Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 21 юни 2018 г.

Главната трудност иде от това, че масово не знаем какво да правим със свободата си и затова не я искаме - камо ли пък да се борим за нея!!!


Из: НЕ СТАВА ТАКА, ПИЧОВЕ!, Автор: Момчил Дойчев

Проблемът, пичове, е системен. Живеем в задръстено "нещо като общество, нещо като държава, нещо като нищо на света". Задръстеното движение по улици и пътища, задръстените шахти на отводнителните системи са едно на ръка... Става дума за задръстената в интелектуално отношение огромна маса от сънародници, за задръстената ни политическа система, за задръстената съдебна власт, за задръстените, но стоящи "над нещата" интелектуалци, за задръстените и затова нефункционални социална, пенсионна и здравна системи, за задръстени от дезинформации и лъжи медии... Всичко е задръстено в посткомунистическата ни псевдодемократична, псевдонезависима, псевдосвободна и псевдообществена система. Затова да не се чудим, че тя бавно и системно ни убива.

И не става със смяната на едни или други политици! Дори не става със смяната всички (псевдо)партии! Не става със смяна ако щете и на всичките ни корумпирани полицаи, прокурори, магистрати, банкери, олигарси. Не става дори да изметем цялата тази публична паплач, защото тя е породена от средата, която я е направила не само възможна, но и властваща...

Не става, не е достатъчно! Цялата ни система е прогнила от задръстеност, неорганизираност, инертност и интелектуална недостатъчност.

Става, ако всеки тръгне от себе си, открие и се реши да премахне "кривиците си"! Страшно трудна работа е това! Всеки да стане отговорен - преди всичко към себе си, но и към останалите. Да зачита съществуването и на други личности, освен себе си.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: По-простичко казано: истинската, коренната, дълбоката промяна в обществото започва от същностната промяна в съзнанията, от култивирането на действително СЪЗНАНИЕ ЗА СВОБОДА със съответните ценности, а това не може да стане по никой начин без поврат в тотално катастрофиралата ни образователна система! Даже не споменавате за образованието, което именно и показва СИСТЕМНОСТТА на дефекта в главите ни!!!

Как да бъде направено всичко ли? Ами то отдавна се знае как: трябва да се проведе непосредствена и практическа РЕАЛНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ, ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ (ОСВОБОЖДАВАНЕ) на отношенията в училищните общности, т.е. трябва да се "даде" свобода на учители, ученици и родители. Да им се даде свобода, о`кей, но всичките те, моля ви се, не я искат тази свобода - защото не знаят какво да правят с нея!

Разбирате ли сега откъде иде главният проблем?! (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Без преминаване през "чистилище" не става. Май няма народ, който да е проумял и приел демокрацията с лекота. Все е било след кървави опити и експерименти с всякакви други системи. Така че, който се надява на "безкръвни" методи... да забрави.

Vladimir Milenski