Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 27 юни 2018 г.

Как лично вие бихте постъпили в аналогична ситуация?



Ето го въпросният нравствен казус, който отправям преди всичко към моите ученици (бивши и бъдещи, живот и здраве да е само!), но и вие, възрастните, бихте могли да участвате, стига да имате желание:

Знаете, аз съм безработен учител, уволнен заради свои иновации в начина на обучение на учениците си; съпругата ми пък беше уволнена от директорската мафия за да бъде отмъстено за мен: защото аз веднага след уволнението си започнах граждански протест за свобода в образованието, започнах един интересен урок по реална демокрация, който провеждах два месеца и половина на тротоара, пред очите на гражданството, на учениците, на учителите, до входа към двора на училището, от което ме изгониха по толкова грозен и обиден начин. Както и да е, съдът отмени заповедта за уволнението ми (за втори път съм уволняван от същата директорка, за втори път съдът отменя заповедта й за уволнението ми!), но директорката внесе жалба срещу това съдебно решение във Върховен Касационен съд, което означава, че оттук-нататък ще ми се наложи 5-6 месеца да стоя в унизителното положение някак да оцелявам без никакви средства за съществуване. И ето какво ми се случи вчера в това незавидно положение, в този така интересен контекст:

Вчера сутринта осъзнавам, че не съм плащал тока за родната къща в Долна баня, просто съм забравил, там сметката е нищожна (10-тина лева) поради това, че много рядко ползвам там ток, но се уплаших, че като едното нищо може да ми спрат тока; а там се принудих да сложа охранителна система (СОТ), която работи на ток, причината за такъв "разкош" е, че два месеца след смъртта на майка ми крадци проникнаха в къщата, за да съм поне малко спокоен се принудих да дам и този непосилен за мен разход! Та за да си платя тока ми се наложи да дойда вчера в Долна баня. Платих го, 10 лева платих и се върнах в дома си за малко да видя какво е положението. И тук ми се случи следната история, за която искам нещичко да ви питам.

Единият ми съсед има сериозни проблеми с алкохола - поради което често е безработен и в отчайващото положение да няма пари дори и за хляб (но за цигари и за ракия не знам откъде все пак намира пари, цяло чудо е откъде ги намира!); другият ми съсед пък отглежда животни и често козите му влизат в нашата градина (вчера като дойдох негова коза беше пак в градината и дояждаше последните листенца на петте нови фиданки, които насадих тази пролет по желание на покойната ми вече майка; както и да е, не за това ми е сега думата, въпреки че този съсед от дума не разбира, аз не мога да опиша с думи как е възможно такова негово поведение (той пък е при това мой първи братовчед, представяте ли си и това какво значи?!). Но не за това ми е думата, тук само очертавам контекста.

Миналият път като дойдох в Долна баня съседът с алкохола беше в крайно тежко положение, беше паднал, имаше болки в рамото, нямаше стотинка; помогнах му с каквото можах; този път положението му се беше още по-утежнило: бяха му спрели вече и тока! Човекът нямаше ток, а единственото му занимание в това негово положение е да гледа телевизия. Затова щом като ме видя този мой съсед ми каза, че има голяма молба към мен: да му позволя с един негов кабел "временно" да взема ток от моята къща понеже без ток направо подивявал! Каза ми също, че в предишни времена, когато моята свидна майка беше жива, тя му позволявала да взема ток от нея, щял бил да ми се отплати един ден - когато дойдат по-добри времена.

Нямах друг избор, аз съм такъв: сложихме кабела и този човек, който е в още по-тежко положение от моето, сега вече почти денонощие има ток да си гледа телевизора. Той първоначално поиска ток докато аз съм тук, но после се разбрахме, че ще е по-добре да ползва от моя ток докато се реши неразрешимия проблем с изплащането на дълговете му към енергото, възлизащи на астрономическата (за неговите и за моите възможности) сума от 70 лева. Не му било удобно да иде да моли кмета да му помогне с общински пари. Но щял да направи нещо за да измисли как да реши проблема в близките "седмица-две-три". Няма как, помогнах му.


Та ви питам: предвид неговото положение, а именно че се е оказал в това положение заради алкохола дали този човек все пак заслужава да му се помогне? Аз във вашите очи балък и глупак ли съм като постъпих по начина, по който постъпих? Как лично вие бихте постъпили в аналогична ситуация?! Моля, дайте ми съвет: щото е съвсем възможно този човек да се наложи да ползва моя ток не месец-два, а и повече. Но има и друга опасност: в положението, в което той се намира, този човек като едното нищо може да си отиде от този свят, много е зле наистина. (Не намеквам, че ако си отиде, няма да има кой да ми прати разходите за неговия ток, моля, не си мислете, че съм чак такъв сметкаджия!) От другата страна на къщата му не живеят хора, там има стара къща, която е без ток, той оттам ток не може да взема. Ще уточня и това, че този човек прекрасно знае, че аз самият не съм в цветущо финансово положение, знае, че аз от година и половина вече съм безработен, че съпругата ми е също е безработна, и това той знае, виждате ли сега какъв чудесен казус ми поднесе вчера животът?!

Ако бях на работа, ако имах някакви доходи, изобщо нямаше да пиша по случая, щях да прежаля тия средства за ток на съседа, дори бих пожертвал въпросната астрономична сума пари от 70 лева за да му помогна да си плати тока. Хора сме, трябва да си помагаме. (А съседът е нещо повече и от брат, между другото и на съседа, и моят брат починаха, та си нямаме братя вече, той обаче има сестра в София, и това е добре да знаете; той се надява някога тя да му прати пари да си плати тока.) Моля сега да не възприемате този текст като опит да се самоизтъквам "колко съм добър", не е така, повярвайте, просто разбирам, че ситуацията е много интересна, та затова си позволих да пиша за нея. Тя има чисто нравствено естество, дано разбирате това, и също така има възпитателен смисъл; аз съм учител, вярно, официално съм обявен за "абсолютно негоден и некадърен", но нищо, ето, изпълнявам си учителския дълг и пиша за това белким то помогне за възпитанието на младите, на моите ученици.

Въпреки че съм уволнен, аз знам, че много от учениците ми четат този блог, те знаят, че аз обичам такива казуси, взети направо от живота, така ги уча предимно (именно поради крещящата си некадърност!), затова смятам, че като се позамислят и те по този казус, ще могат по свой път да постигнат някои истини, които са им крайно необходими за техния бъдещ живот.

Та, драги ученици, и вас питам: идиот ли е вашият бивш (а вероятно и бъдещ) учител като е постъпил вчера така, именно като е дал ток на един съсед-пияница?! (Апропо, пияниците са доста тежко болни хора и също така според мен са човешки същества...)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

11 коментара:

Анонимен каза...

ТИ СИ ЧОВЕК БЕЗ МОРАЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БЕЗСРАМНИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОБИЖДАШ СЪСЕДА СИ ЧЕ БИЛ ПИЯНИЦА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ МОЖЕ ДА ТЕ СЪДИ ЗА ОБИДАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! А ПЪК ЗА ТОВА ЧЕ СЕ ИЗТЪКВАШ ЧЕ СИ "ДОБЪР" Е ВРЪХ НА НАГЛОСТТА ТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПАРИ ЛИ ПРОСИШ С ТАКИВА СЪЛЗЛИВИ ПУБЛИКАЦИИ????????????????!!!!!!!!!!!!! ЗАЩО НЕ ХОДИШ ДА СЪБИРАШ БУКЛУЦИ В КОНТЕЙНЕРИТЕ КАТО ПРИЯТЕЛКАТА ТИ БАБА МАРИЙКА СМРАДЛИВАТА И ЩЕ СЕ ХРАНИШ БЕЗ ПРОЛЕМИ?????????????!!!!!!!

Анонимен каза...

Лелееее ама тази е вещица !

Анонимен каза...

Добре си направил ! ПомагаЙ !

Анонимен каза...

За това, че си помогнал на този човек, не може да се каже, че си идиот. Ако се наложи да му помагаш по този начин за много дълго време, без той да направи необходимото за да излезе от недоимъка си,аз бих се замислил дали трябва да му се помага. Ако въпреки това, че той дори не си мръдва пръста за да излезе от незавидното си положение до което сам се е докарал, и ти продължиш да му помагаш, тогава имаш шанс да влезеш в категорията която споменаваш.

Томи Томев.

Анонимен каза...

Добринката не е добрина! По най-бързия възможен начин се върни и изключи кабела от твоя токов кръг! Тоя в прав текст ти е заявил, че няма да ти плати и ще те завлече! А сега и печка ще си пусне, щото не може да си събере дръвца... Ще имаш големи дертове - за месец може да ти надуе сметката с няколко стотака. Колкото до моралната, етичната и възпитателна страна - пак върла грешка. Помощ ще е, ако му помогнеш да напише писмо до кмета за осигуряване на енергийно подпомагане

Vladimir Petrov

Анонимен каза...

Не трябва да му помагате защото и вие сте безработен, всеки сам да се спасява в тоя живот да отиде да работи вместо да пие!

Цветан Ташев

Анонимен каза...

Пиенето на алкохол е заболяване и зависимост. Винаги бих помогнала на такъв човек с всичко, освен с алкохол, според възможностите си. Така че само ти си човекът, който трябва да определи колко позволяват възможностите ти.

За съседа с козата обаче, бих провела сериозен разговор и бих го помолила да възстанови фиданките. Неговото не е болест, а немарливост и неуважение към съседа.

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Което животно намериш в имота си - твое е. Ако не искаш да го изядеш сам - направи курбан с него и покани съседите. Така ще го разберат недвусмислено, че не си кекав и пазиш своето. Другото е некви си приказки... Това няма как да го разберат, а ще го тълкуват като слабост. За да си спокоен пред съвестта си, напиши първом некво, па било то и неугледно, предупреждение, което неглиже постави тук-там. После хвани животинчето, и ако ти е милозливо да му теглиш камата, закарай го в кметството и им го подари. Те няма дълго да се чудят.

Vladimir Petrov

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за съветите! Помагат ми да видя нещата от друг ъгъл. Продължавам да мисля по казуса.

Анонимен каза...

Правилно си помогнал на съседа, само трябва от време на време да проверяваш да не злоупотребява, т.е. да не ползва прекалено много от твоя ток. Когато човек не плаща за нещо, е склонен да го ползва в по-големи количества. (И освен това за плащането на една сметка за ток не би трябвало да се налага да ходиш до самото място - обикновено в повечето случаи би трябвало да можеш да платиш сметката и в офис в Пловдив).

Lyubomir Sirkov

Ангел Грънчаров каза...

Понеже Долна баня е към друго енергоразпределително дружество затова смятам, че не може да се плаща от Пловдив. Но ще проверя такава една възможност. Въпреки че все пак често ходя дотам, е добре да мога да плащам за тока и оттук.