...

Много добро решение сте взели. Несъмнено служителите на ,,реда" ще се опитат да ви попречат не мога да ви дам съвет за това.Далеч съм от Пловдив иначе веднага бих дошла на площада. Ако зная на какъв адрес бих изпратила скромна сума .Била съм съкращавана от работа неведнъж и ви разбирам.

Ц.Н.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря много! За мен е важна единствено моралната подкрепа. Иначе с Божията помощ ще се оправя.

Анонимен каза...

Много добра идея! Не се излагате, напротив!

Анонимен каза...

Преди да дам отговора си имам няколко въпроси...

Ангел Грънчаров каза...

Заповядайте!
Задайте си въпросите.

Анонимен каза...

За какво става въпрос в книгите Ви и защо са Ви отхвърлили като преподавател?

Ангел Грънчаров каза...

Книгите ми са философски и психологически. Отхвърли ме като преподавател една авторитарна директорка, която просто не може да търпи около себе си човек с демократични убеждения и поведение.

Анонимен каза...

Разясни ми твоите убеждения, които не приемаше тази директорка...

Ангел Грънчаров каза...

Ами аз обичам да предизвиквам и да участвам в дебати по всички въпроси, включително и да се изказвам критично за неправилните постановки на директорката. Директорката обаче обича всички да гласуват нейните предложения, който се изкаже, има право само да хвали предложенията й, който критикува, й става ненавистен. Ето този е основният пункт на разминаванията ни. Сблъсък на типичен антидемократ с демократ.

Анонимен каза...

Няма как да се изложите. :-) Това е показване на самия вас. Разкриване на част от същността на която държите. Едни показват бижута, други скъпи коли, трети силиконови цици - който с каквото иска да го свързват :-)

С.Й.

Ангел Грънчаров каза...

Напълно вярно. Аз имам само книги и затова само книгите си мога да показвам. Всеки показва каквото има или по-скоро това, което е! :-)

Анонимен каза...

Не мисля, че някой ще ви възпре да продавате книги. Това би било шокиращо, особено когато има далеч по мащабна нерегламентирана дейност.

Д.Д.

Ангел Грънчаров каза...

Прав излязохте. Полицаите не ме изгониха...

Анонимен каза...

Много съжалявам за ситуацията но вие сте наясно кой ни постави в нея. Отгоре никой не поглежда надолу и не се интересуват. Не се притеснявайте да поискате помощ ние се печем на един огън и се стараем да оцелеем напук на тях. Лека вечер доколкото е възможно и помнете не сте сам.